l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Enthousiasme over videobellen

Het coronavirus zorgde ervoor dat technologische ontwikkelingen op eHealth gebied in een versnelling kwamen. Om zo weinig mogelijk mensen in huis te ontvangen, werden alternatieve manieren bekeken om met patiënten te communiceren. Zo ook bij ons. Sandra Aalbers van de poli fertiliteit vertelt hoe zij videobellen toepast in hun spreekuur.

Sandra en haar drie collega’s houden vanuit huis online avondspreekuren. Sandra: “Je hebt het niet met iedereen over dit soort onderwerpen. Dan is voor de patiënt fijn dat je samen met je partner vanuit huis in je vertrouwde omgeving hierover met mij kan praten. Er kunnen veel gevoeligheden liggen.” Er zijn meer voordelen. Doordat de afspraak ’s avonds online is, hoeven mensen geen vrij te nemen van het werk en is er geen reistijd.

 

Met meer aandacht luisteren

Bijna de helft van onze poli’s werkt digitaal. Poli gynaecologie is daar één van. Hun werkprocessen zijn afgestemd op MijnStJansdal. Als patiënten een afspraak hebben, vullen zij online de anamnese in. Met één klik trekt Sandra die anamnese in EPIC. “Mijn administratie is daardoor al gedaan. Ik hoef minder te typen tijdens de intake. Dat geeft rust én ik kan met meer aandacht luisteren.”

 

Inhoudelijk een ander gesprek

Door de voorbereiding weet ze inhoudelijk waar accenten moeten liggen in het gesprek. Sandra: “Ik ben beter voorbereid. En mijn patiënten ook. Over een vraag zoals ‘Wanneer was je moeder in de overgang?’ moeten velen nadenken of het uitzoeken. Zij hebben op basis daarvan ook weer vragen. Je voert daardoor inhoudelijk een ander gesprek.”

Nog niet breed ingezet

Hoe komt het denk je dat videobellen nog niet bij elk specialisme al wordt toegepast?

Sandra: “Je moet gaan nadenken over hoe je de zorg aanbiedt. In ons geval kunnen labonderzoek en echo nu niet samen met de intake. We hebben ervoor

gekozen  om dit op een ander moment te doen.

 

Videobellen werkt niet als je blijft terugvallen op oude werkwijzen.

Wij voeren op een avond alleen maar gesprekken via videobellen. Dat clusteren is handig.

Maar dat zou ook op een ander dagdeel kunnen, zoals de ochtend. Het werkt niet om losse consulten in je spreekuur te hebben. Spreekuren lopen uit, dan kom je in de knel. Je hebt bovendien even tijd nodig om een tablet te pakken en in te loggen.”

 

Het houden van avondspreekuren breekt toch in op je privéleven?

“Dat ligt eraan hoe je dat bekijkt. Ik heb jonge kinderen en ga werken als zij naar bed gaan. Daar staat tegenover dat ik ‘s middags gezellig bij hen ben. Mijn uren verschuiven dus. Je moet wel thuis een aparte ruimte hebben. Mijn kinderen weten dat als die deur dicht is, zij mama niet kunnen storen.”

 

Sommige collega’s gaan er bij voorbaat vanuit dat patiënten het niet willen.

Sandra: “Ik zou zeggen; Vraag hen! Wij hebben een enkele patiënt die er niet voor openstaat. Die zijn op één hand te tellen. Patiënten willen dit. Nu kun je zeggen; jullie zien een jonge populatie. Maar de grootste groep gebruikers van MijnStJansdal zijn tussen de 60 en 80 jaar. Zij willen dit ook. Het is een mooie aanvulling op de fysieke afspraken.”