l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

MRI onderzoek kinderen

Versienr: 4
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      De dokter heeft besloten dat er een MRI-scan gemaakt moet worden. Je gaat hiervoor naar de afdeling radiodiagnostiek: 

       

      Harderwijk

      • Je meldt je op het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie. De afdeling Radiologie bereik je door vanaf de hoofdingang bewegwijzeringsnummer 0.78 te volgen.

      • Als je gebruikmaakt van de aanmeldzuil in de centrale hal, kun je na aanmelden plaatsnemen in de wachtruimte 5 van MRI / PET-CT.

       

      Graag de vragenlijst* die je eerder ontvangen hebt, ingevuld meenemen. 

       

      Lelystad

      • Je meldt je op het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie.

      • Als je gebruikmaakt van de aanmeldzuil in de centrale hal, kun je na aanmelden plaatsnemen in de wachtruimte van MRI / CT.

       

      Graag de vragenlijst* die je eerder ontvangen hebt, ingevuld meenemen. 

       

      * Als je gebruikmaakt van MijnStJansdal, klik dan op ‘Afspraak voorbereiden’. 

        

      Allergie Gadolinium contrastmiddel 

      Als je bekend bent met een allergie voor gadolinium of contrastmiddelen is het belangrijk dat je dit vóór de MRI-scan zegt tegen de laborant. 

        

      Zwanger 

      Ben je zwanger of denk je dit te zijn? Dan is het belangrijk dat je ons dit vertelt voordat het onderzoek begint. De MRI-laborant kan dan de risico's van het onderzoek en zwangerschap met jou bespreken. 

        

      Voor ouders

      Kunt u niet komen? Laat het ons tenminste 24 uur van tevoren weten. Bel de afdeling Radiologie op telefoonnummer (0341) 46 36 50.

       

      Heeft u een vraag of is iets onduidelijk? Bel dan ook de afdeling Radiologie. Wij zijn ervoor om u te helpen.

       

      MRI-scan

      De dokter onderzoekt wat de oorzaak is van jouw klachten. Daarom krijg je binnenkort een MRI-scan. Dan wordt er een serie foto’s gemaakt van de binnenkant van je lichaam. 

      Het maken van de MRI-scan duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. Je moet al die tijd stil blijven liggen. Het apparaat maakt lawaai. Je mag iemand meenemen die ook veilig de MRI ruimte binnen mag komen en bij je blijft terwijl de MRI-scan wordt gemaakt. De vragen uit de vragenlijst moeten dan ook door je begeleider allemaal met nee beantwoord kunnen worden.
       

      Wat is een MRI-scan? 

      MRI is de afkorting van Magnetic Resonance Imaging. In het Nederlands betekent dat: foto’s nemen met magnetische golven. Op die foto’s kan de dokter het binnenste van je lichaam van alle kanten bekijken.
        

      Wat de dokter bijvoorbeeld kan bekijken, zijn: 

      • je hersenen 
      • je ruggenmerg en je zenuwen 
      • je spieren 
      • je pezen en gewrichtsbanden 
      • je hart 
      • de organen in je buik, zoals je lever of je nieren 

        

      Hoe werkt het MRI apparaat? 

      Met een magneet plak je briefjes op de deur van de koelkast. Twee magneten kunnen elkaar aantrekken of juist afstoten. Je lichaam is opgebouwd uit atomen. Piepkleine deeltjes. Je kunt ze niet zien. Die atomen zijn ook magnetisch. In een MRI-apparaat worden hele grote, sterke magneten gebruikt.
      De magneten van het MRI-apparaat en de atomen in je lichaam trekken elkaar aan of stoten elkaar af. Een antenne vangt die magnetische signalen op. De computer maakt daar plaatjes van. Die plaatjes zijn een soort foto’s van de binnenkant van je lichaam.
      Zo’n MRI-apparaat is een mooie uitvinding. Het kijkt dwars door je kleren en je vel heen. En je voelt er niks van. Het MRI-apparaat maakt veel foto’s. Heel snel achter elkaar. Bij elke foto hoor je harde klikken of bonken. Het maakt zoveel lawaai en het gaat zo snel, dat het wel een drilboor lijkt. Het klinkt of er iemand naast je staat te timmeren. Dat lawaai hoort erbij. Je krijgt oordopjes en een koptelefoon om het lawaai wat te verminderen. Door de koptelefoon kun je naar muziek luisteren.
        

      Waarom maken we zovéél foto’s? 

      Stel je voor dat de dokter je hoofd wil onderzoeken. Stukje voor stukje, van je kruin naar het puntje van je kin, maakt het MRI-apparaat foto’s van de binnenkant van je hoofd. 

