l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Optiflow zuurstoftherapie

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      De Optiflow is een apparaat dat veel zuurstof met een hoge druk (hoge flow) kan geven. Zuurstof is nodig om het lichaam goed te laten werken. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat hersenen, hart en spieren goed kunnen werken. Bij het inademen komt er zuurstof via de longen in het bloed. Het bloed vervoert de zuurstof door het lichaam. 

       

      Waarom Optiflow zuurstoftherapie? 

      Bij een ziekte aan uw longen kan het zuurstofgehalte in het bloed lager zijn dan normaal. Daardoor kunt u zich erg benauwd voelen. Het is belangrijk dat het zuurstofgehalte in het bloed wordt hersteld. Daarom heeft uw arts besloten om u te behandelen met de Optiflow. 

       

      Wat is Optiflow zuurstoftherapie? 

      Bij Optiflow wordt de lucht verwarmd en bevochtigd, zoals normaal gesproken ook in de neus gebeurt. Hierdoor kunnen we een grotere hoeveelheid lucht geven zonder dat u daarvan last krijgt. Door de hoge druk dat de Optiflow geeft, openen de luchtwegen zich verder. Hierdoor kunnen de longen de zuurstof die u krijgt beter opnemen.

       

      Wat gebeurt er bij de zuurstoftherapie? 

      De extra zuurstof krijgt u via een neusbril. Deze zit met een kort uiteinde (ongeveer één cm) in uw neus. Via de neusbril blaast de Optiflow warme, vochtige en zuurstofrijke lucht in uw neus. Als u hieraan gewend bent, voelt u zich minder benauwd en merkt u dat het ademen makkelijker gaat. Door de warme en vochtige lucht kunt u eventueel vastzittend slijm makkelijker ophoesten. Tijdens deze behandeling bewaakt de verpleegkundige het zuurstofgehalte in uw bloed met een saturatiemeter. We meten het zuurstofgehalte via een clip op uw vinger of oor. Doordat de zuurstof met kracht door de slang wordt geblazen maakt dit veel geluid. Dit hoort bij de behandeling en kan geen kwaad. Als het beter met u gaat bouwen we de behandeling met de Optiflow in kleine stapjes af. 

       

                                      

       

       

      Tijdens de behandeling

      • U mag gewoon praten. Het kan zijn dat u harder moet praten dan normaal. De Optiflow maakt geluid, omdat het de lucht hard door het slangetje blaast. 
      • U mag gewoon eten en drinken. Als u niet mag eten en drinken, wordt u dat verteld. 
      • In overleg met de fysiotherapeut en/of verpleegkundige wordt er samen met u een plan opgesteld om te mobiliseren. 
      • De Optiflow blaast de hele tijd zuurstof naar binnen. De mond en de lippen kunnen dan wat uitdrogen. De verpleegkundige verzorgt regelmatig uw ogen, lippen, mond en tong. In de meeste zalf, zoals vaseline, zit vaak vet. Deze mogen niet gebruikt worden, omdat hierdoor brandwonden kunnen ontstaan. 
      • De therapie werkt het beste wanneer u zo veel mogelijk door de neus in- en uitademt met de mond gesloten. Zo komt de meeste zuurstof in de longen. De fysiotherapeut en de verpleegkundige zullen u helpen bij het doen van ademhalingsoefeningen. 
      • De Optiflow is aangesloten via het stopcontact op elektriciteit. Tijdens de behandeling kunt u zich daarom wat minder vrij bewegen. 
      • Wij adviseren om niet teveel bezoek tegelijk te ontvangen, om niet te vermoeid te raken.

       

      Heeft de Optiflow bijwerkingen? 

      Het gebruik van de Optiflow geeft nauwelijks bijwerkingen.
      Het is mogelijk dat u wat suf wordt. Dit heeft te maken met de hoeveelheid zuurstof die u krijgt. Veel zuurstof in één keer kan, bij de ziekte COPD, leiden tot meer koolzuur in het bloed. Daardoor kunt slaperig of suf worden. U kunt ook hoofdpijn hebben. Krijgt u klachten? Vertel dit aan de verpleegkundige. 

       

                                    

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 25-4-2024