l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Nesbitt

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Nesbitt

   Bij sommige mannen staat de penis wat krom. Dit kan geleidelijk ontstaan. Dit kan vervelend zijn tijdens het vrijen. De uroloog kan deze kromstand verhelpen. Hiervoor is een operatie nodig. Deze operatie noemen we Nesbitt fundoplicatie.
    

   Voorbereiding

   Deze ingreep vindt plaats onder algehele narcose of een ruggenprik (spinaal). Er moet van tevoren een gesprek plaats vinden met de anesthesist (narcotiseur). Deze afspraak wordt gemaakt door de assistente van de uroloog.
    

   Bloedverdunners

   Als u bloedverdunners gebruikt via de trombosedienst, dan moet u hier voor de operatie mee stoppen. Dit geldt voor de volgende medicijnen:

   Acenocoumarol
   Stop drie dagen voor de operatie

    

   Fenprocoumon (Marcoumar®)
   Stop zeven dagen voor de operatie

    

   Bel van tevoren met de trombosedienst om door te geven welke operatie u krijgt. Zij kunnen u vertellen of u tijdelijk een ander middel moet gebruiken. Dit gaat dan meestal om spuitjes met heparine.

    

   Voor de andere bloedverdunners geldt het volgende:

   • Slikt u acetylsalicylzuur of carbasalaat calcium (Ascal®) èn een andere bloedverdunner, stop dan zeven dagen voor de ingreep met de andere bloedverdunner.
   • Slikt u Rivaroxaban (Xarelto®), Dabigatran (Pradaxa®) òf Apixaban (Eliquis®) stop dan een dag voor de ingreep met dit middel.
   • Slikt u alleen alleen persantin òf plavix, bel dan met de polikliniek urologie. De uroloog kan u dan vertellen of u uw medicijnen in mag blijven nemen.

    

   Als u bent gestopt met acenocoumarol of fenprocoumon (marcoumar®) moet u voor de operatie bloed laten prikken. Zo kan de uroloog nakijken of uw bloed weer dik genoeg is. Dit is belangrijk. Anders verliest u teveel bloed bij de operatie. U heeft een aanvraagformulier nodig om bloed te kunnen prikken. Dit formulier heeft u meegekregen van de polikliniek urologie.

    

   De dag van de operatie gaat u eerst naar de bloedafname. Deze afdeling vind u  in de centrale hal van het St Jansdal. Naast de balie staat een apparaat waar u een nummer kunt trekken. Druk op de knop “cito” om een nummertje te trekken. U hoeft dan niet te lang te wachten.

    

   Alleen als u gestopt bent met acenocoumarol of fenprocoumon (marcoumar®) moet u bloed laten prikken. Als u bent gestopt met een andere bloedverdunner is dit niet nodig. 
    

   Tijdens de operatie

   Om de stand van de penis te corrigeren wordt de lange kant van de penis iets ingekort. De penis zal dus na deze ingreep iets korter zijn dan voorheen. De wond die hierbij ontstaat wordt gesloten met oplosbare hechtingen. Deze lossen na zo’n twee tot drie weken vanzelf op. De operatie duurt in totaal ongeveer een uur.
   Tijdens de operatie wordt een katheter ingebracht. Dit is een dun slangetje dat door de plasbuis naar de blaas gaat. Via deze katheter kan de urine het lichaam verlaten. Zo krijgt de wond rust. Daarnaast wordt een drukverband om de penis aangebracht. Dit om een nabloeding tegen te gaan. 
    

   Na de operatie

   Na de operatie gaat u eerst naar de uitslaapkamer (recovery). Daar blijft u tot u u voldoende wakker bent en uw pols en bloeddruk goed zijn. U wordt daarna opgehaald door een verpleegkundige van de verpleegafdeling. Daar zult u in principe nog een nacht blijven.

    

   De ochtend na de operatie worden de katheter en het drukverband verwijderd. De penis kan dik en pijnlijk zijn. Ook kan er sprake zijn van een bloeduitstorting (blauwe plek). Als u zelf weer voldoende uit kunt plassen mag u weer naar huis.

    

   Thuis gelden er een aantal leefregels. Het is goed om de wond dagelijks schoon te spoelen onder de douche. In bad of zwemmen mag de eerste week nog niet.


   De wond heeft ongeveer twee à drie weken nodig om te genezen. Zwaar tillen en sporten kunt u in deze weken beter niet doen. Ook met fietsen kunt u het beste drie weken wachten.
   Vrijen is na zes weken weer toegestaan. Masturberen mag weer als het stijf worden van de penis niet pijnlijk meer is.

    

   Als u bent gestopt met bloedverdunnende medicijnen dan mag u deze de dag na de operatie weer innemen. Als u nog veel bloed verliest moet u ons eerst bellen. Bel dan met de polikliniek urologie.
    

   Klachten

   Het is normaal als de penis in het begin dik en gezwollen is. Ook kan de wond nog wat bloed of wondvocht lekken. Neem bij de volgende klachten contact met ons op:

   • Bij koorts boven de 38,5°C;
   • Als de wond hevig bloedt
   • Als de roodheid en zwelling rond de wond veel erger worden.

    

   U kunt bellen naar de polikliniek urologie via telefoonnummer (0341) 463558.
    

   Controle

   Ongeveer zes weken na de operatie komt u op controle bij de uroloog. U heeft hiervoor bij uw ontslag een afspraak mee gekregen.

    

   Tot slot

   Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw uroloog. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u ons bellen. Bel dan met de polikliniek urologie.

    

   Voor meer informatie op het gebied van urologie kunt u terecht op onze website:
   www.urologie.nl

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 22-3-2023