Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).
Het onderzoek
Nierbiopsie
Tekst video:
De nieren liggen achterin de buik ter hoogte van de onderste ribben. Om te onderzoeken of uw nier ziek is worden er tijdens een nierbiopsie kleine stukjes weefsel verzameld voor verder onderzoek in een laboratorium. Tijdens de nierbiopsie ligt u in de meeste gevallen op uw buik. In sommige gevallen moet u op uw zij liggen.
De juiste plek van de bioptie wordt met behulp van een echo-apparaat bepaald. Hiervoor krijgt u een gel op uw lichaam. Een echo werkt met geluidsgolven en doet geen pijn.Als de plek van de biopsie is gevonden, wordt deze gemarkeerd. Daarna maakt een medewerker de huid schoon met een desinfecterend middel en dekt de plek van de ingreep af met steriele doeken. Vervolgens krijgt u een verdoving. Deze prik kan gevoelig zijn.
Na de verdoving wordt er een klein sneetje in de huid gemaakt, zodat de naald makkelijker kan worden ingebracht. Om voldoende weefsel te verzamelen krijgt u een aantal prikken. Deze prikken kunnen pijnlijk zijn, omdat de nier zelf niet verdoofd kan worden. Het weefsel wordt voor verder onderzoek opgestuurd naar het laboratorium. U moet tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijven liggen. Volg tijdens het onderzoek de instructies van de arts.
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.
Uw voorbereiding
Opname in het ziekenhuis
U wordt opgenomen op de verpleegafdeling. Het is slim om voor het onderzoek te plassen. Na het onderzoek moet u enkele uren blijven liggen. De biopsie (het onderzoek) gebeurt op de poliklinische operatieafdeling. Een verpleegkundige brengt u daar naartoe.
Heeft u een allergie?
Heeft u een allergie? Vertel dit zo snel mogelijk aan uw arts.
Eten en drinken
- Voor het onderzoek mag u gewoon eten en drinken.
- Na het onderzoek mag u 2 uur niet eten of drinken.
- Daarna mag het weer, maar het kan lastig zijn omdat u dan nog moet blijven liggen.
Draag makkelijk zittende kleding
Draag makkelijke kleding. Voor het onderzoek doet u uw eigen kleding uit. U krijgt een operatiejasje aan. Uw onderbroek en sokken mag u aanhouden.
Medicijnen
Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan met uw arts wanneer u moet stoppen. Heeft u ze per ongeluk toch genomen? Zeg dat dan altijd tegen de arts, voor het onderzoek.
Uw arts bespreekt met u of u uw andere medicijnen mag blijven gebruiken. Een paar dagen voor het onderzoek wordt er bloed geprikt. Zo kijkt de arts of uw bloed goed kan stollen om het onderzoek te doen.
Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?
- Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart).
- Een lijst met uw medicijnen (AMO: Actueel Medicatie Overzicht).
- Iets om te doen (boek, puzzel, mobiel) voor tijdens het wachten.
- Makkelijke schoenen of slippers voor als u weer uit bed mag.
Na het onderzoek
De uitslag
Tijdens het onderzoek is er een weefsel weggehaald. Dit wordt verder onderzocht in het laboratorium. De uitslag duurt 1 tot 2 weken. U heeft met uw arts afgesproken wanneer u de uitslag krijgt.
Na het onderzoek (nazorg)
-
U moet 3 uur op uw rug blijven liggen.
-
De verpleegkundige controleert regelmatig:
- De wond
- Uw bloeddruk en hartslag
In de eerste 2 uur gebeurt dit elke 15 minuten. Voelt u zich goed? Dan mag u daarna weer eten en drinken.
- Na 2 uur mag u half rechtop in bed zitten.
- Na 6 uur mag u uit bed komen.
U krijgt een drukverband op de wond. Dit kunt u na 24 uur zelf verwijderen. Voelt u zich goed? Dan mag u de volgende dag naar huis.
Leefregels na het onderzoek
Eerste week:
- Niet zwaar tillen
- Niet sporten
Andere dingen mag u gewoon doen.
