Medische microbiologie zorgt voor duidelijkheid
Naast de ‘gewone’ PCR maakt het St Jansdal vanaf het begin van de eerste golf gebruik van een sneltest. “Het gaat hierbij om een snelle PCR”, legt Jacqueline uit. “Dus niet die antigeen-sneltest die vaak in het nieuws is. Met deze test tonen we het RNA van het virus aan en dat is heel betrouwbaar. Deze test is maar beperkt beschikbaar, dus die zetten we alleen in voor ernstig zieke patiënten die we opnemen in het St Jansdal. Voordeel van snel testen is dat het de doorstroming bevordert. Op de seh weten ze zo snel of iemand naar de cohort moet of naar een gewone verpleegafdeling kan.”
Tweede apparaat
“Vanaf eind november kunnen we gelukkig nog meer testen uitvoeren”, zegt Jacqueline. “Dat kan omdat we een tweede PCR-apparaat erbij hebben gekregen, de Ingenius. In eerste instantie gebruiken we dit apparaat alleen om het coronavirus aan te tonen. Als de coronacrisis voorbij is, kunnen we hem ook inzetten voor andere moleculaire diagnostiek, zoals influenza of andere luchtwegvirussen.”
De medische microbiologie zamelt ook de coronatesten in van huisartsen en zorginstellingen uit de regio. “Verstandelijk gehandicapten of ouderen kunnen bijvoorbeeld moeilijk naar een teststraat van de GGD”, aldus Jacqueline. “Zorgverleners nemen zelf de test af in een vertrouwde omgeving. Dat werkt goed. Vervolgens brengen ze het afnamemateriaal naar ons toe. Binnen 24 uur zijn de resultaten hiervan bekend.”
Jacqueline merkt op dat de werkdruk hoog is op haar afdeling. “Tijdens de eerste golf was het druk, maar lag de reguliere zorg stil. Nu draait alles zoveel mogelijk door en komt de corona er bovenop. Daardoor is het eigenlijk voortdurend overwerken. We zijn een heel gedreven club met elkaar, maar ik merk wel dat er nu sneller irritaties zijn. Het komt ook omdat we in een kleine ruimte werken met te veel mensen en apparaten bij elkaar. Het is tijd dat we gaan uitbreiden!”
Laagdrempelig testen
Vanaf maart hebben honderden medewerkers zich laten testen via ons eigen coronameldpunt. Ook Relinde Weil onderging de test. Zij vond het nog best lastig om de afweging te maken tussen wel en niet testen. “Ik had een beetje hoofdpijn en een heel klein kuchje. Toen ik me liet testen was de instructie om dat laagdrempelig te doen. Dat heb ik toen maar snel in onze eigen teststraat gedaan. Het allerlaatste wat ik wil natuurlijk, is andere mensen besmetten omdat ik, zonder het te weten, COVID-positief zou zijn. Gelukkig was de test negatief!”