l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Wat is een hokkende vinger?

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Wat is een ‘hokkende vinger’?

   Een hokkende vinger is een aandoening van de pezen in de hand die de vingers buigen. Deze buigpezen lopen als kabels van de onderarmspieren door een ‘tunnel’ van weefsel en bot naar de vingers en de duim. Om het soepel bewegen van de pezen mogelijk te maken hebben de pezen een glad omhulsel, de zogenaamde peesschede; zie Afbeelding 1.


   Een hokkende vinger treedt op wanneer er een knobbeltje of een lokale zwelling in de pees ontstaat en/of doordat de peesschede vernauwd is. Door deze verdikking (of vernauwing) kan de pees maar moeilijk door de opening van de peeschede. De pees loopt dan als het ware vast tijdens het buigen; zie Afbeelding 2.

    
   We spreken dan van een hokkende vinger. Aanvankelijk kan de pees met enige moeite nog wel langs de plaats van vastlopen getrokken worden, maar dit gaat dan meestal met pijn gepaard.
   Het aldus ontstane bewegingspatroon lijkt erg op dat van een vinger die de trekker (trigger) van een pistool overhaalt. Vandaar ook de benaming ‘trigger finger’. Bij een poging tot strekken gebeurt vaak hetzelfde in tegenovergestelde richting. Wanneer de pees hokt of blijft steken, raakt de pees geïrriteerd en gaat ontsteken en verder opzwellen. Dit veroorzaakt een vicieuze cirkel van ontsteking, zwelling, hokken en opnieuw ontsteken. Soms komt de vinger helemaal vast te zitten (‘op slot’) en kan de vinger niet meer gestrekt of gebogen worden.
    

   Oorzaken

   De oorzaak van een hokkende vinger is niet altijd duidelijk. De aandoening ontstaat soms na een zware inspanning of abnormaal gebruik van de hand. Soms is er sprake van een verwonding van een pees, soms een irritatie zoals hierboven beschreven. De aandoening komt vaker voor bij patiënten met reuma, jicht en suikerziekte.
    

   Symptomen

   De hokkende vinger of duim begint vaak met een vervelend gevoel aan de basis van de vinger of duim. In sommige gevallen is er een zwelling in dit gebied zichtbaar of voelbaar. Wanneer de vinger gaat hokken of op slot zit, lijkt het soms alsof het probleem zich bevindt in het middelste gewricht van de vinger of het eindgewricht van de duim.

   Behandeling

   Het doel van de behandeling is ervoor te zorgen dat de pees niet langer blijft steken en dat de vinger of duim weer zonder pijn volledig bewogen kan worden. De zwelling van de pees en peesschede moet verminderd worden om de pees weer soepel heen en weer te kunnen bewegen.

   Het slikken van ontstekingsremmende medicijnen of het inspuiten hiervan in de peesschede kan de zwelling en pijn verminderen en soms de klachten doen verdwijnen. Het dragen van een spalkje of het aanpassen van de activiteiten zodat de vinger rust krijgt kan soms ook helpen.

   Wanneer al deze vormen van behandeling niet succesvol zijn, kan de plastisch chirurg een operatie aanbevelen. Deze operatie wordt poliklinisch uitgevoerd, onder plaatselijke lokale verdoving. Een enkele keer kan gekozen worden voor regionale of algehele verdoving (narcose); de ingreep vindt dan plaats in dagbehandeling.
    

   De operatie

   Bij de operatie maakt de plastisch chirurg een kleine huidsnede en maakt hij de peesschede ter plaatse van de zwelling in de pees open. De beweeglijkheid van de vinger is meteen na de operatie weer normaal. De vicieuze cirkel van ontsteking, zwelling, hokken en opnieuw ontsteken wordt dan doorbroken. De aangedane vinger moet direct na de operatie regelmatig gebogen en gestrekt worden om verklevingen te voorkomen. De geopereerde hand kan gewoonlijk snel na het verwijderen van de hechtingen (na twee weken) weer normaal gebruikt worden. Sommige patiënten ervaren na de operatie nog enige tijd een lichte zwelling ter plaatse van het litteken of een stijfheid van de vinger.
    

   Complicaties

   Er bestaat altijd een kans op complicaties in de zin van een bloeduitstorting of infectie, maar deze is klein. Het specifieke risico van deze operatie is het ontstaan van letsel van kleine zenuwtakjes, waardoor het gevoel in de omgeving van de wond gestoord kan raken.
    

   Meer informatie?

   Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie, dan zal de plastisch chirurg u tijdens zijn spreekuur graag te woord staan. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Ook kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie, telefoon (0341) 463777, of een bezoek brengen aan onze website: www.plastisch-chirurgie.nl.
    

   Verantwoording tekst

   Deze folder is samengesteld door de maatschap Plastische Chirurgie in samenwerking met de afdeling Communicatie van de Isala klinieken.

    
   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 23-5-2024