l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Nazorg galblaas verwijderen

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Vandaag is je galblaas verwijderd. In deze folder geven wij informatie over wat je kunt verwachten na deze operatie.

    

   Wondverzorging

   Het gebied waar de wond zit, kan gevoelig zijn. Een aantal dagen na de operatie zal het gebied rondom de wond wat anders aanvoelen. Meestal voel je ook een lichte verdikking. Dit zal langzaam weer normaal worden. 
   Er zitten pleisters op de wond geplakt. Twee dagen na de operatie mogen de pleisters van de wond af. Je hoeft geen nieuwe pleister erop te plakken als de wondjes droog zijn.
   De hechtingen of knoopjes lossen in principe vanzelf op. Als het nodig is, kunnen ze verwijderd worden als je op de poli voor controle komt.
    

   Lichamelijke verzorging

   Twee dagen na de operatie mag je weer douchen.
    

   Voeding

   Je hoeft geen specifiek dieet te volgen. Ons advies is wel om vezelrijke voeding te eten (vezels zitten in: volkoren producten, groente, fruit, peulvruchten en noten). Het is aan te raden om veel water te drinken. Dit om je darmen weer te stimuleren, zodat je ontlasting weer op gang komt.

    

    

   Activiteiten

   Je voelt zelf aan of iets wel of niet kan. Luister goed naar je eigen lichaam. Je kunt je activiteiten en het tillen van dingen uitbreiden op geleide van de pijn.

    

    

    

   Poliklinische controle

   Er wordt in principe een afspraak voor je gemaakt op de polikliniek 10 tot 14 dagen na de operatie. Is dit niet het geval dan vragen we je de afspraak zelf te maken via het afsprakenbureau.

    

   Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar

   Een opname in het ziekenhuis kan vervelend zijn. Je krijgt te maken met verschillende artsen, assistenten en verpleegkundigen. Je hoort ook allerlei medische termen. Wij willen je zo goed mogelijk informatie geven over de opname. Lees daarom deze folder goed door. Als je weet wat er gaat gebeuren of hoe de dingen gaan, ben je meestal minder zenuwachtig. Je ouder(s) lezen deze folder ook. Vraag of ze kunnen uitleggen wat je niet snapt.
    

   Wie beslist: jij, je ouders of samen?

   Wat is het beste voor je als je ziek bent? Wie beslist dat eigenlijk? Moet er rekening gehouden worden met jouw mening? Dat staat in een speciale wet: de Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO).

    

   Ben je ouder dan 12 jaar?

   Dan moet de dokter ook aan jou vragen of je het goed vindt wat hij/zij gaat doen. Jij en je ouder(s) moeten allebei toestemming geven voor een behandeling of onderzoek. Als jij en je ouder(s) het niet met elkaar eens zijn, dan zal de arts met jullie in gesprek gaan om te kijken of jullie tot een gezamenlijke overeenstemming kunnen komen. Als dit niet lukt zal gekeken worden door de arts of de onderzoeken en behandelingen uitgesteld kunnen worden tot na je 16e levensjaar. Wanneer de behandeling of onderzoek niet kan worden uitgesteld, beoordeelt de arts of jij voldoende in staat bent de beslissing zelf te nemen. Dat neemt de arts mee in zijn uiteindelijke besluit. Lees er meer over op: www.jadokterneedokter.nl

    

   Ben je 16 jaar of ouder?

   Dan beslis je zelf. Alleen jouw toestemming is nodig. De arts mag informatie alleen met jouw toestemming geven aan je ouder(s). Het advies is wel om je ouder(s) te betrekken bij de besluiten die je neemt, omdat een keuze soms moeilijk is en grote gevolgen kan hebben. Lees er meer over op www.jadokterneedokter.nl

    

   Vragen

   Heeft u na het bezoek aan het ziekenhuis vragen?

   • De eerste vijf dagen na het bezoek kunt u contact met ons opnemen via het algemene nummer van het ziekenhuis: 0341-463911. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen.
   • Is het langer dan vijf dagen geleden? Neem dan contact op met uw eigen huisarts of buiten kantoortijden met de huisartsenpost. Zie voor contactgegevens de website van ziekenhuis St Jansdal.

    

    

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 15-7-2024