l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Pleurapunctie

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Pleurapunctie

      Dit is een onderzoek om na te gaan of er vocht tussen de pleurabladen (longvliezen) aanwezig is, en zo ja, van welke aard dit vocht is. Ook kan het als ontlastende punctie gezien worden omdat vochtophoping de long in verdrukking kan brengen en zo benauwdheid kan veroorzaken. Door middel van een punctie kan dit vocht worden weggenomen.
       

      De voorbereiding

      U hoeft niet nuchter te zijn. Gebruikt u bloedverdunnende middelen zoals Sintrom mitis of Marcoumar, meld dit dan vooraf aan uw arts.
       

      Het onderzoek

      Wij vragen u op de rand van het bed of de onderzoektafel te gaan zitten en uw bovenkleding uit te trekken. In de meeste gevallen zal de arts voordat de punctie wordt verricht met behulp van een echo-apparaat de plaats bepalen waar er geprikt gaat worden. Hierna wordt, na desinfecteren, de huid en het longvlies door middel van een injectie met een dunne naald plaatselijk verdoofd. Dit voelt aan als een gewone ‘bloedprik’ en wordt als licht pijnlijk ervaren. Het verdere onderzoek is door de verdoving pijnloos, hoewel een hoestprikkel kan ontstaan.

      De longarts staat meestal aan uw rugzijde en brengt een naald in tussen twee ribben, tot in de holte tussen de twee longbladen (pleuraholte). Op de punctienaald zit een spuit, waarmee het vocht wordt opgezogen. Het zo verkregen pleuravocht wordt zo nodig opgestuurd voor nader onderzoek. De ingreep duurt ongeveer 5-10 minuten, soms wat langer als langzaam veel vocht moet worden afgezogen bij een ontlastende punctie. Op het wondje wordt een pleister gedaan. Het is verstandig om het een half uurtje rustig aan te doen na het onderzoek. Afhankelijk van wat uw arts aangeeft, worden nog röntgenfoto’s gemaakt om het effect van de pleurapunctie goed te kunnen beoordelen.
       

      Tot slot

      Deze brochure is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om thuis alles nog eens rustig na te lezen.

      Hebt u nog vragen over deze test, schrijft u ze dan op en neem contact op met de polikliniek voor longgeneeskunde, teleoon (0341) 463743

       

      Met algemene vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist, die ook de uitslag van de test aan u zal meedelen en met u bespreken.

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 24-4-2024