l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Orchidopexie - operatie van de niet ingedaalde testikel(s)

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Wat is een orchidopexie?

      Een orchidopexie is een operatie waarbij de nog niet ingedaalde testikel (zaadbal - testis) vanuit de lies naar het scrotum (de balzak) verplaatst wordt.

       

      Ontwikkeling/anatomie

      De testikels ontwikkelen zich bij jongens al tijdens de zwangerschap in de buikholte. Ongeveer een maand voor de geboorte zijn de testikels via de lies in het scrotum gedaald. Normaal gesproken wordt een jongetje geboren met beide testikels in zijn scrotum. Soms blijven één of beide testikels in de buikholte of lies zitten. Meestal treedt alsnog een spontane indaling op tijdens het eerste levensjaar.

       

      Oorzaak

      De oorzaak is niet altijd bekend. Omdat indaling pas later in de zwangerschap plaatsvindt, komt het niet indalen van de testikels vaker voor bij te vroeg geboren jongetjes.

       

      Mogelijke gevolgen van niet ingedaalde testikels

      Om gezond zaad te kunnen aanmaken, is het belangrijk dat de testikels een lagere temperatuur hebben dan de rest van het lichaam. Daarom hangen de testikels in het scrotum, buiten het lichaam. Wanneer de testikels niet indalen, kan op latere leeftijd sprake zijn van verminderde vruchtbaarheid.

      Ook is er een iets verhoogde kans op het ontstaan van teelbalkanker (testistumor - zaadbalkanker) na de puberteit. Na een operatieve behandeling op jonge leeftijd is de kans hierop iets kleiner dan wanneer de operatie pas na de puberteit heeft plaatsgevonden, maar nog steeds is deze licht verhoogd.

       

      Als teelbalkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is er een zeer grote kans op genezing. In het algemeen wordt dan ook geadviseerd om vanaf de puberteit één keer per maand zelfonderzoek van de teelballen te doen.

       

      Zijn de testikels na het eerste levensjaar nog niet ingedaald, dan is medisch ingrijpen daarom wenselijk.

       

      Pendelbal/retractiele testis

      Soms lijkt het alsof een testikel niet is ingedaald, maar kan hij wel gemakkeljk in het scrotum worden geduwd. Hierbij schiet de testikel niet meteen terug. Dit wordt een retractiele testis of pendelbal genoemd. Een pendelbal moet wel gecontroleerd worden maar hoeft niet behandeld te worden. Een pendelbal komt rond de puberteit meestal vanzelf op zijn plaats.

       

      Voorbereiding

      • De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Daarom heeft u samen met uw zoon voor de operatie een afspraak met de anesthesist.
      • U hoort van het opnamebureau de tijd waarop uw zoon op de kinderafdeling wordt verwacht.
      • Voor de operatie moet uw zoon nuchter zijn. Het opnamebureau zal u hierover meer vertellen.
      • De operatie vindt meestal plaats in dagbehandeling. Dit betekent dat uw zoon op de dag van de operatie weer mee naar huis mag.
      • Lees voor meer informatie de folder geplande opname voorlichtingsbijeenkomst
      • Of bekijk de voorlichtingsfilm op stjansdalkids.nl

       

      De ingreep

      De uroloog maakt eerst een sneetje in de lies en onderin het scrotum. Via deze sneetjes wordt de testikel opgezocht en vastgezet in het scrotum. Dit kan eenzijdig (één testikel), maar ook tweezijdig, voor beide testikels gebeuren. De sneetjes worden gehecht met oplosbare hechtingen. De ingreep duurt ongeveer een half uur tot een uur.

       

      Na de ingreep

      • Na de ingreep gaat uw zoon naar de recovery (uitslaapkamer). Hier blijft hij tot hij goed wakker is. U mag op de uitslaapkamer naast uw zoon aan het bed zitten.
      • Als uw zoon goed wakker is zal hij naar de kinderafdeling gaan.
      • Door de slaap medicatie tijdens de narcose kan uw zoon wat last hebben van hoofdpijn en/of misselijkheid. Deze klachten verdwijnen meestal binnen enkele uren tot dagen.
      • Uw zoon kan wat last hebben van keelpijn. Dit komt door de tube (buisje) wat tijdens de narcose in zijn keel was ingebracht.
      • Als uw zoon wat heeft gegeten, weinig pijn heeft en heeft geplast mag hij met u mee naar huis.

       

      Nazorg thuis

      • De eerste dagen kan uw zoon wat verhoging hebben. Temperatuur tot 38.5 °C is normaal. Hiervoor mag een zetpil (paracetamol) gegeven worden. Na twee dagen moet de temperatuur weer rond de 37 °C zijn, anders moet u contact opnemen met de poli urologie.
      • Het is normaal dat het scrotum na de operatie een beetje gezwollen is en er blauwverkleuring is. Door de hechtingen zal het wondgebied wat vaster aanvoelen dan voor de operatie.
      • Bij kinderen die een luier dragen moet de luier regelmatig worden verschoond. Dit is belangrijk om langdurig contact van de huid met urine of ontlasting te voorkomen.
      • Uw zoon mag gewoon eten en drinken, al zal hij op de dag van de operatie nog weinig eetlust hebben. Is uw zoon nog misselijk? Bouw het eten dan rustig op naar normaal eten.

       

      Complicaties

      • Soms kans op een nabloeding, dit is te herkennen aan het dik en rood worden van het wondgebied
      • Koorts boven de 38.5°C
      • Toenemende pijn
      • Toenemende zwelling
      • Geel/groene pus die uit de wond komt

      Neem bij deze klachten contact op met poli urologie

       

      Leefregels

      • De dag na de ingreep mag het verband worden verwijderd en mag uw zoon weer douchen. Dep de wond na het douchen droog. Niet wrijven!
      • Houdt de wond schoon en droog.
      • Na twee weken mag uw zoon weer in bad.
      • Na enkele dagen tot één week mag uw zoon weer naar school.
      • Na twee weken mag uw zoon weer sporten, zwemmen, fietsen of gymmen.
      • De eerste twee weken mag uw zoon niet in de zandbak spelen (in verband met zand/vuil in de wond).

       

      Controle

      Ongeveer drie maanden na de operatie zal er een controle bij de uroloog zijn. U krijgt hiervoor een afspraak mee vanaf de afdeling.

       

      Telefoonnummers

      Poli urologie, maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 16.30 uur: 0341-463558

      Spoedeisende hulp, in avond, nacht en weekend: 0341-463911

       

      Tot slot

      Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw uroloog. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u ons bellen. Bel dan met poli urologie.

       

      Voor meer informatie op het gebied van urologie kunt u terecht op onze website: www.urologie.nl of op www.allesoverurologie.nl

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 12-9-2024