l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Thoracoscopie, Longgeneeskunde

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Thoracoscopie

      Binnenkort wordt bij u een thoracoscopie verricht, omdat u vocht tussen de longbladen heeft, of omdat u een pneumothorax (klaplong) heeft. De longarts kan door middel van dit onderzoek de longen en borstwand bekijken, en zo te weten komen wat de oorzaak van de klachten is.
       

      De voorbereiding

      U hoeft voor het onderzoek niet nuchter te zijn. In enkele gevallen kan het echter nodig zijn, uw arts zal dit tevoren met u bespreken, dat het onderzoek onder narcose (dat wil zeggen dat u in slaap gebracht wordt) moet gebeuren. Dan moet u wel nuchter zijn. Gebruikt u bloedverdunnende middelen zoals Sintrom mitis of Marcoumar, meld dit dan vooraf aan uw arts.
       

      Het onderzoek

      U wordt met bed overgebracht naar de onderzoekkamer. Omdat de ingreep steriel moet gebeuren, worden er groene steriele doeken over u heen gelegd, waar u niet aan mag komen. U krijgt een infuus om eventuele noodzakelijke medicijnen gemakkelijk te kunnen toedienen. De longarts geeft u een plaatselijke verdoving, voordat een kleine incisie (sneetje) van 2 tot 3 cm in de huid wordt gemaakt. Door middel van een buisje met een lampje eraan kan de longarts de longen en de borstwand bekijken en kan er eventueel een stukje weefsel voor verder onderzoek worden weggenomen. Dit laatste kan kortdurend pijnlijk zijn. De longarts laat door het sneetje heen een dunne drain, ofwel slang, achter. De top van de drain ligt tussen de longbladen. De drain wordt met een hechting vastgemaakt en rondom afgeplakt. De totale duur van het onderzoek is ongeveer 30-45 minuten. Daarna gaat u weer terug naar de afdeling.
       

      De nazorg

      Op de afdeling wordt de drain op een zuigpomp aangesloten, die het vocht en teveel lucht continu wegzuigt. Daardoor gaan de longbladen weer tegen elkaar aanliggen. Om te zien of de drain goed ligt en de long zich ontplooit wordt er nog een longfoto op bed gemaakt. Het is belangrijk dat u met de drain in uw borstkas toch goed uw arm en schouder blijft gebruiken, hoewel dit wat gevoelig kan zijn. Uw arts spreekt met u af of bedrust noodzakelijk is.

      U kunt niet douchen met de drain in uw borstkas. Na verloop van tijd, meestal na drie tot vijf dagen, wordt de drain verwijderd en het gaatje gedicht met een krammetje (agrave) of met een hechtdraad die al tevoren aangebracht is. Deze wordt weer na zeven dagen verwijderd.

      Afhankelijk van de aard van uw ziekte en de bevindingen bij het onderzoek zal de longarts u adviseren de longbladen door middel van een medicament te laten verkleven. Deze ingreep duurt enkele minuten. Zo wordt de kans verminderd dat de klachten terugkomen. Dit kan pijnlijk zijn en/of een koortsperiode veroorzaken. Hierdoor zult u ook wat langer extra pijnstillende medicijnen krijgen. Dit bespreekt uw arts apart met u, voordat het onderzoek plaatsvindt. De duur van het gehele onderzoek en uw verblijf in het ziekenhuis hangen af van de bevindingen van het onderzoek en de snelheid van ontplooien van de long. De ziekenhuisopname varieert in het algemeen van een tot twee weken. Aan het onderzoek zelf zijn geen risico’s verbonden, maar de ingreep wordt wel als belastend ervaren.
       

      Tot slot

      Deze brochure is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om thuis alles nog eens rustig na te lezen.

      Hebt u nog vragen over deze test, schrijft u ze dan op en neem contact op met de polikliniek voor longgeneeskunde (niet op dinsdag- of donderdagmiddag),  telefoon (0341) 463743.

       

      Met algemene vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist, die ook de uitslag van de test aan u zal meedelen en met u bespreken.


       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 26-4-2024