l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Melanoom, zorgpad Dermatologie

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Wanneer uw huisarts een moedervlek bij u niet vertrouwt, neemt de huisarts rechtstreeks contact op met onze polikliniek huidziekten. Op verzoek van uw huisarts wordt u dan dezelfde dag of de volgende werkdag door een van de dermatologen gezien.

    

   De dermatoloog beoordeelt de verdachte moedervlek en de rest van uw huid. Wanneer de dermatoloog de moedervlek ook niet vertrouwt, moet de moedervlek in zijn geheel, onder plaatselijke verdoving, worden verwijderd. Dit gebeurt poliklinisch op de polikliniek huidziekten of op de poliklinische operatiekamer van de chirurgen. Liefst willen wij deze ingreep binnen 14 dagen na uw eerste bezoek bij de dermatoloog doen.

    

   De patholoog beoordeelt daarna op het laboratorium het weefsel onder de microscoop. Meestal is de uitslag van dit onderzoek na ongeveer 1 week bekend. Soms wil de patholoog nog met collega’s overleggen en kan het iets langer duren voordat de uitslag bekend is.

    

   Zodra de uitslag bekend is, geeft degene die bij u de ingreep heeft gedaan (dus de dermatoloog of chirurg) deze uitslag telefonisch aan u door. Wanneer de moedervlek onschuldig (dus goedaardig) is, hoeft er verder niets meer te gebeuren en wordt u meestal weer naar uw huisarts terugverwezen.

    

   Melanoom

   Wanneer de moedervlek kwaadaardig is, heet dit een melanoom. Een melanoom is een? vorm van huidkanker die ontstaat als pigmentcellen zich ongecontroleerd gaan delen. Dit gebeurt aan de oppervlakte van de huid, in een bestaande moedervlek of in de 'gave' huid. Dat kan op alle plaatsen van het lichaam gebeuren.?

    

   Re-excisie

   Wanneer u een melanoom heeft moet u toch nog een tweede ingreep ondergaan, ook al is het melanoom volledig verwijderd. Dit heet de re-excisie. Bij de re-excisie halen we de huid rond het litteken van de excisie (de eerste ingreep) weg. Dit om de kans dat er kankercellen achterblijven zo klein mogelijk te maken. Meestal doet de chirurg deze tweede ingreep, soms de dermatoloog.

    

   Controles

   Wanneer iemand een oppervlakkig melanoom heeft gehad, is vaste controle door de dermatoloog vaak niet nodig. U komt dan nog één keer op onze polikliniek huidziekten voor controle waarbij we nog een keer de hele huid controleren en uitleg geven over zelfcontrole.

   Wanneer iemand een wat dikker melanoom heeft gehad, controleren wij ca 5 jaar, vaak afwisselend bij de chirurg en de dermatoloog. De tussenpoos van de controles wordt hierbij geleidelijk wat verlengd. De chirurg controleert hierbij het littekengebied en de lymfeklieren in dit gebied, de dermatoloog controleert dit ook en hiernaast ook de hele huid.

   Mocht u tussen de controles door toch ongerust worden over veranderingen in een moedervlek of een nieuw ontstaan plekje op uw huid, dan kunt u contact opnemen met onze polikliniek huidziekten en dit kortsluiten met een van onze assistentes. U krijgt dan een afspraak op korte termijn bij een van de dermatologen.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 25-4-2024