l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Proefbehandeling

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      De pijnbestrijding wordt verricht door de anesthesioloog, die hierin bijgestaan wordt door een anesthesieassistent en, in de meeste gevallen, ook door een röntgenlaborant. De behandeling vindt doorgaans plaats op de poliklinische operatiekamer. Bij de meeste pijnbehandelingen wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Wanneer u zwanger bent, of denkt te zijn, moet u ons dat altijd vertellen voordat met de behandeling gestart wordt.
       

      Waarom een proefbehandeling

      Naar aanleiding van uw pijnklachten heeft de anesthesioloog een inschatting gemaakt van de behandeling die hij uw wil geven.

      Voordat hij u de definitieve behandeling geeft waarbij de pijnzenuw gedeeltelijk uitgeschakeld wordt, zal hij eerst door middel van een proefverdoving kijken of uw pijnklachten inderdaad verminderen. Een andere mogelijk is om door middel van een proef-simulatie uit te testen welke zenuw verantwoordelijk is voor uw pijnklachten.  Argumenten hiervoor kunnen zijn:

      • Uw type pijn maakt het moeilijk in te schatten welke behandeling nodig is;
      • Door de proefbehandeling wordt duidelijk welke zenuw behandeld moet worden;
      • Wanneer de proefbehandeling niet het gewenste effect heeft, is voorkomen dat een goed functionerende zenuw werd behandeld.

       

      Proefverdoving en proefstimulatie

      De proefverdoving, ook wel proefblok genoemd, bestaat uit het injecteren van een kleine hoeveelheid verdovingsvloeistof op de plaats waar de zenuw het wervelkanaal verlaat (net naast de wervelkolom). De proefstimulatie vindt in datzelfde gebied plaats en bestaat uit het inbrengen van een speciale pijnbestrijdingsnaald. Waarmee een heel licht prikkelstroompje toegediend wordt. De houding en een aantal technische aspecten bij de proefbehandeling zijn hetzelfde als bij de definitieve ingreep. Zie hiervoor de betreffende folder.
       

      Proefbehandeling met medicijn

      Soms bestaat de proefbehandeling uit toediening van een medicijn, bijvoorbeeld Guanetidene, per infuus. Eén van de eigenschappen van dit medicijn is dat het bloedvaten (tijdelijk) verwijdt. Wanneer de pijnklachten bij u worden veroorzaakt door een
      slecht bloeddoorstroming van het gebied waar de pijn optreedt, of door een andere storing van het zogenaamde autonome zenuwstelsel, zal tijdens de toediening van het infuus pijnverlichting optreden. Wanneer dit het geval is, zal de anesthesioloog met u bespreken, waaruit het vervolgbeleid zal bestaan. Ten gevolge van de bloedvatverwijding zal bij u een bloeddrukdaling, gepaard gaande met hartkloppingen optreden gedurende ongeveer anderhalf uur.  Uw bloeddruk zal in die periode iedere 5 minuten worden gecontroleerd.

       

      Duur van de behandeling

      De totale opname duur is 1 tot 1,5 uur.

       

      Nazorg

      Uw bloeddruk wordt na de behandeling enkele keren gecontroleerd. Bij injectie in de nek kan een warm gevoel, gepaard gaande met roodheid optreden. Verder kan afhankelijk van de injectie plaats een zwaar gevoel met enige krachtsverlies in armen of benen optreden. Dit is het gevolg van de verdovingsvloeistof en is na enige uren weer verdwenen. Het is raadzaam niet zelf naar huis te rijden.
       

      Tot slot

      Aan de hand van deze folder kunt u zelf inschatten wat u te wachten staat en worden de meeste vragen van uw kant beantwoord. Mocht u desondanks nog vragen hebben, schrijft u die dan op en brengt u ze bij het volgende bezoek mee. Een briefje als geheugensteuntje blijkt in de praktijk goed te werken.

      U kunt ook bellen met de polikliniek pijnbestrijding. Maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur. Telefoonnummer (0341) 463773.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 16-4-2024