l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

CT-scan draait overuren

Belangrijke rol voor radiologie tijdens coronacrisis.De radiologie speelt een ongelooflijk belangrijke rol bij de diagnostiek van coronapatiënten. Veel patiënten die met benauwdheidsklachten binnenkomen op de spoed, gaan direct door naar de CT-scan. Binnen enkele minuten is het longbeeld duidelijk, met vaak flink afwijkende patronen.

“Tijdens de eerste coronagolf was de CT-scan het belangrijkste apparaat op de afdeling radiologie, aangezien alle reguliere zorg was afgeschaald. MBB’er Lotte Dekker kan zich die periode nog goed voor de geest halen: “De CT was voortdurend in gebruik en de patiënten bleven maar komen. Op een gegeven moment stonden de ambulances in de rij te wachten. Patiënten gingen eerst naar ons en daarna pas door naar de seh, om het aantal patiëntenbewegingen over de gangen te beperken.”

 

Schoonmaken

MBB’er Dean Bolink herinnert zich de chaos nog. “We moesten heel strak plannen. Naast de coronapatiënten kregen we ook nog spoed tussendoor, zoals mensen met een hersenbloeding of kanker. Na iedere patiënt moesten we de kamer heel goed reinigen om eventuele besmetting te voorkomen. Dit deden we terwijl we zelf in die warme isolatiekleding liepen. Patiënten kwamen soms zo slecht binnen. We zagen vaak al aan de scan of iemand drie uur later geïntubeerd op de ic zou liggen.”

 

Witte waas

Bij gezonde mensen zien de longen eruit als twee langgerekte zwarte vlekken. Bij coronapatiënten verschijnt er vaak een soort witte waas op de longen, als matglas. “Sommige mensen hadden een saturatie van 60-70%”, vertelt Lotte. “Die waren er echt slecht aan toe. Vaak weet ik niet hoe het daarna met ze is gegaan. Ze zijn hooguit tien minuten bij ons binnen. Soms kwamen ze nog terug voor een emboliescan, en dan zag ik ze weer. Maar meestal volgen wij patiënten niet in hun traject.”   

 

Hoge werkdruk

De situatie tijdens de tweede golf verloopt anders, omdat de reguliere zorg voor het grootste gedeelte doordraait. “De combinatie is erg zwaar”, geeft Dean aan. “We draaien normale diensten en corona komt er bovenop. We proberen zoveel mogelijk reguliere CT’s naar Lelystad te verplaatsen om de CT-scan in Harderwijk te ontlasten. Maar de werkdruk is hoog. We leveren op een andere manier zorg, moeten vaak switchen van isolatiekleding naar niet-isolatiekleding en andersom. Dat geeft allemaal extra gedoe en kost veel tijd en energie.”

Samenwerking

De radiologie draaide in de avond en nacht gewoon door. Lotte roemt de samenwerking met de seh. “We hebben de klus echt met elkaar geklaard. Tijdens de eerste golf stonden we ’s nachts met z’n tweeën; één collega om de monitor te bedienen en één bij de CT-scan. De seh-verpleegkundige hielp om mensen op de tafel te tillen. Door die nauwe samenwerking verliep het allemaal een stukje soepeler. Normaliter kunnen we op de automatische piloot werken, maar dit was echt andere zorg.”

 

Het intensieve werk gaat ze niet in de koude kleren zitten. “De COVID-knop stond thuis nog steeds aan”, vertelt Dean. “Ik twijfelde steeds of ik ook corona had. In een paar gevallen stond ik onbeschermd bij een patiënt, terwijl die toch COVID-sporen op de longen bleek te hebben. In het begin wisten we gewoon heel weinig van het virus. Ik was heel voorzichtig naar vrienden en familie toe. Een aantal collega’s is ziek geworden in die beginperiode, later nog maar een handjevol. Toen kreeg ik er meer vertrouwen in, we staan toch goed beschermd bij de patiënten.”

 

Wat is een MBB’er?

MBB’ers zijn professionals in de medische beeldvorming en radiotherapie. Met hulp van complexe medische apparatuur doen zij beeldvormend onderzoek of bestralingsbehandelingen. Daarbij maken ze gebruik van ioniserende straling, radioactieve stoffen, elektromagnetische velden en ultrageluid. MBB’er staat voor medische beeldvormings- en bestralingsdeskundigen. Ze zijn werkzaam op afdelingen radiologie, nucleaire geneeskunde, radiotherapie en echografie in ziekenhuizen of diagnostische centra.