l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Valpreventie

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Voorkomen van vallen

   U heeft een verhoogd risico op vallen tijdens uw verblijf in dit ziekenhuis.
   Er zijn veel dingen die u zelf kunt doen om te voorkomen dat u valt. We noemen er tien.
    

   1. Afspraken maken
   Maak met uw verpleegkundige afspraken over wat u zelf kunt en mag en waarbij u hulp nodig heeft. Maak gebruik van de kennis en ervaring van de verpleegkundige op dit gebied.
    

   2. Hulp vragen
   Schroom niet om hulp te vragen als u zich ergens onzeker over voelt. Laat u uitleggen hoe het belsysteem werkt, zodat u iemand kunt roepen als dat nodig is.
    

   3. De tijd nemen
   Als u zich rustig en bedachtzaam beweegt, is het risico op vallen zo klein mogelijk. Zorg ervoor dat u uw toiletbezoek op tijd plant, zodat u zich niet hoeft te haasten.
    

   4. Oriëntatie
   Zorg dat u de weg weet in en om uw kamer. Laat u uitleggen waar uw bed, de badkamer en het toilet zijn. Uw bed is in hoogte verstelbaar. De juiste hoogte voor u is die waarbij u zittend op uw bed met uw voeten bij de vloer kunt.

    

   5. Kleding en schoeisel
   Draag schoenen of pantoffels die uw hele voet omsluiten en een stroeve zool hebben. Loop niet op sokken of blote voeten. Draag geen rokken of broeken die te lang en te wijd zijn.

   De verpleegkundige kan u aan anti-slip sokken helpen.
    

   6. Hulpmiddelen
   Als u een wandelstok of een rollator heeft, zorg dan dat u die in het ziekenhuis ook gebruikt. Houd uw hulpmiddel binnen handbereik, dus naast uw bed. Uw verpleegkundige en fysiotherapeut kunnen u adviseren over het gebruik van het loophulpmiddel dat voor u het

   meest geschikt is.
    

   7. Zien en horen
   Draag uw bril en uw gehoorapparaat als u ze heeft. Doe het licht aan voor u gaat lopen, ook in de nacht. Een multifocale bril (Varilux) is niet zo veilig omdat u daarmee de afstand tot de grond niet goed kunt inschatten.
    

   8. Medicijnen
   Medicijnen kunnen bijdragen aan het valgevaar. Bijvoorbeeld door de bloeddruk te verlagen of de spieren te verslappen. Wees daarom extra voorzichtig als u nieuwe of andere medicijnen heeft of in een andere dosis. Vraag bij twijfel aan uw arts of verpleegkundige of  u risicomedicatie gebruikt.

    

   9. Ziekte en herstel
   Wie herstellende is van een ziekte of operatie of wie langere tijd in bed heeft gelegen kan verzwakt zijn. Wees daarom extra voorzichtig als u voor het eerst na langere tijd weer opstaat of gaat lopen. Vraag om hulp of toezicht.
    

   10. Opstaan
   Stapsgewijs opstaan is het veiligst. Ga eerst rechtop zitten, span uw kuiten een paar keer aan, hang dan uw benen over de rand van uw bed en sta dan pas op. Zoek geen steun aan beweegbare voorwerpen zoals uw nachtkastje.

   Als u opstaat uit uw stoel, maak dan gebruik van de armleuningen.


   In de eerste maanden na ontslag blijft uw valrisico verhoogd. Maak daarom ook thuis gebruik van deze adviezen.

    

   Laat ook uw familie en bezoek deze folder lezen.

    
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 16-5-2022