Mogelijke complicaties
- U kunt een kleine bloeding of ontsteking krijgen op de plek van de biopsie.
-
Soms ontstaat er een bloeding in de nier. Daarom blijft u een nacht in het ziekenhuis.
- U kunt pijn voelen op de plek van de biopsie. Ook ademhalen kan aan die kant soms pijnlijk zijn. Hiervoor mag u 4x per dag 1000 mg (2 pillen van 500mg) paracetamol innemen.
-
Soms zit er bloed in de urine. Dat is normaal en gaat meestal vanzelf weer weg.
Wanneer moet u contact opnemen?
Bel het ziekenhuis bij:
- Veel bloed in de urine.
- Erge pijn aan de kant van de biopsie.
- Koorts (temperatuur boven de 38,5 graden)
- U voelt zich niet goed.
- U voelt dat u moet plassen, maar het lukt niet.
Meer informatie
Weefselonderzoek (Histologie)
Tekst video:
Artsen doen hun uiterste best om te onderzoeken wat er precies met u als patiënt aan de hand is en welke behandeling het best bij u past. Dit doen ze niet alleen, maar samen met verschillende specialisten. De pathologen en analisten in het laboratorium vormen een belangrijke groep experts die de arts helpen om tot een diagnose en een goed behandelplan te komen. Hoe doen ze dat? Tijdens onderzoeken of operaties kan er lichamelijk weefsel worden afgenomen. Het materiaal wordt, afhankelijk van de situatie, in een potje ‘bewaar-vloeistof’ of vacuüm geseald naar een pathologie laboratorium gebracht. Na ontvangst in het laboratorium, wordt het materiaal geselecteerd en krijgt het een uniek nummer dat gekoppeld is aan uw naam, zodat het exact te volgen is tijdens het onderzoeksproces.
Na de eerste selectie wordt het materiaal door medewerkers met het blote oog bekeken en beschreven. Vervolgens worden belangrijke onderdelen van het materiaal in kleine plakjes gesneden en in cassettes geplaatst. Soms zijn er meerdere cassettes nodig om het materiaal in kwijt te kunnen. Dit worden samples genoemd. Het kleinere weefsel kan direct in een cassette gedaan worden.
Alle cassettes gaan vervolgens een machine in, waar het weefsel wordt ontwaterd, ontvet en in paraffine gegoten wordt. Paraffine kennen we allemaal als kaarsvet en omdat paraffine stolt, ontstaan er na deze bewerking harde blokjes met daarin stukjes weefsel van uw lichaam. Deze massieve blokjes kunnen met behulp van een vlijmscherp mes tot hele dunne plakjes worden gesneden. Deze dunne plakjes, ook wel coupes genoemd, zijn maar een paar micrometer dik en worden op een glasplaatje gelegd. Hierna worden deze coupes gekleurd in een machine met een HE-kleuring. Dat staat voor Hematoxyline en Eosine. Deze kleuring zorgt ervoor dat afwijkingen op celniveau zichtbaar zijn onder een microscoop. In sommige gevallen zijn er aanvullende kleuringen nodig om specifieke cel-bestanddelen aan te kunnen tonen. Er wordt dan bijvoorbeeld een immunokleuring of een DNA-onderzoek gedaan.
In de laatste stap beoordeelt de patholoog alle coupes onder een microscoop. Bij twijfel zal de patholoog overleggen met zijn collega’s. Na het stellen van een diagnose wordt de behandelend arts hierover geïnformeerd. Het onderzoeken van weefsel is een intensief proces. Klein weefselonderzoek duurt 3 tot 5 werkdagen. Voor een grotere inzending duurt dit langer. In geval van spoedsituaties kan het weefselonderzoek in 1 tot 2 dagen plaatsvinden.
Afgenomen weefsel wordt in een laboratorium onderzocht door een patholoog. De patholoog bekijkt het weefsel onder een microscoop en geeft de uitslag door aan uw arts. Bekijk hier hoe het weefselonderzoek verloopt.
Meer informatie over nieren en nierziekten
Op de volgende website is meer informatie te vinden over de werking van de nieren en over nierziekten:
Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier.