l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Simulatiepak maakt beperkingen ouderen invoelbaar

Even lijken we aanbeland op de set van een nieuwe Star Wars-film. Het blijkt echter te gaan om teamleider Jan Willem Trouwborst van 2 West die rondloopt met het ouderdomssimulatiepak GERT: “Wat dit pak in korte tijd met je doet is een heftige ervaring!”

Het pak GERT biedt de mogelijkheid om de typische beperkingen van ouderen te ervaren door middel van simulatie. De St Jansdalacademie gebruikt dit als hulpmiddel voor scholing van verpleegkundigen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de ooglens te vertroebelen, het gezichtsveld te vernauwen, het gehoor te beperken, de gewrichten stijver te maken, verlies van kracht te simuleren of het vastgrijpen te beperken.  De impact van ouder worden kan groot zijn. “In de korte tijd dat ik het droeg, voelde ik me heel somber worden”, aldus Jan Willem.         

 

 

Vertraagd

GERT staat voor GeronTologische simulator. Het pak maakt mensen bewust van wat ouderen aan beperkingen ervaren. “We willen dat onze (leerling)verpleegkundigen hun doelgroep beter leren kennen”, vertelt Jan Willem. “We vragen de hele dag door van alles en nog wat aan onze patiënten. Met dit pak aan begrijpen we beter waarom mensen soms moeizamer reageren en moeilijker bewegen. Ouderen zijn vaak vertraagd in hun doen en laten; prikkels komen gewoon moeilijker door.”

 

In het ziekenhuis is de tijdsdruk groot. Verpleegkundigen dragen zorg voor veel patiënten. Vaak ontbreekt de tijd om echt even rustig bij iemand te gaan zitten. “We kijken op de afdeling ook naar alternatieven”, zegt Jan Willem. “Bijvoorbeeld door een vrijwilliger of familielid te laten helpen bij het eten. Het pak maakt ons bewust dat een andere –rustigere- manier van werken echt nodig is bij de doelgroep kwetsbare ouderen.”

 

De eerste verpleegkundigen hebben inmiddels de training gehad en het maakt veel indruk . “Je wordt ineens veertig jaar ouder en dat doet heel veel met je”, knikt Jan Willem. “Ik miste de aansluiting met mensen om me heen. Ik hoorde slecht en zag zeer beperkt. Ook was het moeizaam om te eten, om gewoon al iets van de tafel te pakken. Alles kostte meer energie. Ik weet zeker dat dit pak bij gaat dragen aan bewustwording bij onze verpleegkundigen en dat zorgt voor meer begrip.”

 

Lizanne Ganzevles