l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Slokdarm, 24 uurs meting

Versienr: 7
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Uw behandelend arts heeft voor u een afspraak gemaakt voor:

      • Slokdarmmanometrie en een 24-uurs pH meting.
      • Slokdarmmanometrie en een 24-uurs impedantie meting.

       

      Een slokdarmmanometrie (een drukmeting) geeft informatie over het functioneren van de slokdarm, het samentrekken en het ontspannen van de sluitspier en de slokdarmwand.

       

      Een 24-uurs pH meting registreert gedurende een hele dag de zuurgraad in de slokdarm. Er wordt hierbij gemeten hoeveel en hoe vaak er zuur uit de maag omhoog komt in de slokdarm. Bij een 24-uurs PH-meting wordt altijd voorafgaand een manometrie uitgevoerd.

       

      Een 24-uurs impedantie meting registreert gedurende een hele dag de passage van lucht en vocht (waaronder zuur) in de slokdarm. Zowel van boven naar beneden, tijdens slikken, als van beneden naar boven bij het omhoogkomen vanuit de maag. Bij een 24-uurs impedantie meting wordt altijd voorafgaand een manometrie uitgevoerd.

       

      Afwijkingen in de manier waarop uw slokdarm functioneert, kunnen op deze manier worden vastgelegd.

       

      Belangrijk is:
      Uw ervaring van klachten tijdens de 24-uurs meting.

      Na het plaatsen van de meetapparatuur, krijgt u van de endoscopielaborante een formulier mee. Gedurende 24 uur noteert u op dit formulier uw klachten, de aard van de klachten en het tijdstip van de klachten. Hoe u dit noteert, wordt u uitgelegd. Door dit formulier nauwkeurig in te vullen kunnen wij achteraf constateren of er een verband bestaat tussen de klachten en afwijkende metingen op dat moment.

       

      Voorbereiding

      Voor deze onderzoeken mag u ’s morgens voor 7.30 uur een licht ontbijt nemen, bijvoorbeeld twee beschuiten en een kopje thee.

       

      Medicijnen

      Gebruikt u medicijnen? Controleer dan zorgvuldig of u deze moet staken. Heeft u twijfel of staat de medicatie die u gebruikt niet vermeld? Overleg dan met uw arts. Alle onderstaande medicijnen hebben op één of andere manier direct invloed op de meting. Alle andere medicijnen die u eventueel gebruikt moet u gewoon doorgebruiken. Bij uitzondering kan er door uw behandelend arts besloten worden onderstaande medicatie NIET te stoppen op de dag van de meting. Dit wordt altijd duidelijk aangegeven.

       

      Zeven dagen voor het onderzoek stoppen:

      Protonpomp-remmers:

      Omeprazol     Losec® 
      Lansoprazol   Prezal®
      Pantoprazol    Pantozol®
      Esomeprazol  Nexium® 
      Rabeprazol  Pariet®

         

      Heeft u binnen deze zeven dagen toch klachten van zuurbranden of pijn op de borst? Dan mag u wel Rennies/Maalox gebruiken ter verlichting van deze klachten. Deze middelen gebruikt u dan in plaats van uw maagbeschermer.

       

      Drie dagen voor het onderzoek stoppen:

      H2-receptorblokkers:

      Ranitidine    Zantac®  

       

      Pro-Kinetica:

      Domperidon Motilium®
      Metoclopramide  Primperan®

       

      Op de dag van de meting stoppen:

      Antacida  
      Antagel®  
      Maalox®  
      Maalox plus®  
      Algedraat, magnesium (hydro-)oxide Regla-pH®  
      Algedraat-Magnesiumtrilsilicaat Alcasedine® 
      Alginezuur    Gaviscon®

       

      Wanneer u op de dag van de meting vervelende pijnklachten heeft, mag u gedurende die dag tot vier keer 500 mg paracetamol gebruiken.

       

      Het onderzoek

      Slokdarmmanometrie

      Een gestoorde werking van de slokdarm kan diverse klachten geven, zoals het blijven hangen van voeding, pijn op de borst en zuurbranden.
      Om te beoordelen of er bij u sprake is van een gestoorde functie van de slokdarm, is er een afspraak gemaakt voor een slokdarmmanometrie. Het doel van dit onderzoek is om een indruk te krijgen van de spierbewegingen in de slokdarm en de werking van de kringspier op de overgang van de slokdarm naar de maag.

      Het onderzoek wordt uitgevoerd door twee endoscopielaborantes.

