l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Wat is een hokkende vinger?

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Wat is een ‘hokkende vinger’?

      Een hokkende vinger is een probleem met de pezen in de hand die de vingers laten buigen. Deze pezen lopen als kabels van de spieren in de onderarm door een ‘tunnel’ van weefsel en bot naar de vingers en de duim. Om de pezen soepel te laten bewegen, hebben ze een glad omhulsel, de peesschede, zoals u op de afbeelding kunt zien.


      Een hokkende vinger ontstaat als er een knobbeltje of zwelling in de pees is, of als de peesschede vernauwd is. Door deze verdikking of vernauwing kan de pees moeilijk door de opening van de peesschede. De pees blijft dan vastzitten tijdens het buigen, zoals u op de afbeelding kunt zien.

       
      Dit noemen we een hokkende vinger. In het begin kan de pees met wat moeite langs de vernauwing komen, maar dit doet meestal pijn. Het bewegen lijkt op het overhalen van een trekker van een pistool, daarom heet het ook 'trigger finger'. Bij het strekken gebeurt vaak hetzelfde in omgekeerde richting. Wanneer de pees hokt of blijft steken, raakt deze geïrriteerd, gaat ontsteken en zwelt verder op.Dit zorgt voor terugkerende problemen waarbij de pees iedere keer opnieuw ontstoken raakt. Soms zit de vinger helemaal vast en kan deze niet meer gestrekt of gebogen worden.
       

      Oorzaken

      De reden waarom een vinger gaat hokken, is niet altijd bekend. Soms gebeurt het na zwaar werk of als de hand op een ongewone manier is gebruikt. Soms is er een blessure aan een pees of een irritatie zoals eerder beschreven. Mensen met reuma, jicht of diabetes hebben vaker last van deze aandoening.
       

      Symptomen

      Een hokkende vinger of duim begint vaak met een onprettig gevoel aan het begin van de vinger of duim. Soms is er daar ook een zwelling te zien of te voelen. Als de vinger vast komt te zitten of op slot gaat, lijkt het soms alsof het probleem zit in het middelste gewricht van de vinger of in het uiteinde van de duim.

       

      Behandeling

      Het doel van de behandeling is ervoor te zorgen dat de pees niet meer blijft steken en dat de vinger of duim weer zonder pijn volledig kan bewegen. Door de zwelling te verminderen, kan de pees weer soepel heen en weer bewegen. Door ontstekingsremmende medicijnen te slikken of in te spuiten kunnen de pijn en zwelling verminderen en soms de klachten helemaal doen verdwijnen. Ook kan het helpen om een spalk te dragen of de activiteiten aan te passen zodat de vinger rust krijgt. Als deze behandelingen niet helpen, kan de plastisch chirurg een operatie voorstellen. Deze operatie gebeurt poliklinisch onder plaatselijke verdoving. Zelden wordt er voor regionale of algehele verdoving gekozen. Dan vindt de ingreep plaats tijdens een dagbehandeling.
       

      De operatie

      Bij de operatie maakt de plastisch chirurg een kleine snee in de huid en opent hij de peesschede op de plek waar de pees gezwollen is. Direct na de operatie kan de vinger weer normaal bewegen. Na de operatie moet de geopereerde vinger regelmatig gebogen en gestrekt worden om te voorkomen dat deze vast komt te zitten door verkleving. De geopereerde hand kan meestal snel na het verwijderen van de hechtingen (meestal na twee weken) weer normaal gebruikt worden. Sommige patiënten voelen enige tijd na de operatie een lichte zwelling op de plek van het litteken of wat stijfheid in de vinger.
       

      Complicaties

      Er is altijd een kleine kans op complicaties zoals een blauwe plek of infectie. Bij deze operatie bestaat er een risico dat kleine zenuwtakjes beschadigd kunnen raken, waardoor het gevoel rond de wond anders kan worden.
       

      Meer informatie?

      Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Dan zal de plastisch chirurg u tijdens het spreekuur graag te woord staan. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Ook kunt u contact opnemen met de polikliniek chirurgie, telefoon (0341) 46 37 77.
       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 12-9-2024