l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Sleeve injecties

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   De pijnbestrijding wordt verricht door de anesthesioloog, die hierin bijgestaan wordt door een anesthesieassistent en, in de meeste gevallen, ook door een röntgenlaborant. De behandeling vindt doorgaans plaats in een poliklinische operatiekamer.

   Bij de meeste pijnbehandelingen wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Wanneer u zwanger bent, of denkt te zijn, moet u ons dat altijd vertellen, voordat met de behandeling gestart wordt.
    

   Wat zijn sleeve injecties van een zenuwwortel?

   De wervelkolom is opgebouwd uit wervels waartussen de zogenaamde tussenwervelschijven zitten, waardoor de wervels onderling kunnen bewegen. Iedere wervel heeft twee paar gewrichtjes (facetgewrichten) met de bovenliggende wervel en twee gewrichtjes met de onderliggende wervel. Deze facet gewrichtjes kunnen de oorzaak zijn van de pijn bijvoorbeeld door artrose. Tussen twee wervels komt er een zenuwwortel uit. Deze zenuwwortel is belangrijk voor de pijnsignalen. Om te weten te komen welke zenuwwortel belangrijk is voor het gebied waarin u pijn zit, kan er eerst een proefblokkade van deze zenuwwortel gedaan worden. Dit gebeurt door deze zenuwwortel met een injectie te verdoven zodat deze geen pijn meer door kan geleiden. In de lage rug weet uw pijnspecialist op grond van uw klachtenpatroon en het neurologische onderzoek welke zenuwwortel uw uitstralende  pijn in uw been veroorzaakt. Hij zal dat gelijke tijd met de lokale verdoving ook corticosteroïden inspuiten rondom de zenuwwortel. Deze medicijnen halen de ontsteking rondom de zenuwwortel weg. Met noemt de zenuwwortelinjecties met corticosteroïden een sleeve injectie omdat de medicijnen rond de manchet (sleeve) van de zenuwwortel worden ingespoten.
    

   Waar moet ik op letten voordat ik een sleeve injectie krijg?

   Er zijn een aantal situaties die u aan uw pijnspecialist moet melden als hij een sleeve injectie voorstelt:

   • In geval van zwangerschap kunt u geen sleeve injectie ondergaan, omdat er röntgenapparatuur wordt gebruikt.
   • Als u ziek bent of koorts hebt op de dag van behandeling, kunt u geen sleeve injectie ondergaan en moet er een nieuwe afspraak worden gemaakt.
   • Als u overgevoelig bent voor jodium, pleisters, contrastvloeistof of verdoving, dan moet u dat aan uw pijnspecialist melden voordat de afspraak voor de behandeling wordt gemaakt.
   • Als u bloedverdunners gebruikt, dan moet u dat aan uw pijnspecialist melden voordat de afspraak voor de behandeling wordt gemaakt. Hij zal dat eventueel bepaalde medicatie adviezen geven om deze tijdelijk te staken.

    

   De behandeling

   De behandeling vindt plaats op de dagopname. Hier kleedt u zich om en trekt u een operatiejasje aan. U wordt door de verpleegkundige naar de behandelruimte gebracht.

   Afhankelijk waar de sleeve injectie moet worden verricht, wordt u op de rug of op de buik op de behandeltafel gelegd. De juiste plaats van de sleeve injectie wordt bepaald met het röntgenapparaat en een liniaal. Deze plaats wordt gemarkeerd met een viltstift op de huid.

   Vervolgens wordt de omgeving van deze plaats ontsmet met een koude roze vloeistof. De pijnspecialist dekt met enkel steriele doeken de plaats af om steriel te kunnen werken.

   De huid wordt plaatselijk verdoofd waarna de pijnspecialist onder röntgendoorlichting (via het beeldscherm) de naald op de juiste manier inbrengt.  Ook wordt er wat contrastvloeistof ingespoten om de positie van de naald goed te zien. Bij de sleeve injectie wordt er rond de zenuwwortel een kleine hoeveelheid verdoving gespoten tegelijkertijd met de corticosteroïden. Deze verdoving kan enkele uren duren, waarna u weer dezelfde pijn terug krijgt als voor de sleeve injectie. Hierna kunt u zich weer omkleden en wordt u gevraagd om naar de wachtruimte te gaan. Na een half uur komt uw pijnspecialist u vragen of de pijn door de sleeve injectie duidelijk is verminderd.
    

   Vervolgstappen

   Heeft de sleeve injectie niet tot pijnvermindering geleid, dan moet u op de polikliniek pijnbestrijding een afspraak met uw eigen pijnspecialist maken die het verdere behandelbeleid met u zal bespreken. Is door de sleeve injectie de pijn duidelijk verminderd, dan kan er eventueel gelijk een afspraak op de dagopname gemaakt worden voor een definitieve PRF-zenuwwortelblokkade.

   Na deze behandeling maakt u op de polikliniek pijnbestrijding een (telefonische) afspraak voor over twee weken met uw eigen pijnspecialist. De specialist zal het effect van de behandeling controleren en het eventuele verdere behandelbeleid met u afspreken.
    

   Bijwerkingen

   Een mogelijke bijwerking van de sleeve injectie kan zijn dat er tijdelijk een verminderd gevoel van de huid optreedt. Bij aanraking van de huid kan dit soms een vreemd gevoel geven. Dit zal na enkele weken weer verdwijnen. Ook kan er soms een allergie voor de ingespoten vloeistoffen optreden, zoals contrastvloeistof. Als u diabetes heeft, kan deze door de corticosteroïden wat ontregeld worden. Het is dan ook van belang dat u dit van te voren tegen uw pijnspecialist zeg. Na een sleeve moet de suiker even goed gecontroleerd worden.

   Soms kan een zenuw geraakt worden waarna de pijn langer aanhoudt. U moet dan contact met uw pijnspecialist opnemen, zodat u wat extra medicijnen krijgt. Bij vrouwen kunnen er door de corticosteroïden opvliegers optreden en kan de menstruatiecyclus korte tijd verstoord worden.
    

   Tot slot

   Aan de hand van deze folder kunt u zelf inschatten wat u te wachten staat en worden de meeste vragen van uw kant beantwoord. Mocht u desondanks nog vragen hebben, schrijft u die dan op en brengt u ze bij het volgende bezoek mee. Een briefje als geheugensteuntje blijkt in de praktijk goed te werken.

   U kunt ook bellen met de polikliniek pijnbestrijding. Maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur. Telefoonnummer (0341) 463773.

    
   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 21-4-2024