l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Inzet van tekentalent voor Vriendenstichting

Iedere woensdag staat tekenaar Henk Bakker in de centrale hal in Harderwijk met zijn prachtige potloodtekeningen en ansichtkaarten. De opbrengst van de verkoop schenkt hij aan Stichting Vrienden van St Jansdal ten behoeve van kinderprojecten. “Dat kinderen even kunnen vergeten dat zij ziek zijn, daar doe ik het voor!”, vertelt Henk als ambassadeur van de Vriendenstichting.

De ansichtkaarten worden door Henk met de grootste precisie gemaakt. Ik ben dan ook verbaasd dat de inmiddels 81-jarige Henk pas in 2005 is begonnen met tekenen. Eenmaal met pensioen gaf Henk zich op voor een cursus portrettekenen om zijn tekenvaardigheid te verhogen. Tijdens deze cursus kwam zijn tekentalent tot ontwikkeling. “Na de vierde les zei de docent, ‘Henk: jou kan ik niets meer leren’. Ik bleef tekenen en (her)ontdekte tegelijkertijd mijn geboorteplaats Harderwijk, met als resultaat potloodtekeningen met oude stadsgezichten en de visserij als thema.”

 

Het ontstaan

“Tijdens een van de ziekenhuisopnames van mijn vrouw liep ik door de gangen en trof daar een kindje met een kaal hoofdje. Dat beeld raakte mij enorm en ik zie het nog zo voor mij. Toen ik ging tekenen, wilde ik mijn talent voor het goede doel inzetten. Op een bepaald moment kwam ik in aanraking met de Stichting Vrienden van St Jansdal en hoorde ik van het project ‘Angst verminderen bij kinderen’. Om de kinderchemokamer kindvriendelijk in te richten, was tienduizend euro nodig. Op dat moment dacht ik terug aan het kindje in de gang en omarmde ik het project.”

 

Actie tienduizend

“Eenmaal thuis dacht ik ‘Je hebt het wel over tienduizend euro Henk’, als dat maar goed komt! ‘Wat heb je nu toegezegd?’. Maar het is gelukt! In een paar jaar tijd had ik het bedrag bij elkaar getekend en kon de chemokamer kindvriendelijk worden ingericht. Daarna ben ik niet meer met de verkoop gestopt. Met de voortzetting van mijn actie tienduizend heb ik vervolgens geld ingezameld om laptops voor de kinder- en tienerafdeling te kunnen aanschaffen.” En Henk tekende door. Na de laptops kwamen een voetbaltafel, troostcadeautjes, voorlichtingsfilms en andere acties voor kinderen.

 

Persoonlijke noot

Veel Harderwijkers kennen Henk en andersom. Bij zijn kaartenwinkeltje in de hal komen de verhalen. Henk staat op en pakt een kaart met de tekst ‘Mensen die gezond zijn willen 1001 dingen, mensen die ziek zijn willen maar één ding’. Een passende kaart voor in het ziekenhuis! Hij geeft de kaart mee aan een mevrouw voor haar zieke man. Maar niet voordat hij een persoonlijke noot op de achterkant heeft gezet.

 

Opnieuw inspratie

Bij Henk thuis hangt één tekening aan de wand: een portret van zijn kleindochter Jolijntje. Meer is er in al die jaren niet aan de wand gekomen. Hij verkoopt al zijn tekeningen voor het goede doel. Inmiddels heeft Henk ruim 28.000 kaarten verkocht. Naast kaarten is Henk enkele maanden geleden gestart met de het maken van onderzetters met diverse thema’s, zoals in en om de haven van Harderwijk. Trots showt Henk de onderzetters terwijl hij zegt: “Hoe leuk kan het zijn om tijdens een gezellige avond met elkaar te mijmeren over de tekeningen op de onderzetters?”

 

Tekenen doet veel met Henk. Door persoonlijke omstandigheden kijk hij niet verder dan vandaag. “Iedere dag is anders en telkens weer kom je voor verrassingen te staan”, geeft hij aan. Henk blijft positief, wat er ook gebeurt.

 

Francisca Toes