l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

“Samen ontdekken wat werkt voor ons team”

Start proeftuin ‘regieverpleegkundige’ op 3 West - 

Vanaf  januari 2020 wordt de functie van regieverpleegkundige binnen de kliniek ingevoerd. Om verpleegkundigen kennis te laten maken met deze nieuwe functie en deze verder te vorm te geven, draaiden er het afgelopen jaar op verschillende afdelingen proeftuinen. De jongste proeftuin is op 30 september van start gegaan op verpleegafdeling 3 West. Zes hbo-verpleegkundigen zullen hier invulling gaan geven aan deze nieuwe rol. Jill Sluiter, teamleider 3 west, en ‘regieverpleegkundige’ Hilde Kramer over wat zij verwachten en hopen te realiseren.

Er is de afgelopen maanden heel wat over te doen geweest: de nieuwe wet BIG en de nieuwe functie van regieverpleegkundige. Maar of de functie nu wel of niet in een wet wordt gegoten, voor St Jansdal staat vast dat de zorg verandert en dat de regieverpleegkundige in de kliniek er hoe dan ook gaat komen. Ook naar aanleiding van het succes van de eerder gestarte proeftuin op 1 Oost. 

 

De regieverpleegkundigen van 3-west. V.l.n.r.: Henrieke Westerbroek, Lisanne van der Steege, Erna van de Heuvel, 

Hilde Kramer en Corlien van den Berg. Niet op de foto: Dieuwke Nentjes

Jill Sluiter ziet de intrede van de nieuwe functie op haar afdeling als verdere professionalisering van de zorg én van het verpleegkundige beroep. “De regieverpleegkundige krijgt een coördinerende rol in de organisatie van de verpleegkundige zorg en krijgt ruimte en tijd om naast patiëntenzorg aandacht te geven aan evidence based practice, verpleegkundig leiderschap, klinisch redeneren en het initiëren van verbeteringen.” Er zijn volgens Jill genoeg ideeën om op te pakken binnen de afdeling, maar het ontbreekt simpelweg aan tijd om deze goed uit te werken. “De regieverpleegkundige kan bijvoorbeeld de ‘dagstart’ opzetten en coördineren, kijken naar de zorgzwaarte op de afdeling en daar de werkverdeling op aanpassen. En ook knelpunten uit de dagelijkse praktijk onderzoeken en verbeteracties initiëren. Door beter inzicht in de knelpunten, kunnen we onze werkprocessen aanpassen en efficiënter gaan werken. En dat creëert meer structuur en rust op de afdeling.”

 

Onderzoeken of de functie bij je past

Op afdeling 3 West zijn zes hbo-verpleegkundigen gestart in hun nieuwe functie binnen de proeftuin. Zij krijgen de kans om binnen de proeftuin te ervaren wat de functie inhoudt. Jill: “Het is ook een kans om te onderzoeken waar jouw talenten liggen en of de functie wel bij je past. Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Regieverpleegkundige is niet een taak die je erbij doet, je bent het te allen tijde. Je moet je ervan bewust zijn dat je expliciete taken gaat vervullen en je daar ook verantwoordelijk voor voelen.” Het mooie aan de proeftuin is volgens Jill dat het de verpleegkundigen binnen de vaste kaders vrij zijn om invulling te geven aan hun functie. “Afhankelijk van de behoefte van het team wordt voor dat moment bekeken hoeveel tijd er bijvoorbeeld aan coaching of verpleegkundig leiderschap kan worden besteed. Maar ook: waar zoek je de samenwerking? Jij krijgt er als regieverpleegkundige taken bij maar we benadrukken dat er geen zorgtaken worden weggenomen bij de verpleegkundige. Er wordt ook geen verschil gemaakt in complexiteit van zorg.”

 

Meer inzicht in ieders werk

Hilde Kramer is enthousiast over haar nieuwe functie als regieverpleegkundige in de proeftuin. “Ik kan nu meer aandacht besteden aan zaken waar ik anders weinig of helemaal niet aan toekom, waaronder evidence based practice. Je bent als verpleegkundige voornamelijk met patiëntenzorg bezig en dat is ook waarom ik voor dit beroep gekozen heb. Maar daardoor krijgt alles eromheen minder aandacht. Zo vragen we ons af of de patiënten wel genoeg rust krijgen tussen de middag. Wij zijn als verpleegkundigen nog best lang op de afdeling bezig op het moment dat de patient zou moeten rusten. Dat is één van de dingen die we in de proeftuin willen gaan onderzoeken.”

De rol van coördinator spreekt Hilde erg aan. “De telefoon kan op een dag een behoorlijke belasting zijn, het is fijn dat de regieverpleegkundige dit kan opvangen en kan kijken waar er op de afdeling ondersteuning nodig is. Zo’n dagstart helpt ons ook enorm om inzicht te krijgen in ieders werk. Zodat we voorkomen dat de ene collega het rustig heeft terwijl een ander omkomt in het werk.”

 

Ontdekken wat het beste past

Jill en Hilde verwachten dat uiteindelijk zowel patiënt als medewerker veel profijt zullen hebben van de regieverpleegkundige op de afdeling. Hilde: “Het mooie is dat iedereen bij ons op de afdeling enthousiast is over de proeftuin, er zijn wel vragen maar er is geen weerstand. In de zorg draait het om het zorgen voor mensen en het beter maken van mensen. Daar maken we ons allemaal hard voor en dat zal niet veranderen. De regieverpleegkundige blijft zeker ook aan het bed staan. Als de regieverpleegkundige eraan kan bijdragen dat de werkdruk minder wordt en het voor iedereen – zowel voor de patient als de medewerkers - beter gaat lopen op de afdeling, hebben we al heel veel bereikt.” Jill: “We willen de komende maanden samen gaan ontdekken wat het beste werkt voor ons team. We zien de regieverpleegkundige daarom echt als een afdelingsfunctie.”

 

Astrid Dhanai