l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Voorste benadering

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   De meest effectieve behandeling van heupslijtage is een nieuwe heup. De laatste jaren is er veel aandacht voor de manier waarop heupoperaties worden uitgevoerd. De gekozen chirurgische techniek bepaalt een belangrijk deel van het eindresultaat.

    

   Om een heupprothese in het bot te kunnen plaatsen, moet een toegang gemaakt worden (benadering) door de huid en de onderhuidse weefsels. Dit kan op verschillende manieren. Eén van de manieren is door middel van de voorste benadering. Andere benamingen voor deze manier van benaderen zijn: de Franse methode, de ASI (Anterior Supine Intermuscular) methode of modified Smith Peterson benadering.

    

   De voorste benadering

   Het voordeel van opereren via de voorste benadering is minder spierschade en sneller herstel dan bij een reguliere heupoperatie. Bij de voorste benadering plaatst de orthopeed het heupgewricht vanaf de voorzijde, tussen de spiergroepen van het bovenbeen door. Deze spieren liggen meer aan de voorzijde van de heup, vandaar de benaming voorste benadering. Tijdens de operatie worden de spieren rond de heup door opzij gehouden. De spier wordt dus niet losgesneden. Hierdoor voelt de heup na de operatie veel stabieler aan en is hierom de kans van uit de kom gaan nihil.
    

   De operatie

   De operatie gebeurt in rugligging met een litteken aan de voor-/buitenzijde van circa 10 tot 15 cm lang.

    

   1. M. Sartorius
   2. M. Tensor fascia lata
   3. M. Gluteus medius
   4. Rectus femoris
   5. M. Gluteus minimus
   6. M. Vastus Intermedius

    

   Herstel

   Doordat deze techniek van opereren spiersparend is, ervaren patiënten minder pijn en is er een snellere nabehandeling mogelijk dan bij andere benaderingen. Ook zijn de bewegingsbeperkingen minder streng, aangezien de heup minder snel uit de kom gaat. Dit betekent nog niet dat u alles kunt. De wond moet genezen en de ene patiënt is handiger en durft sneller te lopen dan de ander.


   Enkele voorbeelden na de operatie:

   • Op de dag van de operatie mag u uit bed en indien mogelijk al een paar passen lopen met één of twee krukken. Dit onder begeleiding van een fysiotherapeut.
   • Als het voorafgaand aan de operatie is besproken, kunt u indien mogelijk dezelfde dag of de dag erna naar huis.
   • U mag krukken gebruiken zolang u wilt. Indien u na twee weken een goed gevoel heeft mag u al met één kruk gaan lopen. Dit in samenspraak met uw fysiotherapeut.
   • Als u met één kruk loopt en u heeft niet of nauwelijks pijn aan de heup, mag u weer autorijden.
   • Zo snel de pijn het toelaat mag u op de hometrainer.
   • U mag op uw zij slapen.

    

   Kortom, u kunt zelf uw snelheid bepalen van trainen en opbouwen van kracht. U dient wel rekening te houden met een herstelperiode van twee tot drie maanden voor het terugkrijgen van de kracht en soepelheid die het bewegen nog makkelijker maken.
       

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 15-7-2024