      Je kunt die foto’s vergelijken met dunne plakjes kaas. Als je ze allemaal op elkaar legt, heb je weer een hele kaas. Op al die foto’s bij elkaar kan de dokter bijvoorbeeld je hele hoofd van binnen bekijken. Plakje voor plakje.
        

      Vóór de MRI-scan 

      In het MRI-apparaat zitten sterke magneten. En magneten trekken metaal aan. Daarom mag je geen metalen dingen meenemen naar de kamer waar het MRI-apparaat staat. Dat geldt ook voor je ouders. Het apparaat werkt niet goed als er metaal in de buurt is en het kan zelfs gevaarlijk zijn. De magneten in het apparaat zijn namelijk heel erg sterk.
      Metaal zit in: 

      • Ritsen en knopen 
      • Kettinkjes, armbanden, oorbellen 
      • Piercings 
      • Ringen 
      • Haarspeldjes 
      • Horloge 
      • Sleutels 
      • Geld, bankpasjes met magneetstrip 
      • Bril 

      • Mp3-speler, iPod, mobiele telefoon 
      • Sommige make-up kan de MRI-scan beïnvloeden. Daarom voor het onderzoek geen make-up gebruiken. 
      • Bh met beugel – soms is de beugel van metaal 
      • Beugel in je mond (een vaste beugel is geen probleem voor een MRI) 
      • Implantaten/ stimulatoren 

        

      Meestal mag je voor een MRI-scan gewoon eten en drinken. Als dat niet mag, hoor je dat van tevoren van de dokter of de verpleegkundige. 

        

      Voor ouders

      • Mensen met een pacemaker mogen niet in de MRI-kamer komen. Het magnetisch veld ontregelt de pacemaker - ook vóór en na het maken van de scan. 

      • Heeft uw kind metalen schroeven, clips, drains of pompjes met metaal in het lichaam? Meld dit van tevoren bij de arts en de laborant. 
      • Bent u (misschien) zwanger? Zeg dit vóór het onderzoek tegen één van de medewerkers van de afdeling Radiologie. U mag wel bij uw kind zijn als uw kind op het bed gaat liggen maar niet als we de MRI-scan gaan maken. Neem eventueel een ander vertrouwd persoon mee om bij uw kind te blijven tijdens het onderzoek. Ook deze moet de vragen uit de vragenlijst allemaal met nee kunnen beantwoorden. 

        

      Contrastvloeistof

      Als de dokter wil dat er een MRI-scan met contrastvloeistof wordt gemaakt, dan krijg je een infuus. Het infuus blijft tijdens het onderzoek zitten. 

        

      Hoe wordt de MRI-scan gemaakt? 

      Je ligt op een smal bed. Het bed wordt in het MRI-apparaat geschoven. Dat apparaat ziet eruit als een soort tunnel. Het is er niet donker. De tunnel is aan beide kanten gewoon open. Je mag je kleren aanhouden, als deze zonder metalen onderdelen of glitters zijn. Als je het koud hebt, krijg je een deken. In de ruimte ernaast zitten de mensen die de scan maken, de laboranten. Ze kunnen jou zien door een groot raam. In de tunnel zit een luidspreker. Daardoor kun je de laborant horen als ze iets tegen je zou willen zeggen. Er is een alarmbel aanwezig voor als het nodig mocht zijn dat de laborant naar je toekomt. Er mag de hele tijd iemand bij je blijven. Je vader, moeder of iemand anders kan bij het apparaat zitten. Als er bijvoorbeeld een scan van je hersenen wordt gemaakt, krijg je een speciale helm over je hoofd. Op de helm zit een spiegeltje zodat je jouw vader of moeder kunt zien zitten.

       

      Stil blijven liggen 

      Het is heel belangrijk dat je niet beweegt. De laboranten kunnen kussentjes naast je neerleggen, zodat je niet per ongeluk beweegt.
        

      Foto’s maken 

      De laborant maakt steeds een paar minuten achter elkaar foto’s. Dan hoor je dus hard gebonk en geklik. Tussen de fotoseries door is het even stil. Maar ook dan mag je niet bewegen.
      Tijdens de scan krijg je oordoppen in en een koptelefoon op, om het gehoor te beschermen tegen de harde geluiden uit de MRI-scanner. Door de koptelefoon kan je naar de radio luisteren. De herrie van de MRI-scanner hoor je nog wel door de muziek heen. 

       

      Na het onderzoek 

      Als je een infuus hebt gekregen, dan wordt deze na de MRI-scan eruit gehaald. Daarna mag je terug naar de afdeling of naar huis.
        

