l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Thermolaesie van het ganglion van Gasser

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   De pijnbestrijding wordt verricht door de anesthesioloog, die hierin bijgestaan wordt door een anesthesieassistent en, in de meeste gevallen, ook door een röntgenlaborant. De behandeling vindt doorgaans plaats op de poliklinische operatiekamer. Bij de meeste pijnbehandelingen wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Wanneer u zwanger bent, of denkt te zijn, moet u ons dat altijd vertellen voordat met de behandeling gestart wordt.
    

   Sweetprocedure

   Deze behandeling houdt in dat een zenuwtak, die het gebied van uw aangezichtspijn veroorzaakt, door middel van een plaatselijk warmtebehandeling gedeeltelijk wordt uitgeschakeld. Het gevolg is, dat de pijn geleidende eigenschappen van de zenuw worden uitgeschakeld en daarmee ook het vermogen om temperatuur te voelen. Andere gevoelskwaliteiten echter, zoals de tastzin, blijven gespaard. De behandeling geschiedt ongeveer midden op uw gezicht, waarbij de pijnbestrijdingsnaald op een plaats tussen oor en mondhoek word ingebracht. Op twee tijdstippen, namelijk aan het begin en tegen het  einde van de behandeling, krijgt u gedurende enkele minuten een lichte anesthesie (‘narcose’). Hiertoe wordt vooraf een infuusnaald bij u ingebracht.
    

   Wat is een ganglion van Gasser

   Een ganglion is een zenuwknoop waarin een heleboel zenuwbanen tezamen komen die belangrijk zijn voor de pijn in een bepaald gebied van het lichaam. Eén van zo’n ganglion wordt het ganglion van Gasseri genoemd en is belangrijk voor de behandelingen van sommige vormen van aangezichtspijn. Door blokkade van het ganglion van Gasseri kan de pijn verminderen.

   Houding

   Voor deze behandeling ligt u op uw rug.
    

   Techniek

   Eerst wordt onder röntgendoorlichting de prikplaats met een viltstift gemarkeerd. Vervolgens wordt dit punt plaatselijk verdoofd, waarna de pijnbestrijdingsnaald tijdens een korte anesthesie wordt ingebracht. Nadat u wakker bent geworden, wordt deze naald door een kabeltje verbonden met een apparaat, waarmee de zenuw door middel van lichte stroomstootjes geprikkeld wordt, om te zien of de naaldpunt zich in het juiste gebied bevindt. Het is erg belangrijk dat u hierbij precies omschrijft wat en waar u iets voelt. Niet met u vinger aanwijzen. Het behandelgebied is steriel terrein! Wanneer de juiste plaats is gevonden, krijgt u weer een kortdurende anesthesie, tijdens welke de naaldpunt wordt verwarmd tot een nauwkeurige in te stellen temperatuur, gedurende enige tientallen seconden.

   NB: wanneer u een gebitsprothese heeft, dient u deze voor de behandeling uit te doen.
    

   Duur

   De behandeling duurt ongeveer 45 minuten. U wordt een nachtje opgenomen.

    

   Nazorg

   Uw bloeddruk wordt na de behandeling enige keren gecontroleerd. Doorgaans zult u een nacht in het ziekenhuis blijven. Het is raadzaam de volgende dag niet zelf naar huis te rijden.
   U kunt de eerste 24 uur het beste rustig aan doen. Het uiteindelijke resultaat is pas na een maand goed te beoordelen. Daarom dient u op de polikliniek voor pijnbestrijding een afspraak voor nacontrole over zes weken te maken.
    

   Tot slot

   Aan de hand van deze folder kunt u zelf inschatten wat u te wachten staat en worden de meeste vragen van uw kant beantwoord. Mocht u desondanks nog vragen hebben, schrijft u die dan op en brengt u ze bij het volgende bezoek mee. Een briefje als geheugensteuntje blijkt in de praktijk goed te werken.

   U kunt ook bellen met de polikliniek pijnbestrijding. Maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur. Telefoonnummer (0341) 463773.

    

    

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 23-5-2024