l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Maag-Darm-Leverziekten


MDL-DrSijtsma
Marijn Sijtsma st jansdal
MDL

Je moet soms flink puzzelen om een ziekte goed in kaart te brengen

Marijn Sijtsma, MDL-arts

Het specialisme Maag-Darm-Leverziekten houdt zich bezig met de diagnose en behandeling van ziekten van de spijsverteringsorganen. Hieronder vallen de slokdarm, maag, dunne en dikke darm, lever, galwegen en de alvleesklier. U kunt bij de MDL-arts onder andere terecht als u last heeft van buikpijn, diarree, obstipatie, bloed in de ontlasting, passageklachten van de slokdarm of refluxklachten. Ook voor de behandeling van diverse soorten hepatitis, levercirrose en chronische darmontstekingen (de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) kunt u bij de MDL-artsen terecht.

 

Door het coronavirus zijn er momenteel veel vragen onder de patiënten met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa, die ontstekingsremmende medicatie gebruiken. Lees hier meer informatie.

health_002-hospital-building-clinic-doctorColoscopiecentrum

Wij zijn een officieel gekwalificeerd centrum voor darmonderzoek

Meer informatie l
health_012-nurse-hospital-medical-checkupGeavanceerd inwendig onderzoek

U kunt bij ons terecht voor allerlei geavanceerde inwendige onderzoeken

Meer informatie l
health_009-doctor-stethoscope-medical-checkupDarmkankercentrum

St Jansdal heeft een speciaal Darmkankercentrum voor de behandeling van darmkanker.

Meer informatie l
Onze specialisten
D. (Daud)
D. (Daud)
D. (Daud) Allajar
MDL-arts
J.J. (Jaap)
J.J. (Jaap)
J.J. (Jaap) Driest
MDL-arts
M.(Meryam)
M.(Meryam)
M.(Meryam) El Idrissi
MDL-Verpleegkundige
J.N. (John)
J.N. (John)
J.N. (John) Groen
MDL-arts
J.(Jeff)
J.(Jeff)
J.(Jeff) de Haas
MDL-verpleegkundige
D.M. (Daphne)
D.M. (Daphne)
D.M. (Daphne) Hotho
MDL-arts
I. (Ilona)
I. (Ilona)
I. (Ilona) Koci-Kerkhof
MDL-arts
M.J.F. (Mariëlle)
M.J.F. (Mariëlle) Meijnen-Bult
MDL-arts
E. (Erik)
E. (Erik)
E. (Erik) Mooiweer
MDL-arts
D.(Ditta)
D.(Ditta)
D.(Ditta) Ritmeester
MDL-verpleegkundige
E.(Erica)
E.(Erica)
E.(Erica) Ruiter
in opleiding tot verpleegkundig specialist MDL
M.(Marleen)
M.(Marleen)
M.(Marleen) Schreuder
MDL-verpleegkundige
G.M. (Marijn)
G.M. (Marijn)
G.M. (Marijn) Sijtsma
MDL-arts
M.(Marcia)
M.(Marcia)
M.(Marcia) Skelton
MDL-verpleegkunige
L.G. (Lotte)
L.G. (Lotte)
L.G. (Lotte) van Vlerken
MDL-arts
M. (Marleen)
M. (Marleen)
M. (Marleen) Willems
MDL-arts

Contactgegevens polikliniek Maag-Darm-Leverziekten

Het kan zijn dat u via uw huisarts doorwezen wordt naar de poliklliniek MDL of naar de functieafdeling voor een scopie. In beide gevallen neemt St Jansdal contact met u op. De MDL-artsen en verpleegkundigen houden spreekuur in Harderwijk, Lelystad en onze polikliniek in Dronten. Meer informatie

Voor uw scopie kunt u terecht in Harderwijk en Lelystad.

 

Afspraak maken?

Voor het maken van een afspraak op de poli Maag-Darm-leverziekten heeft u een digitale verwijzing (Zorgdomein) via uw huisarts nodig.

 

Aan de hand van de verwijzing in Zorgdomein bekijkt de MDL-arts binnen welke termijn u gezien moet worden (triage).

 

U wordt gebeld door de poli, de functieafdeling of het afsprakenbureau.

 

Heeft u vragen na een darm-of maagonderzoek?

De polikliniek MDL is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 16.30 uur op telefoonnummer 0341 - 46 38 99

 

Telefonisch spreekuur MDL-verpleegkundigen

De Maag-Darm-Leververpleegkundigen houden telefonisch spreekuur voor patiënten die bekend zijn op de polikliniek Maag-Darm-Leverziekten. 

Heeft u vragen over medicatie, behandeling, ziektebeeld of een toename van klachten die niet kunnen wachten tot een volgend polikliniekbezoek? Dan kunt u gebruik maken van dit telefonisch spreekuur.

