l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Pleurapunctie

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Pleurapunctie

      Een pleurapunctie is een onderzoek om te kijken of er vocht tussen de longvliezen zit. Als er vocht is, wil de arts weten wat voor vocht het is. Soms wordt de punctie ook gedaan om het overtollige vocht weg te halen, omdat dit benauwdheid kan veroorzaken.

       

      De voorbereiding

      U mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken. Als u bloedverdunners gebruikt, zoals Sintrom mitis of Marcoumar, vertel dit dan vooraf aan uw arts.

       

      Het onderzoek

      U gaat op de rand van het bed of de onderzoektafel zitten en trekt uw bovenkleding uit. De arts gebruikt een echo-apparaat om te zien waar hij moet prikken. Het onderzoek doet geen pijn, maar u kunt wel een hoestprikkel krijgen. De longarts staat meestal achter u en prikt met een naald tussen twee ribben, in de ruimte tussen de longvliezen. Met een spuit aan de naald zuigt de arts het vocht op. Dit vocht wordt soms opgestuurd voor verder onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer vijf tot tien minuten. Als er veel vocht is, kan het langer duren. Na het onderzoek krijgt u een pleister op de prikplaats en moet u een half uur rustig aan doen. Soms maakt de arts nog röntgenfoto’s om te kijken hoe de punctie is gegaan.
       

      Tot slot

      Deze folder is een aanvulling op de uitleg die u van uw arts heeft gekregen. Zo kunt u thuis alles nog eens rustig nalezen.  

      Heeft u vragen over dit onderzoek? Schrijf ze dan op en bel de polikliniek longgeneeskunde op telefoonnummer (0341) 46 37 43 (niet op dinsdag- of donderdagmiddag). 

        

      Voor algemene vragen kunt u terecht bij uw specialist. Die vertelt u ook de uitslag van het onderzoek en bespreekt deze met u.

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 22-10-2024