Uw reumatoloog heeft u Methotrexaat voorgeschreven. Hieronder treft u informatie aan over dit geneesmiddel.
Werking
Methotrexaat (MTX) kan de ontstekingsprocessen bij verschillende reumatische aandoeningen verminderen. Na enige tijd kunnen hierdoor klachten als pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten afnemen. Het kan twee tot vier maanden duren voordat u merkt dat het begint te werken. MTX kan worden gebruikt in combinatie met kortwerkende medicijnen (ontstekingremmende pijnstillers zoals Diclofenac, Ibuprofen en Naproxen) en ook met andere antireumatica en prednison.
Preparaten
Methotrexaat tabletten van 2,5 mg en injecties.
Toedieningswijze
MTX wordt eenmaal per week toegepast. De reumatoloog spreekt met u de exacte dosering af. U kunt MTX het beste met water innemen en alle tabletten tegelijk innemen. MTX- injecties worden ook eenmaal per week toegepast.
Bijwerkingen
Bij een klein aantal patiënten treden bijwerkingen op.
Mogelijke bijwerkingen zijn:
- maag- of darmklachten zoals een vol gevoel, misselijkheid en diarree
- leverfunctiestoornissen en stoornissen in de bloedaanmaak
- ontsteking van het mondslijmvlies; zweertjes in de mond
- licht verhoogde kans op infecties
- soms enig haaruitval
In verband met bijwerkingen wordt regelmatig uw bloed gecontroleerd. Om het optreden van bijwerkingen te verminderen, wordt Foliumzuur, een vitamine, voorgeschreven. Dit moet u één of enkele malen per week innemen (de reumatoloog spreekt met u af hoe vaak), niet op de dag dat u MTX gebruikt. Foliumzuur wordt altijd 24 uur na inname van MTX gebruikt.
Wees spaarzaam met alcohol. Alcohol in combinatie met MTX verhoogt het risico op leverfunctiestoornissen.
Zwangerschap en borstvoeding
Bij gebruik van MTX tijdens de zwangerschap bestaat een verhoogde kans op miskramen en aangeboren afwijkingen. Daarom wordt aan zowel mannen als vrouwen die MTX gebruiken geadviseerd om voor betrouwbare anticonceptie te zorgen. Na beëindiging van de behandeling moet u de anticonceptie nog drie maanden voortzetten. Als u zwanger wilt worden, moet MTX tenminste drie maanden gestopt zijn. Dit geldt ook voor mannen die MTX gebruiken. Borstvoeding geven wordt tijdens de behandeling met MTX ten zeerste afgeraden.
Het is raadzaam een eventuele kinderwens met uw reumatoloog te bespreken.
Reizen en vaccinaties
Wanneer u van plan bent om nu of in de toekomst verre reizen te maken waarvoor u gevaccineerd moet worden adviseren wij u contact op te nemen met de GGD voordat u start met de behandeling. In combinatie met MTX mag er geen levend verzwakt vaccin (bijv. tegen gele koorts) gegeven worden. De griepvaccinatie wordt wel geadviseerd, u kunt hiervoor contact opnemen met uw huisartsenpraktijk.
Waarschuwingen:
- Bij droge hoest, koorts en/of benauwdheid moet u altijd contact opnemen met uw huisarts of met uw reumatoloog.
- MTX mag niet gecombineerd worden met de volgende antibiotica: Co-Trimoxazol (Bactrimel®) of Trimethoprim (Monotrim®, Wellcoprim®).
- Als u tijdens het gebruik van MTX geopereerd of opgenomen moet worden, wilt u dan contact opnemen met de polikliniek reumatologie voor overleg over het gebruik van MTX.
- Bij ernstige diarree en/of aanhoudend braken (langer dan een dag) adviseren wij u te overleggen met uw reumatoloog over het gebruik van MTX. In het geval van dreigende uitdroging is het verstandig om de MTX over te slaan.
- Vertel uw huisarts, uw specialist en de trombosedienst altijd welke medicijnen u gebruikt.
MTX-injecties
Als u MTX-injecties gebruikt, krijgt u hierover aanvullende informatie van de reumaverpleegkundige. Bespreekt u alle klachten waarvan u denkt dat ze met MTX te maken kunnen hebben met de reumatoloog. Telefoonnummer polikliniek reumatologie: 0341-463799