l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Urologie


Niersteenvergruizer

Voor de meeste urologische problemen vinden wij gelukkig een oplossing

Hans van Berkel, uroloog

Urologie is een specialisme dat zich voornamelijk bezighoudt met aandoeningen aan de nieren, urineleiders, de blaas, de prostaat en het mannelijke geslachtsorgaan. Onze urologen voeren ook (plastische) operaties uit. U kunt bij onze urologen terecht als u last hebt van nierstenen, incontinentie, bekkenbodemproblematiek of bloed in de urine. Mannen kunnen bij de uroloog terecht met prostaat- en plasklachten of voor een besnijdenis of sterilisatie. Onze urologen zijn zeer vooruitstrevend en werken met moderne behandelmethoden.

health_050-kidney-organ-medical-healthcareNiersteenkliniek

U kunt snel bij ons terecht voor een behandeling met een niersteenvergruizer.

Meer informatie l
health_035-urine_test-medical-examine-jarUrinetest naar prostaatkanker

Onze urinetest bespaart veel mannen een prostaatbiopsie bij onderzoek naar prostaatkanker.

Meer informatie l
health_002-hospital-building-clinic-doctorGreenLight laser

Wij behandelen een vergrote prostaat met de moderne GreenLight laser.

Meer informatie l
Onze specialisten
J.T.H. (Hans)
J.T.H. (Hans)
J.T.H. (Hans) van Berkel
Uroloog
I. (Ivar)
I. (Ivar)
I. (Ivar) Bleumer
Uroloog
J. (Jos)
J. (Jos)
J. (Jos) Falke
Uroloog
G.W. (Geerte)
G.W. (Geerte)
G.W. (Geerte) de Graaf
Uroloog
W.J. (Wieteke)
W.J. (Wieteke)
W.J. (Wieteke) Kniestedt
Uroloog
A.A.M. (Astrid)
A.A.M. (Astrid)
A.A.M. (Astrid) Minnee-van Leeuwen
Uroloog
M. (Martijn)
M. (Martijn)
M. (Martijn) Smeenge
Uroloog

Contactgegevens urologie

 

Hoe maakt u een afspraak?

Voor het maken van een afspraak op de poli Urologie heeft u een verwijsbrief van uw huisarts nodig.

 

U kunt een afspraak maken via het afsprakenbureau, tel. 0341 - 46 38 90 

Overige vragen? Polikliniek Urologie via tel. 0341- 46 35 58

De urologen houden ook spreekuur in onze polikliniek Dronten. Lees meer over de polikliniek Dronten

 

Afspraak maken via MijnStJansdal

Bent u al eerder op deze polikliniek geweest? Dan kunt u een vervolgafspraak ook maken via MijnStJansdal. U dient dan eerst een eigen account aan te maken. Combinatieafspraken kunnen alleen telefonisch worden gemaakt.Lees meer over MijnStJansdal

Identificatieplicht

In alle ziekenhuizen geldt een identificatieplicht, voor zowel volwassen als kinderen. Vergeet dus niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar uw poli-afspraak. 

Folders en Info

Folders urologie

Bekijk hier de folders die horen bij het specialisme urologie.

Urologie onderzoek

Op de polikliniek urologie worden uw klachten besproken en lichamelijk onderzoek verricht. Denk daarbij aan blaasspiegelingen (onderzoek van de blaas via een flexibele buis/scoop), echo’s of het nemen van puncties (kleine stukjes weefsel).  

 

Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals bloedonderzoek en/of röntgenonderzoek

Thematische spreekuren

Naast de algemeen urologische spreekuren zijn er ook een aantal thematische spreekuren voor specifieke patiëntengroepen zoals: 

 

De mannenkliniek

Op de mannenpoli staan de klachten van de blaas, prostaat en erecties centraal. Mannen met klachten kunnen binnen één bezoek een complete check-up krijgen van hun prostaat en plasgedrag. De uroloog beoordeelt of verder onderzoek en misschien een operatie noodzakelijk zijn.

 

Niersteenkliniek Harderwijk

Voor een behandeling van nierstenen wordt u doorverwezen naar de Niersteenkliniek Harderwijk. Deze kliniek is een apart onderdeel van St Jansdal. Binnen een week kunt u hier terecht voor afspraak. De uroloog onderzoekt of u in aanmerking komt voor de behandeling met de niersteenvergruizer. Binnen twee dagen kan de niersteenbehandeling vervolgens plaatsvinden. Deze niersteenbehandeling is meestal niet pijnlijk. Meer informatie www.niersteenkliniek.nl

 

Het bekkenbodemspreekuur 
Als u last hebt van ongewild urineverlies of verzakkingen kunt u terecht op het bekkenbodemspreekuur.Het bekkenbodemspreekuur is een gezamenlijk spreekuur van de gynaecoloog, de uroloog en de continentieverpleegkundige. Hun doel is om in een dagdeel een diagnose en behandelplan op te stellen.  

