l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Met een gerust hart

Om te kunnen voldoen aan de benodigde en wenselijke kwaliteitsverbetering van het gebouw ‘ziekenhuis Harderwijk’ is een masterplan bouw opgesteld. De aankoop van Lelystad heeft consequenties voor het vastgestelde Masterplan Harderwijk 2017 en schuifplan 2018. Zoals voor de planning en voor het bouwen van (tijdelijk) extra ruimte in Harderwijk in verband met de groei uit Lelystad. Ter voorbereiding op de bouwplannen is voor de verschillende onderdelen een Programma van Eisen en interieurplan opgesteld. De bouw van de nieuwe Radiologie-vleugel start in het najaar van dit jaar. Deze nieuwbouw wordt gebouwd volgens het nieuwe interieurplan dat ook ingevoerd gaat worden bij de andere (ver)bouwonderdelen.

Samen met de interieurarchitect hebben de werkgroepen  rondom de bouw uitgangspunten ontwikkeld voor de uitstraling St Jansdal. Milee Herweijer, architect van Wiegerinck, vertelt hoe ze invulling kunt geven aan deze wensen. “Het interieur van St Jansdal moet professionaliteit en controle uitstralen,” vertelt ze. “De patiënt moet zich met een gerust hart durven over te geven aan de zorgverlener. Zich welkom voelen en gastvrij worden ontvangen.”

 

Privacy staat met stip op één als het gaat over waar het nieuwe interieur aan moet voldoen. Herweijer: “Privacy is in alle ruimtes gewenst. In het ontwerp kunnen wij er rekening mee houden door bijvoorbeeld de opstelling van het meubilair.” ‘Controle’ is ook als thema genoemd. Zelf licht of muziek aan en uit kunnen doen of zelf kunnen aanpassen waar je naar kijkt. De steun van familie en bekenden is uitermate belangrijk en staat hoog in het vaandel. Familie moet, net als de patiënt, een welkom gevoel krijgen. Het interieur moet rust brengen, angst wegnemen en een huiselijk gevoel geven. De kleuren dragen hier aan bij door frisse, warme kleuren te gebruiken. Als gevraagd wordt naar wetenschappelijk onderzoek naar bepaalde kleuren, zegt de architect: “Kleur is heel afhankelijk van geslacht en leeftijd. We gaan een neutrale basis maken, die tijdloos is en waar bepaalde kleuren aan toegevoegd kunnen worden. In de toekomst is het daardoor makkelijker bepaalde kleuren aan te passen.”

 

Positieve afdeling

“Het ziekenhuis is een groot gebouw. Overal dezelfde uitstaling wordt saai. We gaan kijken naar meer variatie door middel van kleuren en inrichting, die je ook helpen om te weten waar je je in het gebouw bevindt.” De nieuwe ruimtes moeten vooral opgeruimd zijn, Als apparatuur op een bepaald moment niet nodig is, moet het uit het zicht gebracht kunnen worden. Apparatuur kan namelijk ook beangstigend werken. Qua materialen kiezen we iets wat goed schoon te maken is, netjes blijft en warmte uitstraalt. Natuurlijke elementen en daglicht brengen het ‘buiten naar binnen’.

 

Basisbehoeften

“Aan veiligheid wordt aandacht, het gevoel dat je niet wordt vergeten. Maar ook praktisch, denk bijvoorbeeld aan lockers voor je kostbare spullen. Lawaai in een ziekenhuis is één van de ergste prikkels. Hiervoor worden akoestische maatregelen getroffen, zowel voor de patiënt als medewerkers. We willen ook iets bieden aan de patiënten om te stimuleren uit bed te komen. Bijvoorbeeld een leuke route die ze kunnen bewandelen, met onderweg een zitje om ergens uit te rusten.”

 

Werkomgeving

“De zorgverlener is kostbaar en daar wordt zeker aan gedacht in de ontwerpfase. Voor medewerkers moeten logische plekken komen voor de werkstations. Daarnaast vereist het arbo technische deel ook grote zorgvuldigheid. Maar een medewerker moet ook ergens rustig koffie kunnen drinken.

 

De werkgroep Interieur gaat samen met de architect aan de slag om de uitgangspunten verder uit te werken. Voorstellen worden aan de gebruikersgroepen voorgelegd. Daarna wordt een definitief interieurontwerp vastgesteld.

 

Elles Boot