l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Operateur en operatiedatum

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Inleiding

   U zult binnenkort worden opgenomen voor een operatie. Afhankelijk van uw gezondheidtoestand, uw leeftijd en de soort operatie die u ondergaat, krijgt u op de poli wel of niet een operatiedatum mee.

    

   Operatiedatum

   a) U krijgt wél een operatiedatum
   Als u jong en relatief gezond bent, zult u op de poli chirurgie een voorlopige operatiedatum meekrijgen. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat u ook op die datum wordt geopereerd. In de praktijk lukt dit in meer dan 90 % van de gevallen.

    

   Toch kan het voorkomen dat we de operatie op het laatste moment moeten verplaatsen, bijvoorbeeld omdat ziekere patiënten eerder geholpen moeten worden.
   Een andere reden van uitstel van uw operatie kan zijn dat de anesthesist het nodig vindt om aanvullend onderzoek te doen, voordat hij het veilig vindt om goedkeuring voor de operatie te geven.

    

   Wij beseffen hoe vervelend dit uitstel voor u is, maar vragen uw begrip hiervoor.

   b) U krijgt nog géén operatiedatum
   In een aantallen gevallen is het niet verstandig om al een operatiedatum mee te geven, omdat er teveel onzekerheden zijn over de planning.
    

   Voorbeelden hiervan zijn:

   U heeft hart- en of longklachten en u moet een grote operatie ondergaan. De anesthesist wil dan vaak vooraf nog de mening van bijvoorbeeld de cardioloog of longarts vragen. Deze specialisten kunnen nog aanvullend onderzoek aanvragen en de resultaten moeten door hen worden beoordeeld.
   U bent ouder dan 70 jaar en moet een grote operatie ondergaan. In die gevallen zal de geriater (ouderen specialist) mede beoordelen of u zo’n grote operatie lichamelijk én geestelijk aankunt.

    

   Als alle betrokken zorgverleners hun akkoord hebben gegeven voor de operatie kan de operatie doorgaan en krijgt u een operatiedatum. Uw veiligheid staat in dit proces voorop.

    

   Voor sommige operaties is na de ingreep een bed nodig op de afdeling Intensieve Zorg (IZ) om u de eerste 24 uur intensief te kunnen monitoren. Het betreft voornamelijk operaties aan de carotis (halsslagader), de aorta (buikslagader; alleen in geval van open procedure) en de long.

    

   Het aantal IZ-bedden is beperkt en vaak horen we pas op het allerlaatste moment of het bed daadwerkelijk beschikbaar is. Het kan dus voorkomen dat u al bent opgenomen en dan te horen krijgt dat de operatie niet door kan gaan. Uiteraard zoeken we dan zo snel mogelijk naar een oplossing.

    

   Operateur

   Wordt u altijd geopereerd door de chirurg die u op de poli heeft gesproken?

   In principe wordt u altijd geopereerd door de chirurg waarmee u heeft gesproken op de polikliniek. Dit is vooral van toepassing op de grotere operaties. Als u echter geen bezwaar hebt door een andere chirurg te worden geopereerd, dan kunt u dit aangeven. De poliassistente zal u ernaar vragen. Het kan zijn dat u hierdoor sneller kunt worden geholpen.

   Voor een aantal kleinere operaties - zoals liesbreuken, spataderen en galblaasstenen - wordt soms de intake op de polikliniek door een andere chirurg of assistent gedaan dan door wie u wordt geopereerd. In dat geval wordt u wel altijd geopereerd door een chirurg uit het behandelteam die in die ingreep is gespecialiseerd.

   Bij uitzondering kan het voorkomen dat uw ‘eigen’ chirurg op het laatste moment toch niet beschikbaar is. Dit kan zijn door een spoedgeval of onverwachte uitloop van eerdere patiënten. Als u van te voren hebt aangegeven hier geen bezwaar tegen te hebben, zal de waarnemende of dienstdoende chirurg zich alsnog voor de operatie aan u voorstellen.

   Als u op de polikliniek heeft aangegeven dat u persé door uw ‘eigen’ chirurg  wil worden geopereerd, dan zal de operatie worden uitgesteld.


   U krijgt dan zo spoedig mogelijk een nieuwe datum via het secretariaat of het opnamebureau.
    

   Opname

   Hoe laat wordt u opgenomen en op welke afdeling?

   Twee werkdagen voor uw geplande operatie kunt u tussen 10.00 en 11.00 uur het opnamebureau bellen:

   • Opnamebureau
    telefoon (0341) 463880

   U krijgt dan te horen hoe laat u verwacht wordt en op welke afdeling.

    

   Mocht u nog vragen hebben,
   bel gerust met de polikliniek chirurgie of het secretariaat:

   • Polikliniek chirurgie
    telefoon (0341) 463777
   • Secretariaat
    telefoon (0341) 463778.

    

   Zij helpen u graag verder.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 15-6-2024