 

Ingebruikname operatiekamers Lelystad

Dit varieert van een liesbreuk- of galblaasoperatie tot aan een kijkoperatie in de knie, het hechten van een achillespees of het verwijderen van poliepen.

Op de dagopname zijn twintig bedden beschikbaar. Daarnaast komen er infuusstoelen voor mensen die therapie met infuus nodig hebben. Opnames met overnachting zijn niet mogelijk; hiervoor moeten patiënten naar Harderwijk of naar een ander ziekenhuis.

 

De volgende specialismes voeren operaties uit in Lelystad:

 • Chirurgie
 • Urologie
 • Gynaecologie
 • Kaakchirurgie (op termijn)
 • Orthopedie
 • KNO
 • Plastische chirurgie

Mooie mix van Lelystad en Harderwijk

Op de POK in Lelystad doen (plastische/kaak-) chirurgen, urologen en KNO-artsen de ingrepen. “In principe alles wat ook in St Jansdal Harderwijk gebeurt”, vertelt Stefanie Kleine, teamleider POK. “Dit kan heel divers zijn: bijvoorbeeld een carpaal tunnel-operatie, spataderbehandelingen of een plastiek voor oren. Maar ook het verwisselen van een nierkatheter met hulp van een C-boog (röntgenapparaat), ooglidcorrecties of aambeien.”

 

In Lelystad bleken de kamers van de POK te klein te zijn voor de ingrepen die St Jansdal wil doen. “Daarom hebben we besloten om de normale operatiekamers hiervoor te gebruiken; twee hiervan stonden toch leeg”, aldus Kleine.

 

“De mensen krijgen hun behandeling dus in mooie grote ruimtes. Het enige is dat ze wel een muts en sloffen aan moeten trekken.” Voor de POK zijn drie collega’s uit Lelystad aangenomen. Kleine: “Een gedeelte van het personeel vindt het heel interessant om ook in Lelystad te gaan werken. Die mensen gaan samen met de medewerkers uit Lelystad aan de slag.

 

De bedoeling is om met een selecte club te gaan rouleren. Daarnaast werkt iedereen ook in Harderwijk met elkaar samen. Het is dus een mooie mix met elkaar.”

 

Stefanie Kleine, teamleider POK

Functieafdeling, dagopname, operaties en spoedpoli

Dagopname
Het St Jansdal Lelystad gaat ook zorg bieden waarbij een dagopname noodzakelijk is. Een dagopname betekent dat patiënten zich ’s ochtends melden en voor de avond weer naar huis mogen. Het gaat hierbij om onderzoek, infuus (ook chemo), bloedtransfusies, behandeling of eenvoudige operaties. In totaal doen de medisch specialisten 230 verschillende ingrepen. Dit varieert van een liesbreuk- of galblaasoperatie tot aan een kijkoperatie in de knie, het hechten van een achillespees of het verwijderen van poliepen. Opnames met overnachting zijn niet mogelijk; hiervoor moeten patiënten naar Harderwijk of naar een ander ziekenhuis.


De volgende specialismes gaan operaties uitvoeren in Lelystad:

 

 • Chirurgie
 • Urologie
 • Gynaecologie
 • Kaakchirurgie (op termijn)
 • Orthopedie
 • KNO
 • Plastische chirurgie

Speciale voorzieningen
Bij sommige aandoeningen zijn speciale voorzieningen nodig om een goede diagnose te stellen of een veilige behandeling uit te voeren. Bijvoorbeeld bij een hartkatheterisatie of een niersteenvergruizing of bij heel specifieke labonderzoeken. Hiervoor kunnen patiënten in St Jansdal Harderwijk of een ander ziekenhuis terecht.


Spoedpoli
In Lelystad blijft een spoedpoli aanwezig die ruimere openingstijden krijgt dan voorheen. Vanaf 1 maart kunnen mensen van 8.00 tot 21.30 uur voor de basis spoedzorg terecht, zeven dagen per week. Afspraak gaat altijd op verwijzing van de huisarts. Patiënten kunnen hier terecht met simpele breuken, snij- en schaafwonden. Met ambulancediensten zijn goede afspraken gemaakt met omliggende ziekenhuizen over hoe te handelen bij heel zieke patiënten.