l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Eiwitrijke voeding voor patiënten

Met een dienblad vol heerlijke gerechtjes komt een voedingsassistente de patiëntenkamer oplopen. “Dat ziet er smakelijk uit!” zegt een patiënte terwijl ze een salade van het blad afpakt. “Sinds 4 januari krijgt elke patiënt in ons ziekenhuis keuze uit extra gerechtjes,” vertelt Miriam Lauwen, coördinator voedingsdienst. “Naast dat het een traktatie is voor de patiënt, heeft het gerechtje ook nog eens een hoog eiwitgehalte.”

Bouwstoffen voor het lichaam

De basis van goede voeding voor patiënten is de Schijf van Vijf. Het moet voorzien in de (verhoogde) eiwitbehoefte en voldoende energie leveren. Uit onderzoek blijkt dat een op de vier à vijf patiënten in het ziekenhuis ernstig ondervoed is. Zieke mensen, kwetsbare ouderen of patiënten met slikproblemen lopen meer kans om ondervoed te raken. Hoe eerder ondervoeding wordt herkend en behandeld, hoe beter. Soms kan een patiënt minder voedsel dan nodig innemen. Dan zijn er meerdere eetmomenten en een kleiner volume nodig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. De diëtist bekijkt, in samenwerking met andere disciplines, zoals de voedingsassistenten en logopedist, naar de juiste keuzes in het voedingsaanbod. Samen zorgen zij ervoor dat aan elk individu de juiste voeding wordt aangeboden.

 

 

Elke dag vers

“De eiwitrijke gerechtjes worden elke dag vers bereid in onze keuken,” vertelt Albert Kerkmeijer, teamleider keuken en restaurants. Er worden elke dag twee extra tussendoortjes aangeboden aan alle patiënten (behalve het Moeder&Kind Centrum, kinderafdeling en dagopname). Het aanwezige eiwitgehalte komt van nature voor in de verse ingrediënten die de keuken gebruikt. “In de ochtend wordt er een smoothie of shake aangeboden en in de avond een zoet of hartig hapje waarbij de keuze is uit drie gerechtjes. Dat kan bijvoorbeeld een eiersalade met Hüttenkäse zijn, yoghurt met aardbei of een gevulde wrap. We denken zorgvuldig na over de presentatie van de tussendoortjes. Daarnaast zorgt een goede voorlichting door de voedingsassistent ervoor dat de patiënt sneller kiest voor het gerechtje.”  

 

Feestelijk en lekker

Om de verpleging kennis te laten maken met de tussendoortjes, konden zij de eerste twee weken proeven. Theresa Zeevat heeft, net als haar collega voedingsassistentes, al veel mensen blij mogen maken met de tussendoortjes. “Tot nu toe zijn de patiënten heel enthousiast. Voorheen kwamen we langs met een schaal kaasblokjes en bifi worstjes. Deze gerechtjes zien er feestelijk uit en zijn bovendien heel lekker. Het geeft ook nog eens een positieve aanvulling op mijn werk,” vertelt ze.

 

De eerste reacties zijn positief en motiveert om dit concept verder te ontwikkelen. De eerste vervolgstap is de ontwikkeling van speciale tussendoortjes voor patiënten met slikklachten, in samenwerking met de logopedist en diëtist.