l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

ANW hoofden: De oren en ogen van ons ziekenhuis

Wist je al dat er een groep van elf enthousiaste verpleegkundigen is, die in de avonden, nachten en weekenden de oren en ogen van ons ziekenhuis zijn? Dat zijn onze ANW hoofden. Veel van onze nieuwe collega’s zijn (nog) niet gewend om met een ANW hoofd te werken; wanneer kun je hun hulp inschakelen, wat doen zij eigenlijk allemaal? ANW hoofden Hanneke van Voskuilen, Anita van Harten en Henny Sloof geven ons een kijkje in hun werkzaamheden.  

Wat houdt de functie van ANW hoofd in?

ANW hoofd, Anita van Harten vertelt: “Onze dienst start om 17.00 uur. Bij de receptie halen we allereerst de sleutels en telefoon op en bij het opnamebureau het overzicht van de bedden. Vervolgens maak ik een ronde langs alle draaiende afdelingen die na 17.00 uur nog open zijn; de verpleegafdelingen, IC en SEH. Zo krijg ik goed in beeld wat er allemaal gaande is. Het is regelmatig heel hectisch, dan liggen alle afdelingen vol. De telefoon staat soms zo roodgloeiend dat de batterij vervangen moet worden. Ons team bestaat uit elf verpleegkundigen die naast hun ANW hoofd functie ook een dienstverband hebben op een andere afdeling.”  

 

Wanneer kunnen collega’s jullie hulp inschakelen?

“Het is laagdrempelig om te bellen, er kan altijd om advies gevraagd worden. We kunnen vaak veel betekenen omdat we het overzicht hebben. Soms is het dan ook zo opgelost”, vertelt Anita. Uiteraard stellen wij ook prioriteiten en laten we het weten als het niet lukt.” 

 

Wat doen jullie eigenlijk allemaal?

“Het werk is enorm divers,” vertelt ANW hoofd Hanneke van Voskuilen. “We plannen, halen en brengen waar mogelijk patiënten die opgenomen worden. Als er een opnamestop voor de kliniek is of een instroombeperking op de SEH dan bellen we dat door aan de meldkamer. Ook doen we heel praktische verpleegtechnische handelingen zoals infuusprikken, ECG’s maken en de medicatievoorziening. Daarnaast geven we advies bij patiënten waar verpleegkundigen vragen over hebben. We coördineren  de personeelsplanning bij uitval of calamiteiten. Als het op een afdeling erg druk is, kan het zijn dat er verpleegkundigen naar die betreffende afdeling gaan. We beseffen hierbij wel dat we soms veel vragen van verpleegkundigen. ’s Avonds laat nog patiënten verhuizen, vraagt veel, maar we proberen voor elke situatie de beste oplossing te bedenken. Daarnaast hebben we een rol in de BHV. We hebben contact met de brandweer, apotheek en schoonmaakdienst.” Henny Sloof vult aan: “Samenvattend kun je wel zeggen dan we de spin in het web zijn en daarmee de oren en ogen van het ziekenhuis tijdens de avond-, nacht- en weekendiensten.” 

 

We helpen je graag

“Voor alle vragen kunnen verpleegkundigen bij het ANW hoofd terecht. Als je even niet weet hoe het geregeld is, bel gerust,” zegt Henny Sloof. “Producten als oogdruppels of korsetten zoeken en ophalen. Laagdrempelig kunnen verpleegkundigen altijd contact opnemen, we helpen dan graag weer even verder. Even overleg alvorens de dienstdoende hoofdbehandelaar te raadplegen, kan mogelijk veel telefoontjes voorkomen. Doordat wij het overzicht hebben kunnen we ook verder helpen als er bijvoorbeeld patiënten overgeplaatst moeten worden.”

 

Mooiste baan van St Jansdal

Henny, met heel wat jaren ervaring, zegt altijd dat ze de mooiste baan in het ziekenhuis heeft. “We beginnen altijd blanco aan onze dienst. We mogen ons overal mee bemoeien. Iedereen focust vaak op zijn eigen afdeling. Doordat wij op vrijwel alle afdelingen werken zien we wat er overal speelt. We proberen het ‘ons’ gevoel een beetje te versterken, omdat we elkaar nodig hebben en het samen moeten doen voor de patiënten”, vertelt Hanneke. 

Vraag(je) in de avond, nacht of in het weekend?

 

Bel met het ANW hoofd

Telefoonnummer: 3999

 

Tip: Check op Iprova het samenwerkingsprotocol met ANW

 

Hanneke van Voskuilen, Henny Sloof en Anita van Harten.

Henny Sloof

Ze heeft het (nog steeds) erg naar haar zin en merkt dat alles nog goed gaat. Maar het is aftellen. Henny Sloof werkt al 48 jaar bij St Jansdal, waarvan veertig jaar als ANW hoofd. In november gaat ze met pensioen. Na al die jaren voelt het voor Henny nog niet alsof het tijd is om te stoppen. Ze bruist nog steeds van energie en zit vol nieuwe ideeën. “Ik ben een rijk mens dat ik dit werk nog mag doen”, vertelt Henny. “Ik heb er elke dienst plezier in. We hebben vijf kinderen en inmiddels tien kleinkinderen. Alles loopt als een trein. Mijn thuisfront heeft me ook altijd ondersteund. Het is hier als een warm bad en dat ga ik wel missen. Ik ben in alle processen meegegroeid, dus als ik nu terugkijk op wat we allemaal bereikt hebben, maakt me dat erg trots.” 

 

 

 

Marsha Borsboom