l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Ziekte van Dupuytren

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      De informatie over het onderwerp ziekte van Dupuytren is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts. Deze algemene informatie kan niet altijd recht doen aan iedere individuele situatie. Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal de chirurg ze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

       

      De ziekte van Dupuytren

      Bij de ziekte van Dupuytren ontstaan goedaardige bindweefselwoekeringen in een bindweefselvlies in de handpalm. In het begin kunt u de bindweefselwoekeringen voelen als knobbels, na verloop van tijd worden het harde strengen. Hierdoor schrompelt het bindweefselvlies. Uw vingers kunnen daardoor in een buigstand gaan staan (contractuur). De aandoening wordt daarom ook wel contractuur van Dupuytren genoemd. Een andere naam is fibrosis palmaris. Fibrosis betekent goedaardige toename van bindweefsel en palmaris is het Latijnse woord voor handpalm. Overigens ontwikkelt zich bij deze ziekte niet altijd een contractuur; soms stopt de ziekte voordat dat stadium wordt bereikt. De ziekte van Dupuytren ontstaat meestal bij mensen vanaf ongeveer vijftig jaar en komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. De ziekte is familiair, dit betekent dat, wanneer iemand in een familie de ziekte heeft, de kans dat iemand anders uit dezelfde familie de ziekte ook krijgt groter is dan wanneer de ziekte niet in de familie voorkomt. Erfelijkheid is echter (nog) niet bewezen. Vaak zijn beide handen aangedaan, meestal de ringvinger en de pink. Sommige mensen hebben daarbij gelijksoortige aandoeningen op andere plaatsen, namelijk aan de voetzolen (ziekte van Ledderhose) en op de penis (peyronie).

       

      Operatie voorbereiding

      • Tijdens het bezoek aan het pré-operatieve spreekuur van de anesthesist hoort u of er voor u nog aanvullende onderzoeken nodig zijn, bijvoorbeeld bloed, een hartfilm, of longfoto.
      • Vermeldt steeds alle medicatie die u inneemt of neem ze mee
      • In het geval van Diabetes Mellitis (suikerziekte) is het belangrijk dat u de soort behandeling (tabletten of spuitjes insuline) aangeeft.
      • Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet vaak één dag of een aantal dagen voor de operatie gestaakt worden. Dit moet echter altijd gebeuren in overleg met een arts. Meldt daarom het gebruik van bloedverdunners altijd aan degene die de operatie uitvoert. Indien u op aanraden van uw arts moet stoppen met de bloedverdunners en u bent onder behandeling bij een trombosedienst, dient u contact op te nemen met de trombosedienst binnen uw regio.
      • Het is verstandig om enkele (drie) dagen voor de operatie niet te roken.
      • De dag vóór opname mag u na 24.00 uur niet meer eten of drinken.
      • Overleg bij medicijngebruik met de anesthesist welke pillen u wel en niet mag innemen. Bepaalde medicijnen kunt u in overleg met de anesthesist ’s ochtend gewoon innemen met een klein slokje water.

       

      Chirurgische behandeling

      De ziekte van Dupuytren wordt pas behandeld als er contracturen ontstaan. De bindweefselstrengen die de dwangstand van uw vingers (contractuur) veroorzaken, worden chirurgisch verwijderd via een aantal sneden aan de binnenkant van uw hand of vinger. Afhankelijk van de ernst van de woekeringen duurt de operatie ongeveer 1 tot 1½ uur. De ingreep wordt verricht onder algehele narcose. Na de operatie is uw hand waarschijnlijk wat gevoelig. U mag uw hand snel weer gebruiken, maar vanwege de hechtingen en het verband kan dat in het begin maar beperkt. De ziekte van Dupuytren is zeer grillig en onvoorspelbaar, zowel wat betreft de snelheid waarmee hij zich ontwikkelt, als de mate van hinder die ervan wordt ondervonden. Het komt vaak voor dat de ziekte na enige tijd weer terugkeert. Dan is een nieuwe operatie nodig. Daarnaast kan het gebeuren dat de ziekte na de operatie op een andere plek in de hand ontstaat. Ook dan is een nieuwe operatie nodig. Over het algemeen geldt dat u niet te lang met de ziekte van Dupuytren moet blijven rondlopen, omdat zich dan een contractuur ontwikkeld. Het bindweefselwoekeringsproces gaat namelijk door waarbij ook de gewrichtjes in de vingers aangetast kunnen raken en krom kunnen gaan staan. Als de ziekte in zo’n vergevorderd stadium verkeert, is een operatie veel moeilijker. En; hoe erger het strektekort voor de operatie, hoe moeilijker men een volledige functie kan garanderen na de operatie.

