l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Nierbiopsie, uroloog

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      U heeft met uw uroloog afgesproken dat er een nierbiopsie plaats gaat vinden. Röntgenbeelden hebben een afwijking aan de nier laten zien. Soms is aan de hand van deze beelden niet te zien om wat voor een afwijking het gaat. Vandaar dat er door middel van een nierbiopsie weefsel wordt afgenomen voor onderzoek. Dit weefsel wordt onder een microscoop bekeken door een patholoog anatoom. Dit is een arts die gespecialiseerd is in weefselonderzoek. Op deze manier wordt duidelijk om wat voor een afwijking het gaat.    
       

      Voorbereiding

      Dit onderzoek vindt plaats in dagopname op de operatiekamer. Er wordt gebruik gemaakt van plaatselijke verdoving. Het is voor dit onderzoek belangrijk dat u nuchter bent. Dit betekent dat u van tevoren niet mag eten en drinken. Het hangt van de tijd van het onderzoek af vanaf wanneer u nuchter moet zijn. U krijgt een week voor het onderzoek een brief thuis. Hierin staat hoe laat u de dag van het onderzoek aanwezig moet zijn. Ook staat in die brief tot hoe laat u nog mag eten en drinken. 
       

      Bloedverdunners

      Als u bloedverdunners gebruikt via de trombosedienst, dan moet u hier voor het onderzoek mee stoppen. Dit geldt voor de volgende medicijnen:

      Acenocoumarol
      Stop drie dagen voor het onderzoek

       

      Fenprocoumon (Marcoumar®)
      Stop zeven dagen voor het onderzoek


      Bel van tevoren met de trombosedienst om door te geven welk onderzoek u krijgt. Zij kunnen u vertellen of u tijdelijk een ander middel moet gebruiken. Dit gaat dan meestal om spuitjes met heparine.

       

      Er loopt veel bloed door de nieren. Daarom bestaat er na de biopten kans op een nabloeding. Het is daarom belangrijk dat het bloed tijdens het onderzoek niet te dun is. Daarom moet u voor het onderzoek bloed laten prikken. Dan kunnen we controleren of het bloed niet te dun is.

      U heeft een aanvraagformulier nodig om bloed te kunnen prikken. Dit formulier heeft u meegekregen van de polikliniek urologie.

       

      Anderhalf uur voor het onderzoek gaat u  naar de bloedafname. Deze afdeling vindt u in de centrale hal van het St Jansdal. Naast de balie staat een apparaat waar u een nummer kunt trekken. Druk op de knop “cito” om een nummertje te trekken. U hoeft dan niet lang te wachten.

      Alle andere bloedverdunners mogen in principe worden doorgebruikt. Voor de andere bloedverdunners geldt het volgende:

       

      • Slikt u acetylsalicylzuur of carbasalaat calcium (Ascal®) èn een andere bloedverdunner, stop dan zeven dagen voor het onderzoek met de andere bloedverdunner.
      • Slikt u Rivaroxaban (Xarelto®), Dabigatran (Pradaxa®) òf Apixaban (Eliquis®) stop dan een dag voor het onderzoek met dit middel.
      • Slikt u alleen alleen persantin òf plavix, bel dan met de polikliniek urologie. De uroloog kan u dan vertellen of u uw medicijnen in mag blijven nemen.

       

      Tijdens het onderzoek

      Om goed bij de nier te kunnen ligt u tijdens dit onderzoek op uw buik. Er wordt bij dit onderzoek gebruik gemaakt van echografie. Hiermee kunnen de verschillende organen met behulp van geluidsgolven in beeld worden gebracht. Met behulp van echografie wordt de nier opgezocht. Zo wordt de plaats bepaald waar de nier aangeprikt gaat worden. Deze plek wordt vervolgens gedesinfecteerd (ontsmet) en afgedekt met steriele doeken. Dit om een ontsteking te voorkomen. De huid wordt verdoofd met een aantal injecties. Hierna wordt een klein sneetje in de huid gemaakt. Hierdoor kan de holle biopsienaald makkelijker worden ingebracht. Het aanprikken gebeurt op geleide van de echo beelden. Het onderzoek is mogelijk gevoelig, maar over het algemeen niet pijnlijk.
      Meestal worden er in totaal twee tot vier stukjes weefsel (biopten) afgenomen.  
       

      Na het onderzoek

      Als het onderzoek klaar is wordt de huid afgedekt met een stevig gaas. De eerste twee uur blijft u plat op uw rug liggen. Dit om een nabloeding te voorkomen. Uw pols en bloeddruk en de wond worden regelmatig gecontroleerd. Na deze twee uur mag u op geleide van de klachten weer in beweging komen. Als alles goed gaat mag u de dag van het onderzoek weer naar huis. Zelf naar huis rijden wordt wel afgeraden. De dag na het onderzoek kan het gaas vervangen worden door een gewone pleister.
      De eerste week na het onderzoek wordt het afgeraden om zwaar te tillen. Ook sporten of ander zwaar lichamelijk werk mag de eerste week niet. Na deze week kunt u uw dagelijkse bezigheden weer oppakken.
      Als u bent gestopt met bloedverdunnende medicijnen mag u die na het onderzoek weer innemen. Als u nog veel bloed in de urine heeft moet u ons eerst bellen. Bel dan met de polikliniek urologie.
       

      Klachten

      Neem contact met ons op als:

      • de pijn erger wordt
      • u veel bloed bij de urine heeft
      • bij een temperatuur boven de 38,5 °C

      Bel dan met de polikliniek urologie. Wij zijn bereikbaar op spreekuurtijden via telefoonnummer 0341-463558
       

      Uitslag

      De uitslag van het weefselonderzoek is na ongeveer zeven dagen bekend. U heeft hiervoor een afspraak meegekregen voor op de polikliniek urologie.
       

      Tot slot

      Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw uroloog. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u ons bellen. Bel dan met de polikliniek urologie.

      Voor meer informatie op het gebied van urologie kunt u terecht op onze website:
      www.urologie.nl

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 12-11-2024