l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Muziektherapie

Van ‘Hallelujah’ tot aan ‘Een beetje Verliefd’. Op verzoek speelt Mirjam Groot Jebbink het allemaal voor de patiënten in het St Jansdal. Sinds september vorig jaar werkt Mirjam als muziektherapeut in ons ziekenhuis.

Spelenderwijs gezondheid verbeteren

Gezondheid is geen spelletje! Maar een spel kan wel bijdragen aan gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld kennis op een leuke en speelse manier overbrengen. De rol van serious gaming in de gezondheidszorg groeit. Ook in ons ziekenhuis. Internist-nefroloog Kwok Wai Mui en Louise Witteman, diëtist bij Robin Health Games, hebben in de afgelopen eHealth week zelfs een prijs gewonnen met het spel ‘King of Foodland’.

King of Foodland leert patiënten spelenderwijs over een aangepast dieet en voedingsstoffen. De game bestaat uit meerdere spellen. Naast het basisspel zijn er speciale modules voor diverse ziektebeelden. Zo is er een spel speciaal voor nierpatiënten. Iemand met een nierziekte moet veel nieuwe kennis opdoen over voeding. Bij mondelinge en schriftelijke informatieoverdracht onthouden patiënten gemiddeld maar ongeveer tien procent van de informatie, terwijl bewezen is dat dit stijgt naar 75 procent als men kennis in de praktijk oefent. Daarom bedacht Louise Witteman de serious game King of Foodland. Het spel is een aanvulling op de zorg en een goede manier om mensen meer informatie te bieden.

 

 

Innovatieve patiëntenzorg

Kwok Wai is al langer bezig met de vraag hoe technologie patiënten en hun artsen kan helpen om meer inzicht te krijgen in hun gezondheid. In 2017 startte hij een pilot met patiënten, die met een bloeddrukmeter en app thuis hun hartslag, bloeddruk en voeding- en drankinname monitoren. Door deze pilot is hij ook gevraagd mee te denken over King of Foodland. Op dit moment onderzoekt hij de mogelijkheid om de game te koppelen aan Epic. Patiënten kun je dan veel beter monitoren. Je kunt de uitslagen van het spel inzien en dit bespreekbaar maken met de patiënt. Wat vinden ze bijvoorbeeld lastig? Op die manier heb je een meer inhoudelijke bespreking, dan dat je bespreekt dat bloeduitslagen niet goed zijn.

 

Patient Innovation Co-creation Award 2019

Samen met Robin Health Games heeft Kwok Wai de zogenaamde Patient Innovation Co-creation Award 2019 in de wacht gesleept. Een prijs die wordt uitgereikt door IKONE. Deze organisatie wil de kwaliteit van zorg verbeteren door samenwerking tussen patiënten en de gezondheidszorg te bevorderen. De winnaar van de prijs is de organisatie die het meest helder voor ogen heeft wat co-creatie met mensen met patiëntervaringen kan bijdragen aan de verbetering van een innovatief idee, ontwikkelproces of product. 

 

De jury gelooft dat de serious game King of Foodland motiveert en stimuleert. Robin Health Games geeft daarnaast aan dat zij het belang inzien van het betrekken van patiënten bij het ontwikkelen van een game. Ze zijn dan ook ontzettend blij met het winnen van de co-creatie sessie, zodat ze het spel nog verder kunnen verbeteren met behulp van het Patiënt Expertise Team van IKONE.

 

Wat is een serious game?

Een serious game is een spel met een ander primair doel dan puur vermaak. Serious games zijn ontworpen om spelers te onderwijzen, trainen of hun gedrag te veranderen. Dat hoeft niet te betekenen dat de game niet leuk kan zijn. Het is juist de bedoeling dat de gebruiker er plezier in heeft. Op die manier kan het spelen van het spel ervoor zorgen dat de informatie beter blijft hangen dan wanneer je dezelfde informatie leest in een folder.

 

Door redacteur Mila Pors

Verschillen en overeenkomsten

Op het oog twee volstrekt verschillende woonplaatsen op korte afstand van elkaar. Een oud havenstadje op de NW-Veluwe en een nieuwbouwstad met wat minder historie in Flevoland. Cazcade ging voor u onderzoeken wat de overeenkomsten zijn. 

Lelystad is wat theaters betreft beter bedeeld dan Harderwijk, dat bij gebrek hieraan de Stad tot Podium heeft getransformeerd. 

 

Lees het volledige artikel Verschillen en overeenkomsten

Van kopje koffie tot St Jansdal in Lelystad

Vorig jaar aan het begin van de zomer werd het duidelijk dat het niet goed ging met de ziekenhuizen van de MC Groep. St Jansdal heeft daarop geanticipeerd en nagedacht over een plan. De ontwikkelingen kwamen toen heel gauw in een stroomversnelling terecht. Interessant om dit proces te bekijken door de bril van Relinde Weil, voorzitter Raad van Bestuur van het St Jansdal.