      Uitslag 

      De uitslag van de MRI-scan krijg je van de dokter die de MRI-scan heeft aangevraagd. De dokter bespreekt met jou en je ouders wat er op de MRI-scan te zien is. 

       

      Voor ouders: voorbereiding en begeleiding

      Hoe kunt u uw kind voorbereiden?

      Hieronder staan algemene adviezen. U kunt zelf inschatten wat bij uw kind past.

      • Kies een rustig moment voor de voorbereiding. Bijvoorbeeld niet vlak voor het slapen gaan. Zorg dat er tijd is voor uw kind om vragen te stellen.
      • Begin bij jonge kinderen niet te vroeg met voorbereiden. Ze hebben een ander tijdsbesef dan volwassenen. Jonge kinderen leven in het ‘hier en nu’. Een paar dagen van tevoren is meestal vroeg genoeg. Zorg wel dat er voldoende tijd is om er nog eens op terug te komen. Herhaling is belangrijk. Bij oudere kinderen kunt u wat eerder beginnen.
      • Laat uw kind de informatie navertellen aan uzelf of aan anderen. Zo merkt u of alles begrepen is.
      • Kijk met uw kind het filmpje een MRI-scan op Kinderwebsite van Ziekenhuis St Jansdal // 7-12 jarigen > Radiologie onderzoeken (stjansdalkids.nl)  Hier zijn ook de verschillende geluiden van de MRI te horen.

       

      Wat vertelt u en hoe?

      • Kies woorden die uw kind begrijpt, vertel zo eenvoudig mogelijk. Sluit aan bij zijn/haar belevingswereld.
      • Vraag wat uw kind al weet over het onderzoek.
      • Gebruik positieve woorden vooraf, tijdens en na medische handelingen. 'Ik ben bij je en zal je helpen' of 'goed gedaan' of 'Kom wij zoeken Wally, dan kan de dokter goed zijn werk doen'. Negatieve woorden zijn: 'bang', 'pijn', 'spannend', 'angst' en 'naar' of 'vervelend'. Deze woorden hebben een negatieve klank en werken door bij uw kind als angst en stress. Vermijd deze woorden vooraf, tijdens en na medische handelingen.
      • Vertel alleen over wat uw kind bewust meemaakt tijdens het onderzoek. Dus over alles wat het ziet, voelt, hoort, ruikt en proeft.

       

      Hoe kunt u uw kind begeleiden?

      • Ga met uw kind mee naar het onderzoek. Of vraag een ander vertrouwd persoon om mee te gaan. Dat geeft steun en veiligheid. U kunt voor afleiding zorgen. Bespreek thuis al hoe u dat het beste kunt doen.
      • Neem lievelingsspeelgoed, een knuffel, (voor)leesboek of mobiele telefoon mee om muziek te luisteren of spelletjes op te doen. Dit geeft afleiding als je nog even moet wachten voordat je de scanruimte in mag.

       

      U mag verwachten dat we tijdens het onderzoek duidelijk vertellen wat er gebeurt. Stel gerust vragen als u of uw kind iets niet begrijpt.

       

      Een goede voorbereiding zorgt voor minder spanning en onverwachte situaties. Toch kan uw kind zich anders gedragen dan u verwacht of gewend bent. Uw kind kan stil worden, of juist druk, of huilerig. Thuis of tijdens het onderzoek. Geef hier aandacht aan en maak het bespreekbaar. Uw kind voelt zich daardoor gesteund.

       

      Wil je meer weten?

      Kijk dan op:
      www.stjansdalkids.nl
      www.stjansdal.nl
      www.jadokterneedokter.nl
      www.kindenziekenhuis.nl
       

      Heb je nog vragen?

      • Schrijf ze op, dan kun je ze niet vergeten.
      • Telefoonnummer kinder- en tienerafdeling:  (0341) 46 36 23.
         

      Informatie voor jongeren vanaf twaalf jaar

      Een opname in het ziekenhuis kan vervelend zijn. Je krijgt te maken met verschillende artsen, assistenten en verpleegkundigen. Je hoort ook allerlei medische termen. Wij willen je zo goed mogelijk informatie geven over de opname. Lees daarom deze folder goed door. Als je weet wat er gaat gebeuren of hoe de dingen gaan, ben je meestal minder zenuwachtig. Je ouder(s) lezen deze folder ook. Vraag of ze kunnen uitleggen wat je niet snapt.

      Lees meer in de folder  Rechten van kinderen, informatie en toestemming .

       

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 19-9-2024