l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Slokdarmmanometrie

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Een gestoorde werking van de slokdarm kan diverse klachten geven, zoals het blijven hangen van voeding, pijn op de borst, zuurbranden of prikkelhoest.
   Om te beoordelen of er bij u sprake is van een gestoorde functie van de slokdarm, is er een afspraak gemaakt voor een slokdarmmanometrie. Het doel van dit onderzoek is om een indruk te krijgen van de spierbewegingen in de slokdarm en de werking van de kringspier op de overgang van de slokdarm naar de maag.

    

   Voor het onderzoek

   De ochtend van het onderzoek mag u voor 7.30 uur een licht ontbijt nemen. Dit houdt in dat u twee beschuiten mag eten en een kopje thee mag drinken. Uw gebruikelijk (maag)medicatie neemt u deze ochtend volgens voorschrift in. Daarna blijft u nuchter.

    

   Het onderzoek

   Het onderzoek wordt uitgevoerd door twee endoscopielaborantes.

   Via de neus wordt een slangetje tot in de maag ingebracht. Tijdens het inbrengen zit u op de rand van een onderzoekstafel. Het inbrengen is niet pijnlijk, maar kan wel een vervelend gevoel geven. Boven in de neus geeft het een prikkelend gevoel, achter in de keel kunt u een braakreflex krijgen. Wanneer het slangetje is ingebracht, heeft u daar minder last van. Vervolgens wordt u gevraagd te gaan liggen. Daarna krijgt u tien keer een slokje water te drinken. Tijdens het slikken wordt de druk in de slokdarm gemeten. Er zal u gevraagd worden om naast het "slikken op instructie" verder niet / tot zo min mogelijk te slikken. Nadat alle metingen zijn verricht, zal het slangetje weer verwijderd worden. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

    

   Na het onderzoek

   Dit onderzoek kent geen complicaties. Soms heeft u een iets gevoelige neus of keel. Wij raden u aan in dat geval extra te drinken.

    

   Uitslag

   De uitslag van dit onderzoek wordt binnen twee weken naar uw behandelend arts gestuurd. Hij of zij zal de uitslag met u bespreken.

    

   Vragen

   Indien u vragen heeft over de uitvoering van het onderzoek, kunt u bellen met de medewerkers van de scopieafdeling. Ze zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur, telefoonnummer 0341-463538.

    

    

    

    

    

    

    

    

    

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 21-4-2024