l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Romosozumab

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      De arts heeft u een behandeling met romosozumab (Evenity®) injecties voorgeschreven. Het doel van de behandeling is het voorkomen van botbreuken.

       

      Gezonde botten 

      Botten bestaan uit verschillende cellen die steeds oud en beschadigd botweefsel afbreken en vervangen door nieuw botweefsel. Er is sprake van gezonde botten als het proces van botopbouw en botafbraak in evenwicht is.  

       

      Osteoporose 

      Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Bij osteoporose zijn de botten zwakker en minder stevig, waardoor ze makkelijker breken. Een botbreuk door osteoporose komt vaak voor in de wervels, de pols of de heup. Soms kan ook een ander bot breken. 

       

      Het effect van romosozumab 

      Romosozumab stimuleert de werking van botopbouwende cellen en remt de cellen die bot afbreken. De botten worden hierdoor sterker, er wordt nieuw bot aangemaakt (met name in de wervels) en daarmee neemt het risico op een botbreuk af. Het middel wordt vaak voorgeschreven bij mensen die de combinatie botontkalking (osteoporose) en breuken van de wervels hebben. 

       

      Behandeling met romosozumab 

      Romosozumab injectie bestaat uit twee injecties die u één keer per maand moet inspuiten in dijbeen of buik gedurende maximaal 12 maanden. De zorgapotheek kan u helpen bij de uitleg hoe u de injecties het beste zelf kan doen. Ook kunt u een familielid of een andere bekende vragen om u te helpen bij het injecteren. Hij of zij krijgt dan ook uitleg. 

       

      Belangrijk 

      Het is belangrijk om de behandeling met romosozumab NOOIT zonder overleg met uw behandelend arts te stoppen en om tijdens de behandeling geen injecties over te slaan. Het stoppen of te laat toedienen van injecties zorgt voor een toename van de botafbraak en mogelijk een hoger risico op breuken van de wervels. Na stoppen van de romosozumab behandeling is daarom een aanvullende behandeling met andere medicijnen nodig, zoals bisfosfonaten. Dit is nodig om het nieuwe bot te behouden dat is opgebouwd tijdens de behandeling met romosozumab.

       

      Het gebruik samen met andere geneesmiddelen 

      Over het algemeen kunt u romosozumab in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruiken. Toch adviseren we u te overleggen met uw arts in hoeverre het gelijktijdig gebruik van andere medicijnen is toegestaan. Vertel uw huisarts, uw tandarts en uw specialist daarom altijd welke geneesmiddelen u gebruikt.

       

      Redenen om romosozumab niet te gebruiken 

      • Bij een lage calciumwaarde in het bloed. 

      • Als u in het verleden een hartinfarct, beroerte of TIA heeft gehad. 

       

      Mogelijke bijwerkingen 

      Romosozumab kan bijwerkingen veroorzaken, maar de meeste mensen ervaren geen bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: verkoudheidsklachten, spier- en gewrichtspijn, huiduitslag en hoofdpijn. 

       

      Zeer zelden treedt een botbreuk in het bovenbeenbot op als zeer zeldzame bijwerkingen. Neem daarom contact op met uw behandelend arts wanneer u pijnklachten in de bovenbenen heeft na start van de behandeling.

       

      Tenslotte is ontsteking van het kaakbot een andere zeer zeldzame bijwerking. Dit kan ontstaan of verergeren na een tandartsbehandeling. Zorg voor een goede mondhygiëne en regelmatige tandartscontroles voor en tijdens de behandeling. Als u last heeft van mondproblemen zoals loszittende tanden, pijn of zwelling, neem dan contact op met uw tandarts. Krijgt u een behandeling bij de tandarts of kaakchirurg? Vertel dan altijd dat u romosozumab gebruikt.

       

      Controles

      Enkele maanden na de eerste injectie zal u contact hebben met uw arts om te controleren of u bijwerkingen heeft van de romosozumab en om eventuele vragen te beantwoorden. Als u de romosozumab goed verdraagt, wordt de behandeling met dit geneesmiddel voortgezet. Als u tussentijds een nieuwe botbreuk krijgt, moet u contact opnemen met uw arts om te kijken of de behandeling gewijzigd moet worden. 
       

      Na één jaar behandeling vindt meestal herevaluatie van de kans op botbreuken plaats door middel van een DEXA-scan. Er wordt dan besloten met welke vervolgbehandeling u gaat starten en voor hoe lang.

       

      Vragen 

      Heeft u vragen over de inhoud van deze folder? Neem dan contact op met uw arts. 

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 14-9-2024