l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Pseudokroep

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Wat is pseudokroep?

      Pseudokroep ook wel laryngitis subglottica genoemd, is een ontsteking van de bovenste luchtwegen, veroorzaakt door een virus. Dit virus verspreidt zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes, bijvoorbeeld als uw kindje niest. Dit maakt dat pseudokroep besmettelijk en makkelijk overdraagbaar is. Het is vaak een onschuldige aandoening, maar het kan voorkomen dat uw kind zoveel klachten heeft dat contact met de huisarts(enpost) of spoedeisende hulp noodzakelijk is. De slijmvliezen onder de stembanden zijn ontstoken en zwellen op. Dat zorgt ervoor dat het kind hees wordt, een hoorbare inademing (‘stridor’) kan hebben, moeite krijgt met inademen/benauwd wordt en flink kan gaan hoesten. De hoest kan lijken op het geluid van een zeehond (‘blafhoest’). De eerste symptomen treden meestal in de avond of nacht op. Pseudokroep is niet hetzelfde als astma. Bij astma gaat uitademen moeilijk en bij pseudokroep juist het inademen. Verder zal uw kind door de pseudokroep soms wat verhoging hebben (hoge koorts past niet bij pseudokroep). Huilen maakt het ademhalen voor uw kindje nog moeilijker. Het is daarom van belang dat u probeert uw kind zo rustig mogelijk te houden.
       

      Hoe gevaarlijk is pseudokroep?

      Pseudokroep kan zorgen voor benauwdheid. Meestal stopt een pseudokroep aanval na een paar uur, maar het kan in zeldzame gevallen gevaarlijk zijn. Dat neemt niet weg dat het zien van benauwdheid bij uw kind een hele vervelende ervaring is. Hoe lang uw kind ziek is, hangt af van de ernst van de aanval. Een pseudokroep aanval kan eenmalig voorkomen, of een aantal avonden/nachten achter elkaar.
      Het kan dus zo zijn dat het overdag goed gaat en dat uw kind ’s avonds of ’s nachts toch weer benauwd wordt. Het virus kan tot twee weken aanhouden, maar vaak is uw kind na enkele dagen weer grotendeels opgeknapt.
       

      Wat te doen bij pseudokroep?

      Wanneer u merkt dat uw kind het benauwd heeft, probeer dan kalm te blijven. Laat uw kind de houding aannemen die het zelf kiest. Pseudokroep kan voor kinderen een beangstigende situatie zijn. Daarom is het belangrijk dat u niet in paniek raakt, en uw kind op een rustige manier benadert. Doe geen dingen waar uw kind geïrriteerd van raakt, zoals in de keel van uw kind willen kijken. Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is, kunt u wel proberen of het helpt om in de badkamer te zitten met uw kind op schoot en de hete douche aan te zetten, zodat de badkamer zich vult met stoom. Een andere optie is even naar de koude buitenlucht gaan, uiteraard alleen mogelijk in de winterperiode. Als de ademhaling hoorbaar blijft, ook wanneer uw kind rustig is, of wanneer er zichtbaar intrekkingen zijn. De intrekkingen zijn te zien tussen de ribben en onder de ribbenboog, de borstkas trekt dan iets naar binnen. Wanneer u zich zorgen blijft maken, moet u contact opnemen met de huisarts of huisartsenpost. De arts kan beoordelen of uw kind pseudokroep heeft en, wanneer nodig, medicatie toedienen. De voorgeschreven medicatie zal ervoor zorgen dat uw kind minder benauwd is en het remt de ontsteking. Vaak wordt het medicijn dexamethason hiervoor gebruikt.

       

      Kan pseudokroep worden voorkomen?

      Nee, u kunt pseudokroep niet voorkomen omdat het een virus is. In principe kan iedereen dit oplopen. Wat u wel kunt doen, is het toepassen van goede (hand)hygiëne en uw kind aanleren om bijvoorbeeld in de elleboog te hoesten/niezen. Er is gebleken dat pseudokroep vaker voorkomt bij jongetjes dan bij meisjes en met name in de herfst en winter voorkomt.
       

      Samenvatting

      • Pseudokroep gaat meestal met twee à drie dagen over, de verkoudheid duurt langer
      • Laat uw kind de houding aannemen die het zelf kiest
      • Blijf als ouder(s)/verzorger(s) rustig en probeer uw kind te kalmeren
      • Bel bij een blijvende benauwdheid of zorgen een arts
      • Pseudokroep is niet te voorkomen

       

      Ken jij onze kinderwebsite al?

      Kijk op www.stjansdalkids.nl voor filmpjes, foto’s en tips. Zo ga je nog beter voorbereid naar je afspraak.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 7-12-2024