l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12.00 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Vernauwde voorhuid bij kinderen

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Uw zoon heeft een vernauwde voorhuid (phimosis). Dit betekent dat de huid van de penis te strak om de eikel zit. Hierdoor kunnen ontstekingen van de voorhuid of de eikel ontstaan. Soms ontstaan er problemen bij het plassen. Ook pijn bij het stijf worden van de penis (de erectie) komt voor.

    

   Er zijn twee behandelvormen mogelijk:

   • Behandeling met medicijnen (zalf)
   • Een operatie

   Het hangt van de klachten af welke behandeling  nodig is.
    

   Behandeling met medicijnen

   Er zijn verschillende soorten zalf die kunnen helpen om de voorhuid minder strak te maken. Bij kinderen wordt Clobetason (EmovateR) crème 0.05% gebruikt.

    

   Smeer de te strakke voorhuid dun in met de zalf die de uroloog heeft meegegeven.  Doe dit:
   De eerste maand één keer per dag
   De tweede maand drie keer per week
   De derde maand één keer per week

    

   Bij drie van de vier kinderen is de behandeling met zalf genoeg om het probleem op te lossen.

    

   Na het insmeren goed handen wassen. Zorg dat er geen zalf op het gezicht of in de ogen komt!

    

   Behandeling d.m.v. een operatie

   Als de zalf niet genoeg heeft geholpen, zal de uroloog een operatie voorstellen. Soms zijn de klachten zo ernstig dat er gelijk voor een operatie wordt gekozen. Er zijn verschillende operaties mogelijk. Uw uroloog zal met u bespreken wat voor uw zoon de beste operatievorm is.
    

   Besnijdenis

   Een veelvoorkomende behandeling is de besnijdenis. Dit wordt ook wel een circumcisie genoemd. Soms is er geen sprake van een vernauwde voorhuid, maar kiezen mensen om geloofsredenen voor een besnijdenis. Een besnijdenis kan op verschillende manieren gedaan worden:

   • Volledige besnijdenis. Hierbij wordt alle voorhuid weggehaald.
   • Een gedeeltelijke (partiële) besnijdenis. Hierbij wordt een deel van de voorhuid weggehaald. Dit is vaak niet genoeg om de problemen op te lossen.
   • “Dorsal Slit” procedure. Hierbij wordt de voorhuid alleen ingeknipt om meer ruimte te maken.

   De operatie duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Bij de operatie wordt meestal de hele voorhuid weggehaald.
    

   Voorhuidplastiek

   Een andere operatie die mogelijk is, is de voorhuidplastiek. Hierbij wordt de ringvormige vernauwing op meerdere plaatsen dwars ingesneden. Door de huid op een bepaalde manier te hechten wordt de voorhuid breder. De voorhuid zal hierdoor wel iets korter worden. Ook het voorhuidriempje wordt doorgesneden. Soms blijkt tijdens de operatie dat het wijder maken van de voorhuid niet genoeg is. De uroloog zal dan alsnog een besnijdenis doen.
   Voorbereiding
   Bij kinderen vinden bovenstaande operaties plaats onder algehele narcose op de operatiekamer. Van tevoren vindt een gesprek plaats  met de anesthesist (narcotiseur). Deze afspraak wordt gemaakt door de assistente van de uroloog.
   In de week voor de operatie wordt u gebeld door het opnamebureau. U hoort dan hoe laat u met uw zoon in het ziekenhuis moet zijn en op welke afdeling. Ook hoort u dan vanaf hoe laat uw zoon niet meer mag eten en drinken.
    

   Na de operatie

   Na een operatie mag uw zoon dezelfde dag weer naar huis. Hij mag naar huis als hij niet teveel pijn heeft en de wond niet ernstig bloedt.

    

   De dag na de operatie mag uw zoon weer douchen. Zwemmen of in bad gaan mag weer  na een week . Draag strak ondergoed! Verband is niet nodig. Als de wond nog wat nat is, kunt u er een zakdoekje, gaasje of washandje op doen.

