l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Polygrafie Nox T3 (met filmpje)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

    

   Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).

    

   Inleiding

   Polygrafie

   Binnenkort krijgt u een slaaponderzoek (polygrafie) waarbij u thuis slaapt. Tijdens het slaaponderzoek worden uw ademhaling, snurken en zuurstofgehalte gemeten. Hier krijgt u informatie over het onderzoek en hoe u zich hierop moet voorbereiden.

    

   Wat is een polygrafie?

   Hoe werkt een polygrafie?

   Tekst video:

   Bij een polygrafie wordt tijdens uw slaap uw ademhaling, het snurken en het zuurstofgehalte gemeten. Het doel is om te onderzoeken of u last heeft van ademhalingsstoornissen of snurkproblemen. Dit wordt gemeten met sensoren. Deze sensoren meten verschillende signalen tijdens uw slaap. Dit onderzoek vindt meestal thuis plaats.

    

   Voorbereiding

   Hygiëne

   Houd u voor het onderzoek aan de volgende regels:

   • Neem een douche voor het onderzoek;
   • Gebruik geen crème of bodylotion;
   • Verwijder make-up van uw gezicht;
   • Verwijder eventuele nagellak en knip uw nagels kort. Heeft u kunstnagels? Verwijder deze dan van uw wijsvinger.

    

   Pas de volgende dag, als alle apparatuur losgekoppeld is, kunt u weer douchen.

    

   Melden voor het onderzoek

   Voor het onderzoek kunt u zich melden bij de balie van de polikliniek Longgeneeskunde.

    

   MRA of CPAP

   Heeft u al een behandeling voor slaapapneu, zoals MRA of CPAP? De arts zal aangeven of u deze wel of niet moet gebruiken tijdens het onderzoek.

    

   Medicijnen

   Als u medicijnen gebruikt kunt u deze normaal blijven innemen, behalve als de arts wat anders met u afspreekt. Schrijf in het formulier welke medicijnen u heeft gebruikt.

    

   Apparaat aansluiten

   Volg de instructies zoals in de video te zien is. Als het nodig is, kunt u de video op pauze zetten of meerdere keren bekijken.

    

   Hoe sluit ik de Nox T3 aan?

   Tekst video:

   Trek een strak t-shirt aan. Zet het kastje in het midden van uw borst met klemmetjes vast aan uw t-shirt. Pak de band en klik deze vast aan de achterkant van het kastje. Sla deze band onder uw oksels door om uw lichaam heen en klik hem vast. Trek als het nodig is de band wat strakker, zodat deze onder een lichte spanning staat. Plak de band daarna vast met plakkers. Plak er twee op uw borst en één op uw rug. Zo kan de band niet verschuiven. Daarna pakt u de andere band. Klik deze vast aan de achterkant van het zwarte plaatje. Deze band doet u om uw buik, ter hoogte van de navel. Klik de band daarna vast. Deze band kunt u ook strakker trekken. Plak ook deze band vast met de tape. Plak twee plakkers op uw buik en één op uw rug. Doe daarna de neusbril in uw neus. Plaats de slangetjes achter de oren en schuif ze tegen uw hals vast. Plak de slangetjes vast op uw gezicht. Sluit daarna de neusbril aan op het kastje. Als laatste doet u het bandje om uw pols. Doe de zuurstofmeter op uw wijsvinger en plak deze vast. Deze sensor meet het zuurstofgehalte in uw bloed. Bekijk de instructievideo over hoe u de zuurstofmeter moet aansluiten. Sluit als laatste de sensor aan op het kastje om uw pols. Daarna kunt u gaan slapen.

    

   De onderdelen

   U krijgt de Nox T3 in een koffer mee naar huis. In de koffer vindt u alles wat u nodig heeft om het apparaat aan te sluiten. Wees voorzichtig met de slaapapparatuur die u meekrijgt. Deze is erg kostbaar en leent u van het Slaap Apneu Centrum.

    

   Draag een strak t-shirt of hemd

   Draag tijdens de polygrafie een strak t-shirt of hemd. Trek deze goed naar beneden en stop deze in uw onderbroek.

    

   De zuurstofmeter aansluiten

   Hier volgt een instructie met hoe u de zuurstofmeter aan kunt aansluiten.

    

   Polygrafie Nox T3 zuurstofmeter

   Tekst video:

   Leg de plakker en sensor klaar op tafel. Draai de plakker om. Verwijder het plastic van de achterzijde van de plakker. Op de plakker ziet u twee uitsnedes. Deze uitsnedes vormen samen dezelfde vorm als de sensor. Plaats de sensor verticaal op de plakker over de uitsnedes. Wanneer je de sensor met plakker omdraait zie je aan de onderkant de vorm van een nagel op de plakker weergegeven.

   Plak de plakker met sensor op uw eigen nagel. Vouw vervolgens de bovenkant van de plakker om uw vinger. Draai uw hand om. Het draad loopt nu langs de binnenkant van uw vinger. Vouw nu de sticker om uw vinger en wikkel vervolgens het lange gedeelte aan de rechterzijde om uw gehele vinger heen. De sensor zit nu goed op uw vinger. U bent klaar.

    

   Tijdens het slaaponderzoek

   Regels tijdens het onderzoek

   • Na het aansluiten kunt u niet meer sporten of werken. Breng de rest van de avond rustig door;
   • Drink geen dranken met cafeïne, zoals koffie en cola;
   • Doe tijdens de nacht alles wat u normaal ook doet. Probeer wel zoveel mogelijk uren te slapen.

    

   Het apparaat afkoppelen

   Afkoppelen

   Als u wakker wordt, knipt u de witte banden door met een schaar. Let op dat u verder niets doorknipt. De snoeren moeten heel blijven. Als u de snoeren hebt doorgeknipt, moet het onderzoek opnieuw worden uitgevoerd. U mag de witte banden niet weggooien.

    

   Opruimen

   Stop alles weer terug in het koffertje. Ook de geknipte witte banden.

    

   Formulier

   U krijgt een formulier mee. Daarop vult u in hoe laat u naar bed bent gegaan, hoe laat u (ongeveer) in slaap bent gevallen en hoe laat u wakker geworden bent. Vul daarna alle andere vragen op het formulier in.

    

   Na het onderzoek

   De volgende ochtend

   Het formulier en de koffer met alle apparatuur brengt u de eerst volgende werkdag na het slaaponderzoek terug. Tussen 8.30 en 10.00 uur kunt u op de polikliniek Longziekten alles inleveren. Als u de slaapapparatuur niet op tijd inlevert krijgt u een rekening van €100,-.

    

   Uitslag

   De uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens uw volgende afspraak op de polikliniek.

    

   Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier.

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 5-3-2024