      Via de neus wordt een slangetje tot in de maag ingebracht. Tijdens het inbrengen zit u op de rand van een onderzoekstafel. Het inbrengen is niet pijnlijk, maar kan wel een vervelend gevoel geven. Boven in de neus geeft het een prikkelend gevoel, achter in de keel kunt u een braakreflex krijgen. Wanneer het slangetje is ingebracht, heeft u daar minder last van. Vervolgens wordt u gevraagd te gaan liggen. Vervolgens krijgt u tien keer een slokje water te drinken. Tijdens het slikken wordt de druk in de slokdarm gemeten. Er zal u gevraagd worden om naast het "slikken op instructie" verder niet tot zo min mogelijk te slikken. Nadat alle metingen zijn verricht, zal het slangetje weer verwijderd worden.

       

      24-uurs PH-Meting

      De 24-uurs PH-meting wordt veelal gebruikt bij klachten van pijn op de borst en zuurbranden. Vooraf aan dit onderzoek ondergaat u een manometrie.

      U krijgt voor de 24-uurs PH-meting een nieuw slangetje ingebracht. Dit slangetje registreert continu de zuurgraad in de slokdarm. Deze wordt met een pleister op uw neus en uw wang vastgeplakt en vervolgens aangesloten op een kastje dat de meting registreert. Op dit kastje zitten knoppen om momenten van klachten en/of symptomen mee aan te kunnen geven. De endoscopielaborante zal u uitleg geven over dit kastje en de daarbij horende formulieren. Een manometrie in combinatie met een 24-uurs PH-meting duurt ongeveer 60 min.

      Er wordt een afspraak gemaakt hoe laat u de volgende dag weer aanwezig moet zijn. Dit bezoek is van korte duur, het slangetje wordt verwijderd en de formulieren worden met u doorgenomen.

       

      24-uurs Impedantiemeting

      De 24-uurs impedantiemeting wordt veelal gebruikt bij klachten van pijn op de borst, zuurbranden, boeren of luchtwegklachten zoals hoesten. Vooraf aan dit onderzoek ondergaat u een manometrie.
      U krijgt voor de 24-uurs impedantiemeting een nieuw slangetje ingebracht. Dit slangetje registreert continu de zuurgraad en/of de passerende lucht en vloeistof in de slokdarm. Deze wordt met een pleister op uw neus en uw wang vastgeplakt en vervolgens aangesloten op een kastje dat de meting registreert. Op dit kastje zitten knoppen om momenten van klachten en/of symptomen mee aan te kunnen geven. De endoscopielaborante zal u uitleg geven over dit kastje en de daarbij horende formulieren. Een manometrie in combinatie met een 24-uurs impedantiemeting duurt ongeveer 60 min.

      Er wordt een afspraak gemaakt hoe laat u de volgende dag weer aanwezig moet zijn. Dit bezoek is van korte duur, het slangetje wordt verwijderd en de formulieren worden met u doorgenomen.

       

      Na het onderzoek

      Dit onderzoek kent geen complicaties. Een enigszins gevoelige neus en keel komt af en toe voor. Wij raden u in dat geval aan extra te drinken.

       

      Uitslag

      De uitslag van het onderzoek wordt in het algemeen binnen veertien dagen naar uw behandelend arts gestuurd. Hij of zij bespreekt de uitslag met u.

       

      Aanbeveling

      • Wij raden u aan voor uw eigen comfort om iemand mee te brengen.
      • U kunt deze dag gewoon uw dagelijkse bezigheden voortzetten.
      • Indien er etenswaren en/of dranken zijn waar u na inname klachten van krijgt, raden wij u juist aan deze tijdens de 24 uurs-meting wel te gebruiken. (Alleen GEEN cola, rode wijn en jus d’orange). Dit geldt ook voor bewegingen waar u klachten door krijgt. Het stelt ons dan in staat om te kijken naar een verband tussen de klachten en een afwijkende registratie in de slokdarm op dat moment.
      • U mag deze dag niet douchen en sporten.
      • Breng voor het onderzoek geen dagcrème of lotion aan in uw gezicht. De neuspleister blijft dan niet goed plakken.

       

      Vragen?

      Heeft u vragen of problemen? Neem dan contact op met het ziekenhuis. U kunt bellen met de endoscopieafdeling, maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 16.30 uur. Telefoonnummer: 0341 - 46 35 38.

       

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 25-4-2024