 

Tijden:

Elke werkdag van 08:30 - 09:00 en van 13:30 - 14:00 uur

Telefoonnummer:  0341 - 43 58 62

 

Overige vragen? Polikliniek MDL via tel. 0341 - 46 38 99

 

Afspraak maken via MijnStJansdal

Bent u al eerder op de polikliniek geweest? Dan kunt u een vervolgafspraak ook maken via MijnStJansdal. U dient dan eerst een eigen account aan te maken. Combinatieafspraken kunnen alleen telefonisch worden gemaakt. Lees meer over MijnStJansdal

 

Identificatieplicht

In alle ziekenhuizen geldt een identificatieplicht, voor zowel volwassen als kinderen. Vergeet dus niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar uw poli-afspraak. 

 

 

 

Folders en Info

Informatie over de polikliniek

Uw huisarts kan u voor onderzoek naar de polikliniek Maag-Darm-Leverzieken verwijzen. Op de polikliniek MDL (routenummer 0.42) bespreekt de MDL-arts de klachten van de patiënt en verricht zo nodig lichamelijk onderzoek.

 

Daarna is meestal aanvullend onderzoek nodig voor een behandeladvies of behandeling. Uw huisarts kan u ook verwijzen voor alleen endoscopisch onderzoek. In dat geval ontvangt de huisarts van ons uitslag van de scopie en eventueel daaruit voortvloeiende behandeladviezen. Uw huisarts zal in dat geval uw behandelaar blijven.

 

Er zijn een aantal speciale verwijsafspraken:

  • Screening bij familiair voorkomen van dikke darmkanker
  • Chronische diarree
  • Geelzucht

 

Vaak wordt dan voorafgaand aan polikliniekbezoek al een onderzoek gedaan om zo gericht mogelijk relevante dingen na te gaan. Hierdoor zijn bij polikliniekbezoek al relevante uitslagen bekend en kan vaak direct advies over behandeling gegeven worden.

Endoscopie en functieonderzoek

Het dikkedarmonderzoek (colonoscopie) is een belangrijk onderdeel van het werk van de MDL-arts. Het woord endoscopie staat letterlijk voor: van binnen kijken. Dit van binnen kijken gebeurt met een flexibele buis (endoscoop), waarin een camera is bevestigd. Hoe zo'n endoscopie van de dikke darm in zijn werk gaat, is te zien in deze film: scopie-onderzoek.

Samenwerking St Jansdal en de Kroon Kliniek

 

Ziekenhuis St Jansdal en de Kroon Kliniek in Lelystad (zelfstandig behandelcentrum) hebben een samenwerking op het gebied van diagnostiek en vervolgzorg. Doel hiervan is dat de patiëntenstroom, zorgverlening en bijkomende taken en verantwoordelijkheden op een eenduidige en verantwoorde manier te organiseren. Hierdoor wordt de continuïteit van de zorg gewaarborgd voor patiënten met maag-, darm- of leverklachten.

 

“Wij zijn blij voor deze regio met deze samenwerking. Gezamenlijk dragen wij een steentje bij aan de zorg rondom de diagnostiek, door- en terugverwijzingen en behandeling van patiënten met  maag-, darm- of leverklachten” aldus Jaap Driest, MDL arts bij St Jansdal.

 

(controle-) darm- of maagonderzoek

Onze wachttijden voor een controle-) darm- of maagonderzoek zijn momenteel langer dan gebruikelijk is. Dit heeft te maken met een tekort aan zorgmedewerkers. Een deel van onze scopieën wordt gedaan door de Kroon Kliniek. Hierdoor kunnen er meer scopieën gedaan worden.

Formulier intake endoscopieonderzoek

Mensen die naar aanleiding van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker een intakegesprek met onze MDL-verpleegkundige hebben voor een endoscopieonderzoek, dienen vooraf een vragenlijst in te vullen. Deze dienen zij mee te nemen tijdens dit gesprek. U kunt dit formulier hieronder downloaden. (U dient hiervoor wel een PDF-reader op uw computer geïnstalleerd te hebben). Mensen die geen computer hebben, kunnen het formulier via de poli MDL opvragen.

 

Vragenlijst intake darmonderzoek

Ondersteunende artsen

De MDL-artsen werken met veel specialismen in ons ziekenhuis samen. Op de afdeling spoedeisende hulp (SEH) werken speciaal daarvoor opgeleide SEH-artsen zeer nauw met de MDL-artsen samen. Bij acute verwijzingen naar deze afdeling wordt u altijd door een van hen gezien. Coassistenten krijgen ook onderwijs van de MDL-arts. Het kan zijn dat u bij een eerste bezoek aan de polikliniek eerst door een van hen onderzocht wordt. Op de verpleegafdeling is een vaste zaalarts werkzaam die, samen met een van de MDL-artsen, de dagelijkse zorg voor de opgenomen patiënten heeft.