l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Maarten van der Weijden schrijft geschiedenis

Indrukwekkende sfeer rondom Elfstedenzwemtocht

Op 21 juni begon Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden met zijn heldhaftige zwemtocht langs de Friese Elfsteden. 74 uur lag hij in het water waarbij hij een afstand aflegde van maar liefst tweehonderd kilometer. Het hele weekend was ik er bij om hem met camera te volgen.

 

Maarten begon zijn zegetocht in Leeuwarden. Na een moment van afscheid van zijn gezin dook hij onder het toe- ziend oog van tientallen camera’s en honderden mensen in het water. Binnen enkele dagen groeide het uit tot een evenement van formaat; iedereen wilde een glimp van Maarten oppikken. Het meest indrukwekkend vond ik wel Franeker waar duizenden mensen op de wal hem als één man toejuichten toen hij langs zwom.

 

Ik volgde de zwemtocht samen met mijn tweelingbroer Sander de Hosson, longarts in Assen, en de Harderwijkse zangeres Lisanne Spaander. Zij verzorgden in alle elf steden het podiumprogramma. Sander vertelde vol passie over zijn specialisatie, palliatieve zorg. Lisanne deed het muzikale gedeelte en zong over haar manier van omgaan met botkanker. Voor velen was dit een moment van bezinning én kippenvel. Daarnaast gaven onderzoekers en patiënten op het podium uitleg over elk van de elf goede doelen waar Maarten voor zwom.

 

Als eerste mens ooit wist Maarten de Elfstedentocht zwemmend te volbrengen. Aan alles was voelbaar dat hij bezig was met geschiedenis te schrijven. Vele supporters waren dag en nacht langs de waterkant te vinden, moesten soms uren wachten. Het beeld van boeren die met hun tractoren het water verlichtten zal iedereen nog op zijn netvlies hebben staan. Allen wilden getuige zijn van deze heroïsche en haast onmenselijke prestatie. Diep respect is hier dan ook op z’n plaats.

 

De sfeer in deze dagen was indrukwekkend te noemen. Iedereen liep er rond met zijn eigen verhaal rondom ziekte, kanker, palliatieve zorg of rouw. Het gaf een groots gevoel van saamhorigheid; Nederland voelde zich even op een unieke manier verbonden. Het voelde als een groot voorrecht om daar bij te mogen zijn.

 

Lizanne Ganzevles

 

Maarten van der Weijden Foundation
In 2001 kreeg Maarten acute lymfatische leukemie. Na vier chemo’s en een stamceltransplantatie is hij genezen verklaard. Zijn kamergenoten overleden echter allemaal aan kanker. Het leverde hem een overlevingsschuld op; waarom had hij het geluk te overleven en anderen de pech om te sterven? Maarten richtte de Maarten van der Weijden Foundation op. Hij hoopt met deze stichting het leven van voormalige, huidige
en toekomstige kankerpatiënten te verbeteren. Met zijn Elfstedenzwemtocht wist hij dit jaar 6,7 miljoen euro op te halen.