l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

RSV-infectie

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Wat is RSV?

   RSV is de afkorting van Respiratoir Syncytiaal Virus. Dit virus komt in de wintermaanden zeer algemeen voor en besmet dan de luchtwegen van een groot gedeelte van de bevolking. Bij volwassenen en kinderen veroorzaakt dit virus slechts een lichte verkoudheid. Maar kleine kinderen en baby’s kunnen van het virus zo ernstig ziek worden dat ziekenhuisopname is vereist.
    

   Hoe kunt u RSV herkennen?

   De symptomen van een RSV-infectie kunnen in het begin lijken op een verkoudheid, zoals:
   milde koorts (meestal minder dan 38,5° C)

   • Loopneus
   • lichte hoest
   • slecht drinken

    

   Binnen een paar dagen kunnen de symptomen verergeren tot:

   • ernstig hoesten
   • piepend geluid bij ademhaling
   • moeite met ademhalen
   • grauw zien
   • Braken
   • uitdroging

    

   Een baby met een verhoogd risico kan snel erg ziek worden. Het is daarom belangrijk het kind goed in de gaten te houden. Zo kan het eerst alleen maar verkouden zijn en dan, in korte tijd, plotseling moeite hebben met ademhalen. Deze snelle verslechtering is erg beangstigend en kan levensbedreigend zijn. Mocht u de situatie niet vertrouwen, schroom dan niet uw huisarts te raadplegen, of bel zonodig rechtstreeks met ziekenhuis St Jansdal. De baby heeft dan acuut medische zorg nodig.
    

   Hoe gevaarlijk is RSV

   Het RS-Virus is de belangrijkste veroorzaker van infecties van de lagere luchtwegen bij kinderen tot 2 jaar. Bij 40% van de kinderen die geïnfecteerd zijn met RSV veroorzaakt dit virus een lagere luchtweginfectie. Risicofactoren voor het krijgen van een ernstige RSV-infectie zijn:

   • vroeggeboorte
   • een chronische longaandoening of hartafwijking
   • een slecht functionerend afweersysteem.

    

   Kinderen uit deze risicogroepen hebben een hoger risico om vanwege een RS-virus in een ziekenhuis te worden opgenomen.
    

   Voor zijn tweede verjaardag heeft bijna elk kind een infectie met dit virus doorgemaakt. Vaak ongemerkt, doordat de symptomen bij de meeste kinderen aan een verkoudheid doen denken: een verstopte neus of loopneus, hoesten en soms oorontsteking. Meestal blijft het hierbij en knapt het kind gewoon weer op. Bij een klein deel van de kinderen breidt de ontsteking zich echter uit tot in de longen. Die kinderen hebben het erg benauwd en hoesten zo heftig dat ze er soms van moeten braken. Besmette baby’s drinken daarnaast ook minder dan normaal. Dit kan er voor zorgen dat de baby uitdroogt. Bij zo’n ernstige infectie kan het nodig zijn dat het kindje in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dit komt echter heel weinig voor.
    

   Is RSV besmettelijk?

   RSV is een zeer besmettelijk virus, dat verspreid wordt door lichamelijk contact met iemand die het virus bij zich draagt. Bijvoorbeeld door aanraken, kussen of handen schudden. Het virus wordt ook via lucht verspreid door niezen en hoesten. Bovendien kan RSV urenlang overleven, bijvoorbeeld op een toonbank of in een gebruikt zakdoekje. RSV komt voor van oktober tot maart/april en is heel algemeen in ruimtes waarin zich veel mensen bevinden zoals op kinderdagverblijven en in wachtkamers. Na besmetting duurt het twee tot acht dagen tot het kind ziek wordt. Zelf blijft het kind daarna ongeveer tien dagen besmettelijk.
    

   Is een RSV-infectie te voorkomen?

   Omdat RSV een besmettelijk virus is, kunt u infecties helpen voorkomen door vaak uw handen te wassen (in het bijzonder voordat u uw baby aanraakt) en door zeer drukke plaatsen te vermijden. Ook voor andere mensen die met uw baby in aanraking komen, is het belangrijk om zich aan een aantal regels te houden. U kunt hen uitleggen hoe belangrijk dit voor uw baby is, of hen dit boekje laten lezen.

