l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

PCA-pomp

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Inleiding

      U hebt met uw anesthesist gepraat over de verdoving tijdens uw operatie en over pijnstilling na uw operatie. Voor dit laatste is met u afgesproken om een PCA-pomp te gebruiken. Hieronder willen wij u een paar dingen vertellen over de PCA-pomp, zodat na de operatie het gebruik van de PCA-pomp voor u makkelijker en daardoor ook doeltreffender zal zijn.

       

      Hoe ziet de PCA-pomp eruit?

      Op de foto hieronder ziet u een PCA-pomp. Deze pomp wordt vastgemaakt aan uw infuuspaal.

       

       

      In de pomp zit een spuit, met daarin de pijnmedicatie. Via een slangetje is deze spuit verbonden met uw infuus. Hierdoor krijgt u de pijnmedicatie intraveneus, dat betekent dat het meteen in uw bloed komt. Hierdoor werkt de medicatie snel, al na ongeveer 5 à 10 minuten.

       

      Werking pomp

      De PCA-pomp wordt aangesloten als u op de uitslaapkamer (recovery) bent. De anesthesist zal instellen hoeveel pijnmedicatie u per keer krijgt, hoeveel tijd er minimaal tussen twee toedieningen moet zitten, en hoeveel pijnmedicatie u maximaal mag krijgen per vier uur. Het is niet mogelijk dat u zelf of iemand anders de instellingen per ongeluk verandert. Aan de pomp is een bedieningsknop verbonden. Deze knop kunt u kort indrukken als u pijn hebt. Hierdoor krijgt u de hoeveelheid pijnmedicatie, die door de anesthesist is ingesteld. Soort medicatie In de pomp zit het medicijn Dipidolor. Dit is een vorm van morfine. Morfine is een medicijn dat erg goed werkt bij acute pijn na een operatie. Het nadeel van morfine is dat je er misselijk van kan worden. De misselijkheid kan echter meestal goed bestreden worden door andere medicijnen. Die zullen de verpleegkundigen u zonodig toedienen. Naast de Dipidolor van de PCA-pomp krijgt u ook 4 keer daags 1 gram Paracetamol. Omdat dit ook goed werkt tegen pijn, hebt u minder Dipidolor nodig. Dit vermindert ook de kans op misselijkheid.

       

      Hoeveel medicatie

      De pomp ‘onthoudt’ wanneer u op uw bedieningsknop drukt. De verpleegkundigen of anesthesisten kunnen aflezen op welke momenten u de medicatie gebruikt. Zo kunnen zij zien of u misschien extra pijnmedicatie nodig hebt, naast de PCA-pomp, of dat u de pomp helemaal niet meer gebruikt. Op grond hiervan kunnen zij de hoeveelheid pijnmedicatie die u krijgt bijstellen of stoppen. Het stoppen van de pomp gebeurt meestal de tweede of derde dag na de operatie. U krijgt daarna nog wel andere pijnmedicatie, zoals paracetamol.

       

      Te veel of te weinig medicatie

      Ieder mens ervaart pijn op een andere manier. De één ervaart veel meer pijn na een operatie dan een ander na dezelfde operatie. Hoeveel pijnmedicatie u zichzelf toedient, is daarom vooraf niet te voorspellen. Wel heeft de anesthesist van tevoren ingesteld hoeveel u maximaal mag hebben, waardoor u zichzelf geen overdosis kunt geven. Als blijkt dat de pomp niet voldoende werkt, zal de anesthesist de pijnmedicatie bijstellen. Het is mogelijk dat u te weinig gebruik maakt van de pomp, bijvoorbeeld omdat u niet toe wilt geven dat u pijn hebt en daarom niet op de bedieningsknop drukt. Het lijkt heel dapper om de pijn ‘gewoon’ zelf te verdragen, maar dat is het niet. Bij iemand die erg veel pijn heeft, gaat het genezingsproces vaak veel langzamer. We adviseren u dus om wel op de knop te drukken als u pijn hebt.

       

      Ten slotte

      Wij hopen dat deze informatie u voldoende heeft ingelicht over de PCA-pomp en dat uw vragen zijn beantwoord. Als u nog meer vragen heeft, dan kunt u altijd contact opnemen met de polikliniek anesthesie of met een van de pijnconsulenten van het ziekenhuis via telefoonnummer (0341) 463874.


       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 19-4-2024