l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Scheelzien, operatie kind

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Je wordt binnenkort geopereerd aan je ogen. In deze folder willen we je graag wat dingen uitleggen.

    

    

   Voor de operatie

   Je hoeft je ogen NIET te druppelen voor de operatie.

   Neem een zonnebril mee naar het ziekenhuis, zodat je die kunt opzetten na de operatie.

   Deze operatie gebeurt tijdens een dagopname. Dat houdt in dat je in principe niet hoeft te blijven slapen.
   Voor meer informatie over een dagopname zie ook de folder: ‘Dagopname’ op de kinder- en tienerafdeling.
    

   De operatie

   Je komt in ons ziekenhuis voor een operatie om je ogen recht te zetten. Jij hebt nu één of twee ogen die niet recht vooruit kijken. Dat noemen we scheelzien. Deze operatie is eigenlijk een operatie aan je oogspier(en). De dokter maakt de oogspier(en) korter of verplaatst ze. Daardoor staat je oog weer recht na de operatie. De dokter spreekt af of hij één of allebei je ogen gaat opereren. Als allebei je ogen geopereerd worden, doen ze dat in 1 operatie.

   Van de operatie merk je niks, want je bent onder narcose. Narcose wil zeggen dat je gaat “slapen” met behulp van medicijnen. Je voelt dan helemaal niets meer.

   Je wordt opgenomen op de dagbehandeling van de kinder- en tienerafdeling.
    

   Na de operatie

   Als je wakker wordt uit de narcose heb je prikkende ogen. Het is dan fijn om een zonnebril op te zetten. Voordat je naar huis gaat komt de oogarts langs. Als alles goed is gegaan mag je daarna weer naar huis!

    

   Weer thuis

   Oogdruppels

   Op de polikliniek heb je al een recept voor oogdruppels gekregen. Op de avond na de operatie moet je beginnen met deze oogdruppels. Het kan lastig zijn om zelf druppels in je ogen te doen, als het niet lukt laat het dan door één van je ouder(s) doen.

    

   Voeding

   Na de operatie is het verstandig om twee dagen zachte tot normale voeding te eten. Dat houdt in dat je beter geen harde dingen (zoals een cracker of chips) moet eten. Als je een boterham eet is het ook verstandig om deze zonder korst te eten.

    

   Zonnebril

   Een zonnebril kan prettig zijn voor je ogen.

    

   Zwemmen/zandbak

   Je mag helaas twee weken niet zwemmen of in de zandbak spelen.

    

   Lichamelijke verzorging

   Je mag na de operatie douchen of in bad. Pas wel goed op met zeep in je ogen, dit prikt extra!

   Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar

   Een opname in het ziekenhuis kan vervelend zijn. Je krijgt te maken met verschillende artsen, assistenten en verpleegkundigen. Je hoort ook allerlei medische termen. Wij willen je zo goed mogelijk informatie geven over de opname. Lees daarom deze folder goed door. Als je weet wat er gaat gebeuren of hoe de dingen gaan, ben je meestal minder zenuwachtig. Je ouder(s) lezen deze folder ook. Vraag of ze kunnen uitleggen wat je niet snapt.
    

   Wie beslist: jij, je ouders of samen?

   Wat is het beste voor je als je ziek bent? Wie beslist dat eigenlijk? Moet er rekening gehouden worden met jouw mening? Dat staat in een speciale wet: de Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO).

    

   Ben je ouder dan 12 jaar?

   Dan moet de dokter ook aan jou vragen of je het goed vindt wat hij/zij gaat doen. Jij en je ouder(s) moeten allebei toestemming geven voor een behandeling of onderzoek. Als jij en je ouder(s) het niet met elkaar eens zijn, dan zal de arts met jullie in gesprek gaan om te kijken of jullie tot een gezamenlijke overeenstemming kunnen komen. Als dit niet lukt zal gekeken worden door de arts of de onderzoeken en behandelingen uitgesteld kunnen worden tot na je 16e levensjaar. Wanneer de behandeling of onderzoek niet kan worden uitgesteld, beoordeelt de arts of jij voldoende in staat bent de beslissing zelf te nemen. Dat neemt de arts mee in zijn uiteindelijke besluit. Lees er meer over op: www.jadokterneedokter.nl
    

   Ben je 16 jaar of ouder?

   Dan beslis je zelf. Alleen jouw toestemming is nodig. De arts mag informatie alleen met jouw toestemming geven aan je ouder(s). Het advies is wel om je ouder(s) te betrekken bij de besluiten die je neemt, omdat een keuze soms moeilijk is en grote gevolgen kan hebben. Lees er meer over op www.jadokterneedokter.nl

    

   Kijk ook eens op de kinderwebsite van het St Jansdal www.stjansdalkids.nl

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 1-12-2023