l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Spalken van een losgeraakte tand

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Inleiding

      Vandaag is een losgeraakte tand bij u vastgezet met een spalk. De bedoeling van deze spalk is dat hij de tand stevig op zijn plaats houdt, zodat het weer vastgroeien niet wordt verstoord. Dit weer vastgroeien duurt ongeveer vier tot zes weken. De spalk moet dan ook al die tijd in de mond blijven. Wanneer de tand op de grond heeft gelegen, geven wij uit voorzorg een injectie tegen wondkramp (tetanus).
       

      Pijn
      De plaatselijke verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden door pijnstillende middelen in te nemen. U hebt daarvoor een recept meegekregen. Het beste kunt u met de pijnstillers beginnen voordat de plaatselijke verdoving volledig is uitgewerkt.
       

      Zwelling
      Door het ongeluk kunnen de wangen en lip flink gaan opzwellen. De zwelling is het grootst na twee dagen en wordt dan vanzelf weer minder om tenslotte helemaal te verdwijnen. Deze zwelling is moeilijk te voorkomen. Omdat de zwelling niet door een infectie wordt veroorzaakt is antibiotica meestal niet nodig.

       

      Verdere verzorging

      De tand staat nu door de spalk weer goed vast, maar dat wil niet zeggen, dat alles weer met de tand kan worden gedaan. De eerste weken moet u voorzichtig zijn met de tand. Dus er niets mee afbijten en niet op potloden of dergelijke bijten. U mag ook geen kauwgom kauwen. Kortom: de tand moet zoveel mogelijk worden ontzien. Hij mag niet belast of bewogen worden om het vastgroeien niet te verstoren.

       

      Schoonhouden van de tanden en kiezen is noodzakelijk. Want hoe schoner de mond is, hoe geringer de kans dat de losgeraakte tand alsnog door een ontsteking weer verloren gaat. Als kort na het ongeluk het poetsen van de tanden nog wat pijnlijk is, kan hiervoor een zachte kleine borstel worden gebruikt.

       

      Naast het goed, maar voorzichtig poetsen moet worden gespoeld met een ontsmettingsmiddel. Een recept voor spoeldrank hebt u van ons meegekregen (chloorhexidine 0,1 % in water). Na iedere maaltijd moet de mond hiermee worden gespoeld. Na het spoelen uitspugen. Het kan zijn dat er een donkere aanslag op de tanden komt door het spoelen. Die aanslag is door ons gemakkelijk weer te verwijderen als de tand weer is vastgegroeid.
       

      Het vastgroeien van de tand wordt door ons regelmatig gecontroleerd. Het kan dat door het ongeval de zenuw die in de tand zit doodgaat. Bij de controles op het vastgroeien wordt hier ook naar gekeken. U kunt er zelf ook op letten of de weer vastgemaakte tand gaat verkleuren. Bij verkleuren moet de tand zo spoedig mogelijk door de tandarts worden opengeboord en van binnen worden schoongemaakt om te voorkomen dat de tand veel donkerder van kleur wordt.
       

      Tenslotte

      Meestal groeit de losgeraakte tand weer goed vast en kan de spalk na vier tot zes weken (soms langer) worden verwijderd. Meestal is alles dan weer in orde. Soms echter blijkt na enige maanden of langer, dat de wortel van de losgeraakte tand gaat oplossen. Dit betekent helaas dat na verloop van tijd de tand verloren gaat.

       

      Het kan twee tot vier jaar duren voordat de wortel zover is opgelost, dat de tand uitvalt.
      Als er sprake is van wettelijke aansprakelijkheid, is het nuttig de verzekering van de tegenpartij tijdig mee te delen dat zij ook aansprakelijk is voor de late gevolgen van het ongeval. In dit geval dus het verloren gaan van de losgeraakte tand en de vervanging door een kunsttand.
       

      Wanneer bellen

      Als de zwelling of de pijn na drie dagen erger wordt in plaats van minder, is het verstandig om te bellen. Natuurlijk kunt u ons ook altijd bellen wanneer u vragen hebt of zich ongerust maakt.

       

      Voor spoedgevallen kunt u het algemene toegangsnummer van Ziekenhuis St Jansdal bellen, telefoonnummer (0341) 463911.

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 27-4-2024