l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

VAC-therapie thuis

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      U bent gestart met Vacuum Assisted Closure Therapy, beter bekend als VAC-therapie. Dit is een specifieke wondbehandelings-therapie die veelal wordt toegepast bij diepe of lastig te genezen wonden. Het wondgebied wordt gevuld met een foam of speciaal gaas en daarna luchtdicht afgeplakt met folie. Via een slang wordt dan aan de foam/gaas gezogen. Hiermee wordt wondvocht afgevoerd en de wondgenezing gestimuleerd, doordat er een betere doorbloeding ontstaat. De wond moet twee tot drie keer per week worden verschoond. Dit zal één keer per week gedaan worden door de wondconsulenten van ziekenhuis St Jansdal en bij u thuis door een specialistisch team van thuiszorgverpleegkundigen met kennis over deze behandelmethode. Het is mogelijk dat u op het moment dat de pomp aangezet wordt, een licht trekkend gevoel in de wond ervaart. Dit trekt meestal na circa 15 minuten weg. Het materiaal dat noodzakelijk is voor de verbandwissel in de thuissituatie, krijgt u mee bij uw wekelijkse bezoek aan de wondconsulenten. U krijgt de VAC-pomp in bruikleen van het ziekenhuis. De kosten die zijn verbonden aan deze therapie, worden door het ziekenhuis betaald. Met de pomp heeft u een zwarte koffer mee naar huis gekregen. Hierin vindt u de gebruiksaanwijzing en adapter van de pomp. Wij verzoeken u om de koffer met toebehoren compleet te houden. In de loop van de behandeling geven wij aan, wanneer u deze koffer weer mag meenemen. Meestal is dit op het moment dat de wondgenezing goed gevorderd is en de VAC-therapie afgesloten kan worden.

       

      Benodigheden voor VAC-therapie

      • Acti-VAC-pomp
      • Foam / kerlix gazen
      • Canister (=opvangbak)  
      • Afzuigslang
      • Afplakfolie
      • Schoudertasje

       

      Wat is de duur van de VAC-therapie?

      De duur van de VAC-therapie hangt af van het type en de ernst van de wond, van het genezingsproces en van het gewenste resultaat. De arts en/of wondconsulent bepaalt de duur van de therapie.

       

      Dagelijkse activiteiten

      De pomp heeft een oplaadbare accu. Wanneer deze is opgeladen, heeft deze een gebruiksduur van circa 10 uur. U kunt dus met een opgeladen accu gaan en staan waar u wilt zonder dat u een stroomtoevoer nodig heeft. Het is van belang dat de pomp continu is ingeschakeld. Als het systeem langer dan twee uur is uitgeschakeld, kan dit nadelige invloed hebben op uw wondgenezing.

      De meeste dagelijkse activiteiten kunt u met de pomp gewoon uitvoeren. Wij adviseren wel om rekening te houden met leefregels die u vanuit uw gezondheidssituatie zijn aangeraden.
      De folie die is aangebracht is waterdicht. U  kunt hiermee douchen. Pas wel op dat de pomp niet in aanraking komt met water. U kunt de pomp tijdens het douchen afkoppelen door de beide witte klemmen dicht te zetten en de drain in het midden los te koppelen. Beperk de tijd dat de pomp is afgekoppeld tot maximaal 15 minuten.

       

      Wondvocht

      Het is mogelijk dat er vocht in de afzuigslang voorkomt. Overtollige vochtproductie van de wond wordt verwijderd zodat er een juiste vochtbalans in de wond ontstaat. Als deze balans hersteld is, kan het zijn dat er weinig tot geen vocht meer in de slang voorkomt. De canister (=opvangbak) bij de pomp moet worden vervangen als de pomp alarm aangeeft dat de bak vol is of als de canister 3/4 vol is zonder dat er een alarm is afgegaan. Indien dit niet het geval is, moet de canister één keer per week worden vervangen.
       

      Complicaties

      • Door de zuigkracht kan het weefsel verkleven aan de foam/gaas waardoor het verwijderen van de foam/gaas pijnlijk kan zijn en er oppervlakkige bloedingen op kunnen treden.
      • Bloedingen, vooral bij mensen met bloedverdunners.
      • Indien de VAC-pomp meer dan twee uur uitgeschakeld is geweest, is er een verhoogde kans op infectie en moet de foam / gaas verwisseld worden.

       

      Wanneer contact opnemen?

      • Bij een grote verandering in hoeveelheid, kleur en samenstelling van het afgezogen wondvocht onder de folie, in de slang of in de opvangbeker, bijvoorbeeld bij een bloeding.
      • Als de wond gaat ruiken of de huid rondom roder wordt.
      • Als u koorts krijgt.
      • Als de wond meer pijn gaat doen.
      • De pomp alarmeert en u kunt dit alarm zelf niet oplossen.
      • De VAC-therapie meer dan twee uur uitgeschakeld is geweest. In dat geval dient u altijd het specialistische team op de hoogte stellen.
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 22-3-2023