l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Polygrafisch slaaponderzoek thuis

Versienr: 5
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Polygrafie is een onderzoek om te bekijken of er ademhalingsstoornissen tijdens de slaap optreden. We maken hierbij gebruik van meetapparatuur. Met behulp van verschillende elektrodes en banden kan een registratie tijdens de slaap gemaakt worden.

    

   De voorbereiding

   Locatie Harderwijk: Op de dag van het onderzoek wordt u op de afgesproken tijd op afdeling dagbehandeling van ziekenhuis St Jansdal verwacht.
    

   Locatie Lelystad: Op de dag van het onderzoek wordt u op de afgesproken tijd in de wachtruimte van de gipspoli verwacht. Via de hoofdingang volgt u de rode pijl naar de spoedpoli, bij de spoedpoli loopt u een stukje door, dan ziet u de wachtruimte van de gipskamer en mag u plaatsnemen. U wordt vanzelf binnengeroepen.

    

   U hoeft niet nuchter te zijn voor het onderzoek.

    

   Wat moet u meenemen of doen?

   Wat moet u meenemen en/of doen?

   • Als u normaal gesproken met een CPAP slaapt, neem dan het masker en de slang van de CPAP-apparatuur mee. Hier moet een tussenstukje tussen worden gezet.
   • Een hemd of t-shirt waar u thuis in gaat slapen.
   • Ruimzittende kleding i.v.m. de elektrodes (bijvoorbeeld een joggingbroek).
   • Niet op de fiets komen. De apparatuur kan niet tegen vocht.

                            

   Wij vragen u ook van te voren

   • eventuele nagellak of kunstnagels van de nagels te verwijderen;
   • geen bodylotion te gebruiken.

    

   Het onderzoek

   Terwijl u op bed zit, brengt de verpleegkundige de borst- en buikband en de elektrodes op borst, buik en benen aan. De verpleegkundige geeft u uitleg over het onderzoek en eventuele instructies. Vervolgens mag u naar huis.

    

   Om 22.00 uur start de meting automatisch (als u eerder wilt gaan slapen is dat geen probleem). U kunt controleren of de meting is gestart doordat het lampje aan uw vinger rood gaat branden. Zijn er problemen met de slaapapparatuur? Dan kunt u tussen 18.15 en 21.30 uur contact opnemen met:

   • OSAS aansluitteam Harderwijk: 0341 - 46 35 86
   • OSAS aansluitteam Lelystad: 0341 - 46 37 69

    

   Aandachtspunten

   Neuscanule

   Als het op u van toepassing is, dan moet u de neuscanule in de neus plaatsen op het moment dat u gaat slapen. De verpleegkundige die u heeft aangesloten aan de apparatuur heeft aan u uitgelegd hoe u dit moet doen. U plakt de neuscanule vast op de wangen met de tape die aan u is meegegeven.

    

   Masker

   Als het op u van toepassing is zet u het masker van uw CPAP op als u gaat slapen. U sluit het plastic slangetje van het slaaponderzoek aan op het tussenstukje dat door de verpleegkundige op uw CPAP masker is geplaatst. Verder gebruikt u de CPAP zoals u dit gewend bent.

    

   Einde meting

   Om 7.00 uur stopt de meting. Als u ’s ochtends wakker wordt en u gaat niet meer slapen mag u de neuscanule vanaf die tijd uit de neus halen en de CPAP afkoppelen. De overige draden, banden en elektrodes moet u laten zitten tot de meting is gestopt. Dit is als het lampje op uw vinger niet meer brandt.

    

   Verwijderen apparatuur

   Na 7.00 uur moet u de apparatuur en elektrodes volgens de instructies afkoppelen. Deze instructies zijn na het aansluiten van de apparatuur aan u uitgelegd.
    

   Lelystad: U moet vervolgens het tasje met daarin de apparatuur dezelfde dag inleveren. De apparatuur betreft andere apparatuur dan er in Harderwijk gebruikt wordt en moet daarom in Lelystad ingeleverd worden. Dit kan bij de receptie in de centrale hal tussen 08.00 tot uiterlijk 09.30 uur
    

   Harderwijk: U moet vervolgens het tasje met daarin de apparatuur en het slaapformulier dezelfde dag inleveren. Dit kan bij de receptie in de centrale hal van het ziekenhuis in Harderwijk, tussen 7.30 uur tot uiterlijk 10.00 uur.

    

   Uitslag

   De uitslag van het slaaponderzoek krijgt u van uw behandelend arts tijdens uw volgende polibezoek of van de OSAS-consulente.

    

   En dan nog dit…

   Heeft u nog vragen over deze test? Neem dan contact op met de poli longgeneeskunde, telefoon (0341) 46 37 43.

    

   Kunt u niet komen? Laat het ons tenminste 24 uur van tevoren weten. Anders moeten wij uw afwezigheid in rekening brengen. 

    

   Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om thuis alles nog eens rustig na te lezen.

    

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 16-7-2024