l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Sleutelbeenbreuk (claviculafractuur)

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Deze folder geeft u informatie over de behandeling van een sleutelbeenbreuk (clavicula fractuur). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

       

       

      De sleutelbeenbreuk/ claviculafractuur

      De sleutelbeenbreuk is één van de meest voorkomende botbreuken. Het is over het algemeen een gemakkelijk genezende botbreuk. Er doen zich zelden complicaties voor. De behandeling is eenvoudig en bestaat uit enige weken rust.
       

      De behandeling

      De behandeling van een sleutelbeenbreuk is meestal conservatief; dat wil zeggen dat er geen operatie noodzakelijk is. Rust wordt gegeven door middel van een sling (of een mitella) en eventueel kinesiotape.
       

      Bij kinderen

      Bij kinderen is er meestal een ‘greenstick’ breuk ofwel een twijgbreuk (=twijgbreuk, een knik in het bot). Het dragen van de sling is maar één tot drie weken nodig. ‘s Nachts hoeft de sling niet om. Wanneer het kind weinig of geen last meer heeft, is de sling niet meer nodig. De functie van schouder en arm herstelt doorgaans binnen enkele weken volledig. Het is verstandig sport en gymnastiek pas zes weken na het ongeval te hervatten.
       

      Bij volwassenen

      Door gebruik van een sling, en eventueel het kinesiotape, is er voldoende rust voor een goede genezing. Rust bevordert de genezing, maar na een week mag (en moet) er geoefend worden (zie leefregels). Als er niet geoefend wordt zal de breuk niet gestimuleerd worden om te genezen.

      Als de breuk een afwijkende stand heeft, wordt dit in de loop van de eerste week meestal minder. Soms blijft er een sterk afwijkende stand bestaan en /of is de huid ernstig bedreigd door het gebroken bot, dan moet een operatie overwogen worden. Uw behandelend chirurg zal de voor- en nadelen met u bespreken.
       

      Eén week na uw bezoek op de spoedeisende hulp komt u voor controle bij de chirurg en eventueel op de gipskamer voor kinesiotape. Dit tape wordt gedurende 3-4 weken wekelijks gewisseld op de gipskamer

       

      Na 6-8 weken volgt weer een controle bij de chirurg. Een röntgenfoto wordt meestal niet meer gemaakt. De breuk is nu zodanig genezen, dat de meeste arbeid weer verricht kan worden.

      Zware lichamelijke arbeid, waarbij de schouder veel wordt belast, zal misschien enkele weken langer moeten wachten.

       

      Na de genezing van de breuk kan een verdikking van het bot ter plaatse van de breuk zichtbaar blijven. Ook kan de schouder wat verkort zijn, omdat het sleutelbeen door de breuk korter is geworden. Op de functie van de schouder heeft dat doorgaans geen enkele invloed.

       

      Niet-genezende breuk

      Het kan gebeuren dat de sleutelbeenbreuk niet geneest. Bij het ontbreken van klachten hoeft dat geen consequenties te hebben. Bij klachten zal alsnog een operatie noodzakelijk kunnen zijn.
       

      Leefregels

      Sling

      U krijgt een sling aangemeten waarbij het belangrijk is dat uw hand hoger hangt dan uw elleboog. Dit voorkomt dat uw arm en hand dik worden.

      U kunt de sling ‘s nachts en tijdens het douchen of baden afdoen.

       

      Oefeningen

      Om verstijving van de schouder te voorkomen moet u oefeningen doen zodra het mogelijk is (meestal na één week). Doe de oefeningen 4-6 keer per dag.

      • Draaioefeningen met de schouder. Dat doet u door het bovenlichaam voorover te buigen, zodat de arm in de sling vrij komt te hangen. U kunt dan draaiende bewegingen maken met de schouder (alsof u in de pan roert).
      • Elleboog strekken en buigen; haal de arm uit de sling en probeer de elleboog te strekken en te buigen (arm naar beneden laten hangen).
      • Sta rechtop en til uw arm een aantal keer gestrekt op, zowel naar voren als opzij. Let hierbij op dat u uw schouder niet omhoog trekt. Dit laatste kunt u controleren door uw niet aangedane hand op uw aangedane schouder te leggen.

       

      Algemene regel: ”luister naar de pijn”. Als u geen pijnklachten heeft is de sling niet meer nodig. Alles wat mogelijk is, zonder dat dit pijn doet, is toegestaan. Tegen de pijn kunt u paracetamol gebruiken.

       

      Roken

      Roken heeft een negatief effect op de botgenezing en wordt derhalve ontraden.

       

      Wanneer neemt u contact op?

      Wanneer u door het tape huidproblemen krijgt.

       

      Route en contact gipskamer St Jansdal locatie Harderwijk en Lelystad

      De gipskamer is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur.

       

      Locatie gipskamer

      • Gipskamer Harderwijk bevind zich op de begane grond.

      • Gipskamer Lelystad bevind zich voorbij de poliklinieken begane grond

         

      Vragen?

      Heeft u na uw bezoek aan de gipskamer nog vragen, aarzel dan niet deze met een van de gipsverbandmeesters te bespreken.

      Het telefoonnummer maandag t/m vrijdag 8.30 – 16.30 uur

      • Gipskamer Harderwijk (0341) 463936

      • Gipskamer Lelystad (0341) 435887

       

      U kunt uw vragen ook mailen naar gipskamer@stjansdal.nl

      Heeft u buiten de openingstijden van de gipskamer een dringend probleem, dan kunt u bellen met de afdeling Spoedeisende Hulp Harderwijk of met Spoedpoli Lelystad.

      U kunt contact opnemen via het algemene nummer van het ziekenhuis: (0341) 463911. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen.

       

      Tot slot

      Wij wensen u een voorspoedig herstel.

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 5-12-2024