Urologie is een specialisme dat zich voornamelijk bezighoudt met aandoeningen aan de nieren, urineleiders, de blaas, de prostaat en het mannelijke geslachtsorgaan. Onze urologen voeren ook (plastische) operaties uit. U kunt bij onze urologen terecht als u last hebt van nierstenen, incontinentie, bekkenbodemproblematiek of bloed in de urine. Mannen kunnen bij de uroloog terecht met prostaat- en plasklachten of voor een besnijdenis of sterilisatie. Onze urologen zijn zeer vooruitstrevend en werken met moderne behandelmethoden.

Voor de meeste urologische problemen vinden wij gelukkig een oplossing











.jpg?height=400&width=360&mode=crop)


Contactgegevens urologie
Hoe maakt u een afspraak?
Voor het maken van een afspraak op de poli Urologie heeft u een verwijsbrief van uw huisarts nodig.
U kunt een afspraak maken via het afsprakenbureau, tel. 0341 - 46 38 90
Overige vragen? Polikliniek Urologie via tel. 0341- 46 35 58
De urologen houden ook spreekuur in onze polikliniek Dronten. Lees meer over de polikliniek Dronten
Afspraak maken via MijnStJansdal
Bent u al eerder op deze polikliniek geweest? Dan kunt u een vervolgafspraak ook maken via MijnStJansdal. U dient dan eerst een eigen account aan te maken. Combinatieafspraken kunnen alleen telefonisch worden gemaakt.Lees meer over MijnStJansdal
Identificatieplicht
In alle ziekenhuizen geldt een identificatieplicht, voor zowel volwassen als kinderen. Vergeet dus niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar uw poli-afspraak.
.jpg?height=300&width=470&mode=crop)
De zorg gaat anders dan voorheen nu het coronavirus heerst.
- Kom alleen, tenzij *.
- Draag een masker.
- Heeft u corona klachten? Bel van te voren de polikliniek.
- Gebruik de digitale check-in, zo kunt u sneller doorlopen.
- Bloedprikken, een röntgenfoto én op bezoek gaan, gaat op afspraak.
Folders en Info
Bekijk hier de folders die horen bij het specialisme urologie.
- Anesthesie, algehele en regionale ofwel narcose en plaatselijke verdoving
- Bekkenbodemspreekuur
- Benigne prostaathyperplasie
- Besnijdenis (circumcisie) om geloofsredenen
- Blaasspoelingen
- Botox, poli urologie
- CT-onderzoek nieren
- Cystectomie en blaasvervangende operaties
- Cystoscopie
- Echo prostaat
- Echo prostaat en prostaatbiopsie
- Embolisatie van de vena spermatica of vena uterina, afdeling Radiologie
- Erectiestoornissen
- Frenulotomie, Urologie
- Hydrocele / Spermatocele operatie
- Hydrocele / spermatocele, nazorginstructies
- Incontinentie bij stress of urge
- Invriezen eigen semen
- JJ katheter
- JJ katheter verwijderen
- JJ katheter, Urologie
- Lastmeter
- Lastmeter, toelichting
- Mannenkliniek
- Mictie observatie
- Mictielijst instructie
- Nefrectomie, verwijderen van een nier
- Nefrostomie katheter
- Nesbitt
- Neuromodulatie bij blaasklachten (SANS)
- Nierbiopsie, uroloog
- Niersteenbehandeling met de niersteenvergruizer
- Operatie blaasbandje, nazorginstructies
- Orchidopexie
- Overactieve blaas
- Percutane nefrolitholapaxie
- Prostaatcarcinoom
- Pyelumplastiek UPJ- stenose
- Radicaal verwijderen prostaat
- SelectMDX-urinetest
- Sterilisatie bij een man (vasectomie)
- Suprapubisch katheter
- Transurethrale resectie tumor
- TURP, nazorginstructies
- Urethratomie volgens Sachse of Otis
- Urineweginfecties
- Urinezuurstenen
- Urodynamisch onderzoek
- Uroflowmetrie
- URS -ureterorenoscopie
- Varicocele, Urologie
- Vaso-vasostomie
- Verblijfskatheter
- Vergruizen nierstenen, nazorginstructies
- Vernauwde voorhuid bij kinderen
- Vernauwde voorhuid bij volwassenen
- Zaadbalkanker
- Zaadbalkanker; typen en behandeling
- Zelfinjectie bij impotentie
- Zelfstarttherapie bij recidiverende urineweginfecties
Op de polikliniek urologie worden uw klachten besproken en lichamelijk onderzoek verricht. Denk daarbij aan blaasspiegelingen (onderzoek van de blaas via een flexibele buis/scoop), echo’s of het nemen van puncties (kleine stukjes weefsel).
Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals bloedonderzoek en/of röntgenonderzoek.
Naast de algemeen urologische spreekuren zijn er ook een aantal thematische spreekuren voor specifieke patiëntengroepen zoals:
De mannenkliniek
Op de mannenpoli staan de klachten van de blaas, prostaat en erecties centraal. Mannen met klachten kunnen binnen één bezoek een complete check-up krijgen van hun prostaat en plasgedrag. De uroloog beoordeelt of verder onderzoek en misschien een operatie noodzakelijk zijn.