    

   De volgende regels helpen besmetting met het RS-virus voorkomen:

   • Handen wassen met warm water en zeep voordat de baby wordt aangeraakt.
    Niet dicht in de buurt van de baby komen in geval van verkoudheid of koorts. Zonodig kunt u een mondkapje gebruiken.
   • Denk eraan dat RSV-infectie kan worden verspreid door de baby te kussen. Knuffel uw baby voorzichtig of streel in plaats daarvan het hoofdje van uw baby.
   • Probeer andere kleine kinderen uit de buurt van uw baby te houden. Dit is voor kleine kinderen moeilijk te begrijpen. U kunt daarom bijvoorbeeld in huis een ‘eigen plek’ voor andere kleine kinderen inrichten waar ze rustig kunnen spelen.
   • Rook nooit in de buurt van de baby.
     

   RSV: wat moet u onthouden?

   1. RSV is een zeer besmettelijk virus.
   2. RSV vormt een bedreiging voor baby’s en kleine kinderen, vooral voor:
    te vroeg geboren baby’s
    - baby’s met een longaandoening of een hartafwijking
    - baby’s met een slecht functionerend afweersysteem
   3. RSV kan ernstige infecties aan de luchtwegen veroorzaken. Dit kan betekenen dat uw baby in het ziekenhuis moet worden opgenomen, mogelijk zelfs op de ‘Intensive Care’ afdeling.
   4. RSV kan luchtwegklachten veroorzaken die jarenlang blijven bestaan.
   5. Gelukkig zijn preventieve maatregelen mogelijk:
    indien uw kindje risico loopt, volg dan de regels in dit boekje op om de kans op besmetting van uw baby te beperken, hoe lastig dat soms ook zal zijn.
    of informeer bij uw (kinder-)arts naar maatregelen en medicijnen, zoals Synagis® voor specifieke risicogroepen.

    

   Medische behandeling van het RS-virus

   Net als griep of verkoudheid is het RS-virus te bestrijden door het kind goed te laten uitzieken en de symptomen te bestrijden. Bij erge benauwdheid zal de huisarts waarschijnlijk neusdruppels en/of inhalatiemiddelen voorschrijven. Baby’s met een ernstige RS-virusinfectie worden behandeld in het ziekenhuis. Om ervoor te zorgen dat het kind weer beter kan ademen, krijgt het medicijnen die in de vorm van een spray worden toegediend. De spray zorgt ervoor dat de slijmvliezen slinken en het slijm oplost. Dit sprayen wordt vernevelen genoemd. Vaak wordt er ‘proefverneveld’. Wanneer dit niet helpt wordt er verder niet verneveld.

    

   Soms heeft een kindje extra zuurstof nodig. In het ergste geval moet het kind worden beademd. Dat komt maar heel weinig voor. Baby’s die door het virus slechter zijn gaan drinken, krijgen meestal een infuus of een sonde (een slangetje in de neus naar de maag) om ervoor te zorgen dat ze toch genoeg voedingsstoffen naar binnen krijgen.

    

   Het kind wordt in het ziekenhuis vaak in een aparte ruimte verpleegd. Ook gelden speciale hygiënische maatregelen voor artsen en verpleegkundigen, zoals het aantrekken van schorten en extra handen wassen na de verzorging van het kind. Zo wordt voorkomen dat zij het virus op anderen overdragen.
   Hoewel de behandeling op dit moment dus beperkt is tot het bestrijden van de symptomen, wordt wel onderzoek gedaan naar een medicijn dat het virus uitschakelt.
    

   Informatie

   Voor actuele informatie kunnen we u verder nog verwijzen naar het landelijk secretariaat van de Vereniging van Ouders en Couveusekinderen (VOC)
   Postbus 1024, 2260 BA Leidschendam
   Tel.: (070) 3862535
   Fax: (070) 3864843
   Internet: www.couveuseouders.nl
   E-mail: info@couveuseouders.nl
    

   Vragen

   In het St Jansdal kunt u met uw vragen terecht op de Kinderafdeling, telefoonnummer (0341) 463750

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

   Uitgave: Patiëntencommunicatie
   Vormgeving: PR&Communicatie

   Harderwijk, mei 2017  CAZ KI 27.05.17

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 23-5-2024