    

   Na de operatie kan het plassen pijn doen. Dit komt doordat er urine bij de wond kan komen. Het helpt om de wond met water te spoelen na het plassen. Het is belangrijk om de wond daarna goed af te drogen. Doe dit wel voorzichtig. Bij kinderen die nog een luier dragen, kan het helpen om de luier iets vaker te verschonen.

    

   Als pijnstiller kan Paracetamol worden gebruikt:

    0-1 jaar:   60 mg, 4 tot 6 per dag
    1-2 jaar:    120 mg, 4 tot 6 per dag
    2-4 jaar:   120-180 mg, 4 tot 6 per dag
    4-6 jaar:    180 mg, 4 tot 6 per dag
    6-9 jaar:    240-250 mg, 4 tot 6 per dag
    9-12 jaar:   360 – 375 mg, 4 tot 6 keer per dag 
    Ouder dan 12 jaar:    500-1000 mg per keer, maximaal 4 keer per dag

    


   De hechtingen die gebruikt worden lossen vanzelf op. Dit duurt meestal ongeveer twee weken. De hechtingen hoeven er dus niet uitgehaald te worden.

    

   Wondzorg na een besnijdenis

   Na 24 uur mag het verband eraf. Doe dit voorzichtig. Als het verband zit vastgeplakt aan de huid, maak dan het verband eerst goed nat.. Daarna is het makkelijker los te trekken.
    

   Wondzorg na een voorhuidplastiek

   Het is belangrijk dat de voorhuid goed over de eikel blijft zitten. Zo wordt voorkomen dat  de huid niet te dik wordt van het vocht. Schuif één keer per dag tijdens het douchen de voorhuid naar achteren. Smeer vervolgens de eikel en de voorhuid in met duratears. U heeft van het ziekenhuis een tube meegekregen. Ga  door met insmeren totdat de tube leeg is. Het is belangrijk dat de voorhuid na het insmeren weer goed wordt teruggeschoven over de eikel!
    

   Klachten

   Na een besnijdenis zit er meestal geen huid meer over de eikel. Dit kan vooral de eerste dagen pijn doen.

    

   Voor de operatie zit de voorhuid vaak wat aan de eikel vastgegroeid. Dit wordt tijdens de operatie losgemaakt. Hierdoor kan de eikel  na de operatie dik en rood worden.  Een dunne vette zalf kan zorgen dat de huid van de eikel niet te droog wordt. De zalf helpt ook tegen de pijn. Na ruim een week ontstaat  beetje bij beetje een nieuwe huidlaag. Als deze nieuwe huidlaag er eenmaal is, zal de eikel geen pijn meer doen.

    

   Het is normaal dat de wond in het begin rood en dik wordt. Ook kan er nog wat bloed of wondvocht uit de wond komen. Bel ons bij de volgende klachten:

   • Als uw zoon  koorts krijgt boven de 38,5°C
   • de wond ernstig bloedt
   • het rondom  de wond erg dik en rood wordt

    

   Controle

   Als het nodig is, wordt er een afspraak gemaakt voor controle bij de uroloog. Dit is meestal zes tot act weken na de operatie.
   Na een voorhuidplastiek wordt er geen afspraak bij de uroloog gemaakt. Meestal geneest de wond zo goed dat een afspraak niet nodig is. Als u twijfelt, kunt u ons altijd bellen. Wij maken dan indien nodig een afspraak bij de uroloog. Bel in geval van twijfel met  de polikliniek urologie.
    

   Tot slot

   Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw uroloog. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u ons altijd bellen.
    

   Contact tijdens kantooruren

   Polikliniek urologie
   Van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 16.30 uur (vrijdag tot 16.00 uur).
   Tel (0341) 463558
   Contact buiten kantooruren
   De huisartsenpost (HAP). Zie voor contactgegevens de website van ziekenhuis St Jansdal.

    
   Voor meer informatie op het gebied van urologie kunt u terecht op onze website: www.urologie.nl

    

    

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 5-12-2022