Niersteenkliniek Harderwijk
Voor een behandeling van nierstenen wordt u doorverwezen naar de Niersteenkliniek Harderwijk. Deze kliniek is een apart onderdeel van St Jansdal. Binnen een week kunt u hier terecht voor afspraak. De uroloog onderzoekt of u in aanmerking komt voor de behandeling met de niersteenvergruizer. Binnen twee dagen kan de niersteenbehandeling vervolgens plaatsvinden. Deze niersteenbehandeling is meestal niet pijnlijk. Meer informatie www.niersteenkliniek.nl
Het bekkenbodemspreekuur
Als u last hebt van ongewild urineverlies of verzakkingen kunt u terecht op het bekkenbodemspreekuur.Het bekkenbodemspreekuur is een gezamenlijk spreekuur van de gynaecoloog, de uroloog en de continentieverpleegkundige. Hun doel is om in een dagdeel een diagnose en behandelplan op te stellen.
Ingebruikname operatiekamers Lelystad
Dit varieert van een liesbreuk- of galblaasoperatie tot aan een kijkoperatie in de knie, het hechten van een achillespees of het verwijderen van poliepen.
Op de dagopname zijn twintig bedden beschikbaar. Daarnaast komen er infuusstoelen voor mensen die therapie met infuus nodig hebben. Opnames met overnachting zijn niet mogelijk; hiervoor moeten patiënten naar Harderwijk of naar een ander ziekenhuis.
De volgende specialismes voeren operaties uit in Lelystad:
- Chirurgie
- Urologie
- Gynaecologie
- Kaakchirurgie (op termijn)
- Orthopedie
- KNO
- Plastische chirurgie
Mooie mix van Lelystad en Harderwijk
Op de POK in Lelystad doen (plastische/kaak-) chirurgen, urologen en KNO-artsen de ingrepen. “In principe alles wat ook in St Jansdal Harderwijk gebeurt”, vertelt Stefanie Kleine, teamleider POK. “Dit kan heel divers zijn: bijvoorbeeld een carpaal tunnel-operatie, spataderbehandelingen of een plastiek voor oren. Maar ook het verwisselen van een nierkatheter met hulp van een C-boog (röntgenapparaat), ooglidcorrecties of aambeien.”
In Lelystad bleken de kamers van de POK te klein te zijn voor de ingrepen die St Jansdal wil doen. “Daarom hebben we besloten om de normale operatiekamers hiervoor te gebruiken; twee hiervan stonden toch leeg”, aldus Kleine.
“De mensen krijgen hun behandeling dus in mooie grote ruimtes. Het enige is dat ze wel een muts en sloffen aan moeten trekken.” Voor de POK zijn drie collega’s uit Lelystad aangenomen. Kleine: “Een gedeelte van het personeel vindt het heel interessant om ook in Lelystad te gaan werken. Die mensen gaan samen met de medewerkers uit Lelystad aan de slag.
De bedoeling is om met een selecte club te gaan rouleren. Daarnaast werkt iedereen ook in Harderwijk met elkaar samen. Het is dus een mooie mix met elkaar.”
Stefanie Kleine, teamleider POK
Functieafdeling, dagopname, operaties en spoedpoli
Dagopname
Het St Jansdal Lelystad gaat ook zorg bieden waarbij een dagopname noodzakelijk is. Een dagopname betekent dat patiënten zich ’s ochtends melden en voor de avond weer naar huis mogen. Het gaat hierbij om onderzoek, infuus (ook chemo), bloedtransfusies, behandeling of eenvoudige operaties. In totaal doen de medisch specialisten 230 verschillende ingrepen. Dit varieert van een liesbreuk- of galblaasoperatie tot aan een kijkoperatie in de knie, het hechten van een achillespees of het verwijderen van poliepen. Opnames met overnachting zijn niet mogelijk; hiervoor moeten patiënten naar Harderwijk of naar een ander ziekenhuis.
De volgende specialismes gaan operaties uitvoeren in Lelystad:
- Chirurgie
- Urologie
- Gynaecologie
- Kaakchirurgie (op termijn)
- Orthopedie
- KNO
- Plastische chirurgie
Speciale voorzieningen
Bij sommige aandoeningen zijn speciale voorzieningen nodig om een goede diagnose te stellen of een veilige behandeling uit te voeren. Bijvoorbeeld bij een hartkatheterisatie of een niersteenvergruizing of bij heel specifieke labonderzoeken. Hiervoor kunnen patiënten in St Jansdal Harderwijk of een ander ziekenhuis terecht.
Spoedpoli
In Lelystad blijft een spoedpoli aanwezig die ruimere openingstijden krijgt dan voorheen. Vanaf 1 maart kunnen mensen van 8.00 tot 21.30 uur voor de basis spoedzorg terecht, zeven dagen per week. Afspraak gaat altijd op verwijzing van de huisarts. Patiënten kunnen hier terecht met simpele breuken, snij- en schaafwonden. Met ambulancediensten zijn goede afspraken gemaakt met omliggende ziekenhuizen over hoe te handelen bij heel zieke patiënten.