l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Muziektherapie

Van ‘Hallelujah’ tot aan ‘Een beetje Verliefd’. Op verzoek speelt Mirjam Groot Jebbink het allemaal voor de patiënten in het St Jansdal. Sinds september vorig jaar werkt Mirjam als muziektherapeut in ons ziekenhuis.

Muziek doet iets met ons. Muziek is vaak verweven met emoties en herinneringen. Het helpt mensen uitdrukking te geven aan hun gevoel. Voor mensen die affiniteit met muziek hebben is muziektherapie heel geschikt en zeker ook voor de doelgroep kwetsbare ouderen. Mirjam maakt muziek met en voor de patiënten. Af en toe speelt ze ook muziek op de intensive care. Ook andere afdelingen kunnen een aanvraag doen zodat Mirjam bij hun langskomt. 

 

 

Muziek werkt stimulerend

Muziektherapie is een methodische vorm van hulpverlening waarbij muzikale middelen binnen een therapeutische relatie gehanteerd worden om verandering, ontwikkeling, stabilisatie of acceptatie te bewerkstelligen op emotioneel, gedragsmatig, cognitief, sociaal of lichamelijk gebied. “Revalidatiepatiënten kunnen bijvoorbeeld door zingen weer toewerken naar spreken, omdat zingen via andere hersengebieden gaat. Zo wordt  het in een revalidatiecentrum echt als therapie ingezet. In het St Jansdal staat de ontspanning en afleiding voorop. De eventuele reactie op de muziek is een bijkomend voordeel. Muziektherapie is geen onderdeel van het behandelplan”, legt Mirjam uit. Veel mensen worden er vrolijker van en kunnen emoties uiten. Juist anderen kunnen weer beter lopen of bewegen op een ritme. Een melodie kan stimulerend zijn om op te gaan staan. Van kleine kinderen met autisme tot ouderen die op hun sterfbed liggen. Muziektherapie is heel breed inzetbaar”, aldus Mirjam. 

 

Positieve afleiding

Muziektherapie is begonnen na een tip van een verzorgende op de afdeling, die privé actief is met muziek en vertelde over het werk dat Mirjam doet. “Daarop hebben we  een aanvraag gedaan en van de Stichting Vrienden van St Jansdal budget gekregen voor een pilot”, vertelt Corrie Bloemhof, teamleider op 3 Oost. Sinds 2012 is Mirjam muziektherapeut. Dit doet ze bij diverse organisaties. “Het gaat om het bieden van positieve afleiding en een prettige beleving”, vertelt Mirjam. Op dinsdagochtend ben ik er. Meestal is het in de huiskamer van neurologie. In de huiskamer zijn vaak vrijwilligers die de patiënten kunnen begeleiden. Waar mogelijk kan het ook bij mensen op de kamer.” 

 

Lovende reacties

Muziek kan een goed middel zijn voor mensen om bij hun gevoel te komen. “De reacties zijn heel erg positief”, vertelt Mirjam. In de map vol met evaluatieformulieren zijn vele positieve reacties te lezen. Enige negatieve reactie die mensen geven is dat ze het te kort vinden. 

Ieder mens reageert verschillend. Sommigen blijven rustig slapen, anderen zingen mee of bewegen hun vinger mee op het ritme. Of iemand vraagt of hij de gitaar even mag vasthouden om te kijken of het nog lukt. Dit gebeurde laatst en het lukte. Zijn vrouw kwam binnenlopen en begon mee te zingen. Dat gaf veel vrolijkheid.” 

 

Muziek bindt

“Muziek is voor iedereen haalbaar tenzij je doof bent, maar dan kan je het misschien weer voelen”, vertelt Mirjam. Muziek kun je heerlijk tot je laten komen, zonder direct actief mee te doen. Bij neurologische patiënten met afasie, lok je soms toch uit dat ze een woordje meezingen. Je hartslag en allerlei systemen in je lichaam werken ook op een ritme, in die zin is ritme ook gekoppeld aan je lichaam. Extern geluid kan dan overeenkomen. Net als bij een baby die de hartslag van zijn moeder weer hoort, dat is heel rustgevend. Muziek bindt. Kijk naar een stadion waar we samen liedjes zingen.” 

 

Vele noten op haar zang

Zelf houdt ze erg van afwisseling qua muziek. Van dance muziek, vrolijke christelijke liedjes tot klassieke muziek. Terwijl ze haar gitaar bespeelt zingt Mirjam graag wat mensen mooi vinden. “Als mensen voorkeur hebben voor een bepaald liedje, dan zing ik op verzoek”, zegt Mirjam. Van André Hazes tot zeemansliederen, het kan allemaal. In bepaalde situaties zing ik liedjes die goed passen bij dat moment. Dat kunnen liedjes zijn als Hallelujah van Leonard Cohen of bijvoorbeeld liedjes van de Beatles. Laatst zong ik ‘Een beetje Verliefd’ voor iemand op de IC.”

 

Ziekenhuisbreed

Als Corrie Bloemhof weet dat Mirjam komt, informeert ze ’s morgen bij de receptie of er nog jarigen in huis zijn. “Dan bieden we een liedje aan als cadeau. Uiteraard houden we hierbij goed rekening wat passend is”, vertelt Corrie. Graag zetten we muziektherapie ziekenhuisbreed in. Een van de speerpunten van het ziekenhuis is de doelgroep kwetsbare ouderen. Zeker ook voor deze mensen zetten we deze therapie graag in de volle breedte van het ziekenhuis in. Dit raakt echt. Je ziet vaak dat ogen beginnen te glimmen en dat ze ervan genieten. Het is een prettige afleiding. Even wat anders.” 

 

We nodigen iedereen in huis graag uit om hier oog  voor te hebben. Breng je patiënten of vraag ons om langs te komen. Mail gerust naar: C.Bloemhof@stjansdal.nl. Nog wel even geduld… Mirjam is nu met zwangerschapsverlof. Vanaf september is ze er weer.”

 

Door redacteur : Marsha Borsboom