l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Evaluatie proeftuin Borg de Zorg

Sinds oktober wordt in een speciale proeftuin op verpleegafdeling Chirurgie druk geëxperimenteerd met de nieuwe rollen van mbo- en hbo verpleegkundigen. Daar kijken verpleegkundigen hoe wij als ziekenhuis functiedifferentiatie in de dagelijkse praktijk het beste kunnen vormgeven en wat daar voor nodig is. Nieuwsgierig naar hoe het werken met de nieuwe rollen gaat, sprak ik met teamleider Nina Lindeman en verpleegkundigen Suzanne Hopman en Lydia van Lagen.

Nina kijkt positief en enthousiast terug op de afgelopen periode. “De proeftuin heeft drie belangrijke uitgangspunten: Dat de kwaliteit van zorg verbetert, dat alle verpleegkundigen in hun kracht worden gezet en dat zij met plezier samenwerken.” Volgens haar is dat zeker gelukt. “De verpleegkundigen hebben de nieuwe rollen uitgetest. Daarbij hebben zij gekeken hoe de mbo- en hbo-ers het beste kunnen samenwerken en elkaar kunnen versterken. In het begin was dat natuurlijk even zoeken, maar inmiddels zijn er heel mooie dingen gebeurd.” De meerwaarde van de regieverpleegkundigen bleek al snel zichtbaar op de afdeling. “Zij hebben het stuk verpleegkundig leiderschap goed opgepakt. Bijvoorbeeld door een dagstart op te zetten en casuïstiekbesprekingen in te voeren. Daarnaast hebben zij allerlei onderzoeken gedaan. Iedereen op de afdeling plukt hier de vruchten van. Ondanks dat de werkdruk door de overname van Lelystad is gestegen, ervaren alle verpleegkundigen toch meer rust en overzicht op de afdeling. Dit heeft een positief effect op de kwaliteit van zorg. Bovendien geven alle verpleegkundigen aan dat zij zich prettig voelen in hun rol, en genoeg uitdaging hebben in hun werk,” vertelt Nina.

 

Uitdaging

Er zijn dus veel positieve resultaten behaald in de proeftuin. Toch is er ook een uitdaging. Nina: “De rol van de regieverpleegkundig werd in de proeftuin deels uitgevoerd in overgeplande uren. Dat deze uitgeplande tijd nodig is om zijn of haar taken goed te kunnen doen is helder. Hoeveel uren er precies nodig zijn en hoe die het beste kunnen worden ingezet echter nog niet. De toegevoegde waarde van de regieverpleegkundige zit juist ook in het aanwezig zijn en meewerken op de werkvloer. Er is meer tijd nodig om dit uit te proberen. Daarom wordt de proeftuin per 1 mei uitgebreid met een tweede proeftuin op de 120 gang, de algemene opname afdeling.”

 

Marion Beumer

 

 

 

Verpleegkundige Lydia van Lagen 

Lydia van Lagen is mbo-verpleegkundige en is ook enthousiast over het ‘nieuwe werken’. “Ik zie de meerwaarde van de regieverpleegkundige. Zij zijn echt een goede aanvulling en ondersteunend. Dankzij hen hebben wij de zorgzwaarte nu steeds goed in kaart en verrijken wij onze kennis door middel van de casuïstiek besprekingen en onderzoeken die gedaan worden. Bovendien vind ik het fijn dat ik met allerlei vragen terug kan vallen op de regieverpleegkundige.”

 

Regieverpleegkundige Suzanne Hopman 

Suzanne Hopman werkt in de proeftuin in de rol van regieverpleegkundige. Zij volgt op dit moment de hbo-opleiding. Suzanne: “ Ik zie veel mooie resultaten. Zo is er meer overzicht op de afdeling en daardoor meer rust. In het begin was het natuurlijk even wennen maar ik merkte dat ik altijd voor advies terecht kon bij andere regieverpleegkundigen, die hun opleiding al hebben afgerond.