       

      Risico’s operatieve behandeling

      De risico’s die u loopt als u voor de ziekte van Dupuytren geopereerd wordt, zijn dezelfde als bij elke andere handoperatie. Er kunnen complicaties optreden zoals een vertraagde wondgenezing, bloeduitstortingen, infecties en weefselversterf. De gevoelszenuwen van de vingers kunnen beschadigd raken waardoor u er gedeeltelijk minder goed mee kunt voelen.

      Een zeldzame complicatie is dystrofie van de vingers. Dystrofie is een ontregeling van het zenuwstelsel, in dit geval de hand. Hierdoor doen uw vingers pijn, verkleuren ze en worden ze dik en stijf. Voor meer informatie hierover kunt u de folder posttraumatische dystrofie raadplegen. Het is mogelijk dat kleine slagadertjes die de vingers van bloed voorzien tijdens de operatie beschadigd raken. Hierdoor is de doorbloeding van de vinger (tijdelijk) minder goed.

       

      Resultaat

      Het is mogelijk dat het uiteindelijke resultaat niet helemaal voldoet aan de verwachtingen die u van tevoren had. Dit komt omdat het resultaat afhankelijk is van allerlei factoren, zoals al bestaande verbindweefseling van gewrichtskapsels. Deze factoren zijn pas tijdens de operatie goed te zien en te beoordelen. Of een gewricht weer volledig te strekken is, blijkt dan ook pas tijdens de operatie.

       

      Na de operatie

      Na afloop wordt uw hand verbonden en krijgt u een mitella. Na 24 uur mag u het verband verwijderen. Het litteken ziet er gezwollen en soms verkleurd uit. De hand kan gevoelig zijn en steken.  De eerste nacht(en) thuis kunt u het beste de hand wat hoger leggen, op een kussen.

       

      Postoperatief verloop

      Het is belangrijk om zo snel mogelijk na de operatie te revalideren, door zelf vingeroefeningen te doen:

      • Buig de gestrekte vingers in hun geheel 90º naar voren
      • Buig de vingers in het middelste gewricht 90º naar voren
      • Spreidt en sluit de vingers; met name de 2e en 4e vinger kunnen ver uiteen
      • Raak met de duim één voor één alle vingertoppen aan

       

      U mag de hand de eerste tijd niet overbelasten en niet zwaar tillen. Lichte werkzaamheden zijn toegestaan. Gebruik uw hand verder zoveel mogelijk. U voelt zelf wel aan waar uw grenzen liggen. Bescherm uw hand met een huishoudhandschoen bij nat of vuil werk.

       

      Controle

      Twee weken na de operatie komt u terug voor controle op de polikliniek. De hechtingen worden dan verwijderd. U kunt nu een gewone zachte crème gebruiken om de hand soepel te houden.
      Zijn uw vingers erg krom gaan staan, dan kan het nodig zijn om ook nog een speciale spalk aan te meten. Deze dient ervoor om de geschrompelde structuren rond uw gewrichten, langzaam maar zeker, op te rekken. Tijdens de controle wordt bekeken of dit nodig is.

       

      Vragen

      Heeft u na uw bezoek aan het ziekenhuis vragen?

      • De eerste vijf dagen na het bezoek kunt u contact met ons opnemen via het algemene nummer van het ziekenhuis: 0341-463911. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen.
      • Is het langer dan vijf dagen geleden? Neem dan contact op met uw eigen huisarts of buiten kantoortijden met de Huisartsenpost via 0900 – 341 0 341


       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 27-4-2024