l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

MRI-onderzoek

Versienr: 10
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Doel van het onderzoek 

      Op advies van uw behandelend arts wordt u binnenkort in het ziekenhuis verwacht op de afdeling Radiologie voor een MRI-onderzoek. Waarschijnlijk heeft u al het één en ander gehoord over wat er tijdens zo’n MRI-onderzoek gaat gebeuren. In deze folder wordt nog een keer alles op een rijtje gezet, zodat u optimaal bent voorbereid. Vanzelfsprekend wordt één en ander met u vóór het onderzoek nog eens besproken door de MRI-laborant. 

       

      Belangrijk 

      Patiënten met een pacemaker, met operatie(clips) in het hoofd of met bijvoorbeeld een inwendige gehoorprothese komen niet altijd in aanmerking voor een MRI-onderzoek. Er bestaat namelijk het gevaar dat het magneetveld, waarmee de MRI-scanner werkt, de pacemaker ontregelt of de clip(s) losmaakt. Ook kunnen implantaten die magnetisch zijn, de magnetische werking verliezen. Bij bepaalde typen pacemakers is een MRI-onderzoek wel mogelijk. Daarvoor krijgt u een extra afspraak bij uw pacemakertechnicus, voor en na uw MRI-onderzoek. 

       

      Als u een verwijderbare insulinepomp of –sensor gebruikt, moet deze worden verwijderd voor aanvang van de scan. Indien mogelijk kunt u proberen uw MRI afspraak en het vervangen van uw verwijderbare insulinepomp/-sensor op elkaar af te stemmen. 

       

      Als u medicinale pleister(s) op de huid gebruikt, moeten deze worden verwijderd voor aanvang van de scan. Indien mogelijk kunt u proberen uw MRI afspraak en het vervangen van uw medicinale pleister(s) op elkaar af te stemmen. 

       

      Alle verdere metalen of magnetische voorwerpen moeten buiten de onderzoeksruimte blijven (sleutels, haarspeldjes, munten, horloges, sieraden, gehoorapparaten, verwijderbare insulinepomp). Een gebitsprothese geeft geen problemen bij een MRI scan. Het kan alleen wel voorkomen dat u bij bepaalde onderzoeken de gebitsprothese uit uw mond zal moeten verwijderen. Wij vragen u uw gebitsbakje van huis mee te nemen.

       

      Indien u engtevrees (claustrofobie) heeft, moet u vóóraf contact opnemen met radiologie (0341 - 46 36 50). Er bestaat namelijk de mogelijkheid op een andere dag dan het afspraakmoment te komen proefliggen. Hiermee is er voor u bekendheid met het apparaat en weet u beter wat u te wachten staat. Ook kunt u kalmeringsmedicatie bespreken met uw aanvragend arts. Indien u dit zou nemen mag u daarna niet meer actief deelnemen aan het verkeer. Houdt u daar rekening mee. 

       

      Neemt u uw ingevulde vragenlijst mee naar uw afspraak. Als u gebruik maakt van MijnStJansdal, klik dan op 'Afspraak voorbereiden'.

       

      Voorbereiding van het onderzoek 

      Er is geen speciale voorbereiding noodzakelijk. U kunt gewoon eten en drinken en eventueel uw gebruikelijke medicijnen innemen.

       

      Komt u voor een MRI prostaat? Dan vragen wij u thuis naar het toilet te gaan voordat u vertrekt en als het mogelijk is uw darmen te ontlasten.

       

      Krijgt u een MRCP (onderzoek van de galwegen)? Dan moet u vier uur voor het onderzoek nuchter blijven. Dat wil zeggen: niet meer eten, drinken of roken! 

       

      Tijdens het MRI-onderzoek mag u hemd, onderbroek en sokken aanhouden. Eventueel kunt u een t-shirt en/of pyamabroek zonder metalen onderdelen meenemen. Deze zou u kunnen dragen om het niet koud te krijgen tijdens het langdurig stilliggen. Eventuele sieraden laat u alvast thuis. 

       

      Uitvoering van het onderzoek 

      Nadat u zich heeft ontkleed, wordt u door de laborant(e) op de onderzoekstafel geholpen. Voor de meeste onderzoeken ligt u op uw rug op tafel, behalve voor een MRI mammo. Dan komt u op uw buik te liggen. Deze onderzoekstafel wordt vervolgens in een soort tunnel (de MRI-scanner) geschoven. 

       

      Tijdens het onderzoek hoort u harde, kloppende geluiden dat wordt opgewekt door de radiogolven. Het is belangrijk dat u gedurende het onderzoek stil blijft liggen. Indien noodzakelijk zal u adem-instructies gegeven worden gedurende het onderzoek. Soms is het voor het onderzoek nodig een contrastmiddel toe te dienen. Helaas is dit vooraf niet met zekerheid te zeggen. Dit wordt meestal via een ader in de arm ingespoten of rechtstreeks in een gewricht, bijvoorbeeld schouder. Het MRI-onderzoek op zichzelf is volledig pijnloos. 

       

      U zal zich tijdens het onderzoek alleen in de onderzoeksruimte bevinden. Door middel van een (nood)bel kan u contact maken met de laborant(e), alleen als dit dringend nodig zou zijn. Via een microfoon zou u dan kunnen praten met de laborant(e) die het apparaat bedient. De laborant(e) houdt u ook in de gaten via een raam en via een camera welke op u gericht staat. 

       

      Het is mogelijk om tijdens de MRI-scan naar muziek te luisteren. U kunt hiervoor naar een radiozender op onze audio installatie luisteren. Wij kunnen geen CD/mp3/mp4 of USB-stick afspelen. 

       

      Duur van het onderzoek 

      Het onderzoek duurt gemiddeld 20 tot 60 minuten. 

       

      De uitslag 

      U krijgt uw uitslag van uw aanvragend huisarts of uw behandelend specialist.

       

      Verhinderd 

      Kunt u niet komen? Laat het ons tenminste 24 uur van tevoren weten. Anders moeten wij uw afwezigheid in rekening brengen. 

       

      Vragen

      Heeft u vragen? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie. Telefoonnummer 0341 - 46 36 50.

       

       

       

       

        

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 11-12-2024