Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).
Wat is wait-and-see?
U heeft Chronische Lymfatische Leukemie (CLL). Deze ziekte ontwikkelt zich langzaam. Er zijn meestal geen klachten. De behandelingen zoals chemotherapie hebben bijwerkingen. We starten alleen een behandeling als het echt nodig is. Dit heet het Wait and See traject. Dat betekent 'afwachten en beoordelen'. We leggen u hieronder uit wat dit is.
Tekst video:
U heeft een ziekte waarbij u klachten kunt hebben. U heeft op dit moment geen last van deze klachten. Daarom hoeft u niet direct behandeld te worden. Dit heet ‘Wait-and-see’. Met ‘Wait-and-see’ kunt u zonder behandeling doorgaan met uw dagelijkse leven. Als u geen klachten heeft, kan het beter zijn geen behandeling te beginnen. Behandelingen kunnen vervelende gevolgen hebben. Daarom starten we alleen als het echt nodig is. Uw zorgverlener houdt u goed in de gaten. Soms gebeurt dit via de telefoon. Uw bloed wordt regelmatig gecontroleerd. Het is ook belangrijk dat u zelf uw klachten goed in de gaten houdt. Schrijf uw klachten bijvoorbeeld op. Neem contact op als uw gezondheid verandert. Bijvoorbeeld als u afvalt, ontstekingen krijgt of plotseling koorts heeft zonder dat u ziek bent. Krijgt u klachten? Dan bespreken we of u alsnog met een behandeling moet starten.
Controle
U komt regelmatig op controle. U bespreekt met uw zorgverlener of u bent afgevallen. En of u ontstekingen heeft gehad. Uw zorgverlener controleert uw bloed en bespreekt uw klachten. Zijn er verschillen met de vorige controle? Dan is een behandeling misschien toch nodig. Zo kunnen we snel ingrijpen als de ziekte verandert. Heeft u geen klachten? Dan is behandeling meestal niet nodig.
Balans
U overlegt met uw arts hoe vaak er een controle nodig is. Elke controle en uitslag brengt spanning met zich mee. Samen proberen we hier een goede balans in te vinden.
Zelf controle
Bij het wait-and-see beleid is het belangrijk dat u zelf goed oplet of uw gezondheid verandert. Bel uw zorgverlener als u last heeft van:
-
afvallen;
-
een opgeblazen gevoel;
-
nachtzweten;
-
terugkerende koorts;
-
terugkerende ontstekingen;
-
verkoudheid;
-
minder zin om te eten;
-
benauwd en duizelig zijn als u zich inspant;
-
bloedverlies;
-
blauwe plekken;
-
bulten die geen pijn doen;
-
ernstige vermoeidheid.
Stoppen met het wait-and-see beleid
Worden uw klachten erger? Of breidt de ziekte zich uit? Dan kijkt de zorgverlener opnieuw naar het wait-and-see beleid. Dit kan betekenen dat er een behandeling gestart wordt, zoals chemotherapie, immuuntherapie of doelgerichte therapie. We beslissen samen over de keuze welke therapie het beste bij u past.
Wat is CLL?
U heeft Chronische Lymfatische Leukemie. Dit korten we soms af tot CLL. Hieronder leggen we uit wat CLL is.
Tekst video:
Door de bloedvaten in uw lichaam stroomt bloed. In het bloed zitten verschillende type cellen met elk een eigen functie. Eén van die cellen zijn de B-cellen, deze worden ook wel B-lymfocyten genoemd. De B-cellen zijn verantwoordelijk voor uw afweersysteem. Ze vechten tegen ziekmakers, zoals virussen en bacteriën. Bij de ontwikkeling van een B-cel kan iets misgaan, waardoor deze niet meer lijkt op een normale B-cel. De cel kan dan kwaadaardig worden en zichzelf blijven delen, waardoor er heel veel kwaadaardige cellen bijkomen. Deze kunnen zich gaan ophopen in het lichaam. Hierdoor werken de gezonde B-cellen niet goed meer en kunnen zij de virussen en bacteriën minder goed bestrijden. We noemen dit CLL, dit staat voor Chronische Lymfatische Leukemie. CLL is een chronische ziekte en ontwikkelt zich bij elke patiënt anders. Het kan zijn dat de ziekte zich langzaam ontwikkelt en u geen klachten ervaart. De arts kan dan voorstellen om u voorlopig niet te behandelen. Dit noemen we wait-and-see. Tijdens deze periode houdt u samen met uw zorgverlener goed in de gaten hoe de ziekte verloopt.
Uw bloed wordt bijvoorbeeld regelmatig gecontroleerd. Wanneer de ziekte actief wordt en er wél klachten ontstaan, of als de ziekte vanaf het begin al snel ontwikkelt, kan er alsnog gestart worden met een behandeling. Mogelijke behandelingen zijn immunotherapie, chemotherapie en doelgerichte therapie. Met deze behandelingen kunnen de klachten worden verminderd en de ziekte worden geremd. De keuze van de behandeling hangt af van verschillende zaken, bijvoorbeeld van uw leeftijd, uw conditie of de eigenschappen van de kankercellen. Samen met uw zorgverlener zoekt u naar de behandeling die bij u past.
Omgaan met onzekerheid
Kanker roept veel vragen en emoties op. Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat u gaat afwachten terwijl u weet dat u leukemie heeft. Chronische Lymfatische Leukemie ontwikkelt zich langzaam. De kans op een agressieve vorm is klein. Praat over uw zorgen met uw zorgverlener of lotgenoten. Blijf dingen doen die u leuk vindt om uzelf af te leiden.
Leefregels
Het is belangrijk dat u goed voor uzelf zorgt. Hieronder leggen we uit wat u kunt doen.
Beweeg regelmatig
Bewegen is goed voor uw gezondheid. Het maakt uw spieren sterker en uw conditie beter. Bewegen kan klachten minder maken en u fitter laten voelen. Probeer elke dag minstens 30 minuten te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen of te fietsen.
Eet gezond
Gezond eten helpt uw lichaam goed te werken. Eet elke dag genoeg groente, fruit, volkorenproducten en eiwitten. Gezonde voeding geeft u meer energie en helpt uw lichaam sneller herstellen.
Drink geen alcohol en rook niet
Het is belangrijk voor uw gezondheid om geen alcohol te drinken en niet te roken. Alcohol en roken kunnen uw organen beschadigen en zorgen voor meer kans op ziektes. Stoppen met roken en minder of geen alcohol drinken maakt u gezonder.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over wait-and-see? Kijk dan op de volgende websites:
- HEMATON: https://www.hematon.nl/
-
CmyCLL: https://www.cmycll.nl/
Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier.