l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Maagontledigingsonderzoek

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Uw specialist heeft met u afgesproken om een maagontledigingsonderzoek te laten uitvoeren. In deze folder vindt u daar uitleg over.

    

   Maagontledigingsonderzoek met behulp van 13C ademtest

   Het ‘kauwen’ van voedsel begint bij ons gebit en wordt in de maag voortgezet. De maag functioneert tevens als reservoir voor dit voedsel. Na een korte wachttijd van gemiddeld 10 á 15 minuten begint het eerste gedeelte van dit voedsel stapsgewijs de maag te verlaten richting dunne darm om daar verder verteerd te worden.

    

   Onze maag heeft een eigen pacemaker die stroom genereert, om de spierbewegingen die bij dit proces belangrijk zijn, in gang te zetten. Daarnaast is het zenuwstelsel van belang bij de besturing van dit gebeuren.

    

   Als het spijsverteringsproces is verstoord zien we vaak een vertraging van de ontledigingssnelheid van de maag, hetgeen klachten kan veroorzaken. We spreken dan van een gestoorde of vertraagde maagontlediging.

    

   Gestoorde maagontlediging

   Een vol gevoel, een opgeblazen maag, een snelle verzadiging bij eten, misselijkheid en opboeren, zijn kenmerken van een gestoorde maagontlediging.
   Daarnaast kan een vertraagde maagontlediging bijdragen aan het (te) makkelijk terug lopen van zure maaginhoud naar de slokdarm. Bij suikerziekte kan een vertraagde maagontledigingssnelheid regelingsproblemen van de suikerhuishouding tot gevolg hebben. Tenslotte zijn er legio mensen met een vertraagde maagontlediging, die er helemaal geen hinder van ondervinden.
    

   Onderzoek maagontlediging

   De bewegingen en de daarbij passende ontledigingssnelheid kunnen gemeten worden. Dit meten we door de patiënt een testmaaltijd te laten eten. Deze maaltijd bestaat uit twee geroosterde witte boterhammen met omelet. Aan de omelet wordt de niet radio-actieve stof 13C toegevoegd. Deze stof wordt in het lichaam omgezet naar gemerkt koolzuur. Dit koolzuur wordt via de darm opgenomen en komt uiteindelijk in de uitademingslucht terecht en kan gemeten worden.

    

   Voorbereiding onderzoek

   Nuchter
   Om u voor te bereiden op het onderzoek bent u nuchter voorafgaand aan het onderzoek. Dit betekent dat u vanaf 22.00 uur op de avond voor het onderzoek niets meer mag eten of drinken.
    

   Medicijnen
   Tot een uur voor het onderzoek mag u de medicijnen, die u thuis gebruikt, gewoon innemen met een slokje water. Het onderzoek vindt plaats op de functieafdeling en wordt uitgevoerd door een van de medewerkers aldaar.

    

   Mensen met suikerziekte die daarvoor tabletten gebruiken, wordt gevraagd deze een half uur vóór de maaltijd in te nemen. Bij insulinegebruik vragen wij u tijdig naar het ziekenhuis te komen om dan even vóór de testmaaltijd uw gebruikelijke insulinedosis te kunnen spuiten.

    

   (Praktische) uitvoering onderzoek

   Na het opblazen van een testzakje (om ademlucht te verzamelen) krijgt u een testmaaltijd te eten bestaande uit twee geroosterde witte boterhammen met een omelet, waarin de merkstof verwerkt is.

    

   Direct hierna mag u nog een glas water drinken. Daarna mag u gedurende vier uur niets meer eten of drinken of roken. In deze 4 uur worden regelmatig ademmonsters verzameld met testzakjes, om de merkstof te meten. Dit gebeurt na 10, 20, 30, 40, 50, 60, 80, 100, 120, 150, 180, 210 en 240 minuten.

    

   De 14 verzamelde zakjes met ademlucht kunnen lang bewaard worden. In de praktijk worden alle metingen één keer per week uitgewerkt, waarbij de meetresultaten vergeleken worden met de normaalwaarden. Het onderzoek duurt relatief lang, maar is niet vervelend en absoluut veilig. Via de arts, die het onderzoek heeft aangevraagd, zult u de uitslag vernemen.
    

   Vragen 

   Indien u vragen heeft over de uitvoering van het onderzoek, kunt u hierover contact opnemen met de medewerkers van de functieafdeling. De functieafdeling is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur, telefoonnumer (0341) 463538.

   Uiteraard zal de arts, die het onderzoek voor u aanvraagt, ook een en ander toe kunnen lichten.

    

   Verhinderd

    

   Bij verhindering dient u ons tenminste 24 uur van te voren te berichten, daar wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen.
    

   Afspraak

   Een afspraak voor het onderzoek is gemaakt op: ______________ om: ________ uur.


   Melden bij de functieafdeling op de 1e etage, bewegwijzeringsnummer 1.62.
         

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 17-5-2022